Pizza met zoete aardappel

Pizza met zoete aardappel

Vrijdag … meestal de dag dat we ons wel te goed doen aan wat ongezond fastfood. Van frietjes tot kebab, van pizza tot pita … hoe vettiger hoe prettiger. Maar hey, het jaar is net gestart alsook de gezonde voornemens. Fastfood en gezonde voornemens gaat dat wel samen? Ja dat gaat samen en daar is deze pizza met zoete aardappel het perfecte voorbeeld van.

Pizza met zoete aardappel

De bodem is dus op basis van zoete aardappel, speltbloem en een eitje, een lekkere voedzame bodem dus :-). En als topping, wel daar kan je zelf volop op losgaan. Je kan de bodem gewoon wat insmeren met wat passata of doe zoals ik, ik maakte een homemade, snelle super smaakvolle tomatensaus.
En als topping gebruikte ik nog wat restjes kip van de vorige dag, wat stukjes paprika, kerstomaatjes en wat geraspte kaas. Maar leef je hier vooral zelf in uit, gebruik de toppings die jij graag lust.

Pizza met zoete aardappel

Ik deel met veel plezier ook mijn zalige tomatensaus met jullie. Je gaat hier waarschijnlijk nog wat van over hebben, gooi ze zeker niet weg. De volgende dag, kook je gewoon wat pasta en meng je deze saus erover. ZA-LIG!

Ingrediënten pizzabodem (2 pizza’s)

  • 400gr zoete aardappel
  • 70gr speltbloem
  • 1 ei
  • peper en zout

Toppings : geraspte kaas, paprika, kerstomaatjes, restjes kip, courgette, …

Ingrediënten tomatensaus

  • 500gr kerstomaten
  • 1 teentje look
  • 1el oregano (gedroogd)
  • 1kl basilicum (gedroogd)
  • 1tl suiker
  • 100gr ricotta
  • Peper en zout
  • Olijfolie

Bereidingswijze

Wil je zelf de tomatensaus maken. Begin hier dan eerst mee.
Verwarm de oven voor op 190 graden.
Doe de kerstomaten in een ruime ovenschaal overgiet wat met olijfolie en kruid met wat peper en zout. Pel het teentje look en voeg ook toe (dit hoef je niet fijn te hakken)
Rooster de tomaatjes zo’n 20min in de oven tot ze mooi zacht zijn.
Voeg de geroosterde tomaatjes samen met vrijgekomen vocht in een blender samen met de look, oregano, basilicum, suiker en ricotta. Mix tot een gladde saus. Proef en breng nog extra op smaak met peper en zout.

Voor de pizzabodem.
Schil de aardappel(en), snij in blokjes en kook de aardappel gaar in kokend water. Giet af en laat ofwel goed uitlekken of doe ze terug in de kookpot, zet nog kort terug op het vuur en laat droog stomen. Al het vocht moet uit de aardappel. Stamp de zoete aardappel heel fijn en glad, voeg de bloem, ei, peper en zout toe en meng tot een mooi glad deeg.

Verwarm de oven voor op 180 graden.
Beleg een bakplaat met bakpapier.
Schep de helft van het deeg op een deel van de bakplaat en spreid wat uit in de vorm van een pizza, doe hetzelfde met de resterende helft van het deeg.
Je kan ook één grote pizza maken, maar ik vind 2 aparte leuker en handiger.
Bak de pizza alvast zo’n 20 a 25min in de oven tot hij mooi stevig en goudbruin is.
Haal uit de oven, smeer wat in met de tomatensaus, strooi je toppings en kaas erover. Bak nog eens zo’n 10min in de oven.

Haal uit de oven en serveer direct

Smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.