Rijstpap met gember en peer

Rijstpap … dat valt bij mij onder de categorie “hartverwarmend comfort food”. Niets zo leuk en gezellig dan op een koude winterse dag in de zetel te kruipen onder verschillende laagjes deken, op de tv je favoriete tv-reeks en ondertussen genieten van een kom gevuld met warme rijstpap. Awel daar kan ik nu eens gelukkig van worden se. En van deze versie van rijstpap met gember en peer word ik super gelukkig. 

Rijstpap met gember en peer

Echter niet de klassieke rijstpap die we allemaal kennen met saffraan, in deze versie spelen we 2 heerlijke smaakmakers. Naast de klassieke vanille is er ook gember, beide samen zijn super lekker. Bij deze heerlijk rijstpap komt een zalig kruidige gepocheerde peer. Ik gebruik geen wijn om te pocheren, ik maak een zoete bouillon op basis van water, suiker, vanille en gember. Deze kruidige bouillon gebruik ik ook samen met de melk om de rijst in te gaten. Daardoor zal de rijstpap haar lekkere kruidige toets krijgen.

Rijstpap met gember en peer

En we maken het nog lekkerder met wat stukjes speculaas om af te werken. Ja van dit rijstpapje wordt je echt super gelukkig! 

Rijstpap met gember en peer
Rijstpap met gember en peer

Ingrediënten rijstpap

 • 180gr dessertrijst
 • 60gr suiker
 • 20gr vanillesuiker
 • 1 vanillestokje
 • 500ml melk
 • 400ml sap van de gepocheerde peer
 • Extra : speculaas

Ingrediënten gepocheerde peer

 • 1l water
 • 200gr suiker
 • 20gr vanillesuiker
 • 1 vanillestok
 • 4 peren
 • 60gr gember

Bereidingswijze

Begin met de “bouillon” voor de peren in te pocheren.
Doe het water in een ruime kookpot samen met de suiker, vanillesuiker, de zaadjes van de vanillestok, de lege vanillestok en de gember in grove stukken gesneden. Breng zachtjes aan de kook zodat de suiker kan oplossen. Roer af en toe. Als dit eenmaal kookt, haal van het vuur en laat 30min of langer trekken. De gember en vanille hebben zo de tijd om hun smaak af te geven. Je kan deze bouillon ook al de avond voordien maken. Des te langer ie staat, des te meer smaak hij gaat geven.

Zet de zoete bouillon na het trekken terug op het vuur en breng zachtjes aan de kook. Zet het vuur zachter eenmaal dit kookt en voeg de geschilde peren toe, pocheer de peren zo’n 25 a 30min. Ze moeten zacht zijn maar ook niet uit elkaar vallen. Haal van het vuur en zet even opzij.

Maak nu de rijstpap.
Doe de melk en 400ml van de zoete bouillon in een kookpot/stoofpot. Voeg de zaadjes van de vanillestok + lege vanillestok, de suiker, vanille suiker en de rijst toe. Meng goed en breng aan de kook. Zet dan op een zacht vuurtje en gaar de rijst in zo’n 20 a 25min. Roer af en toe zodat de rijst niet aan de bodem kleeft.
Vind je de pudding iets te droog worden, voeg nog wat van de zoete bouillon toe.
Als de rijst mooi gaar is, kan je direct serveren of laat hem iets afkoelen. Hij is wel op z’n best warm of lauw.

Serveer de rijstpap met de gepocheerde peer en wat verkruimelde speculaas.

Smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.