Vandaag de lekkerste dag van het jaar, nee niet Sinterklaas… wel verloren maandag! De dag waarop we ons ziek eten in appelbollen en worstenbroodjes. Echt ik ben er verzot op, vooral op worstenbroodjes, ik zou ze elke dag kunnen eten. De mens die dat heeft uitgevonden mogen ze een standbeeld geven :-).
Zo’n simpel concept maar o zo lekker … een worst verpakt in bladerdeeg. Een concept dat zich ook weer perfect leent om zelf mee te experimenteren, zelf smaken, kruiden en ingredienten gaan toevoegen. Spelen en experimenteren en zo tot deze 4x originele worstenbroodjes leiden.
- Klassieke worstenbroodjes
- Marrokaanse worstenbroodjes
- Thaise worstenbroodjes
- Vegetarische worstenbroodjes
Klassieke worstenbroodjes

Zo klassiek zijn ze niet want ik voegde wat extra smaakmakers toe en maakte er een krans van worstenbroodjes van. Je kan ze ook op de klassieke manier vormen. Ik deel met jullie een versie met appel & kerrie en sjalot & look
Ingrediënten
- 1 rol bladerdeeg
- 400gr gehakt (ik gebruikte kippengehakt maar gemengd gehakt is ook mogelijk)
- 1/2 appel (geschild)
- 1/2 TL kerriepoeder
- 1/2 Sjalot
- 1 teentje look
- 1 ei
- Peper en Zout
Bereidingswijze
> worstenbroodje met appel en kerrie
Neem de helft van het gehakt (200gr)
Kruid het gehakt met peper en zout
Voeg 1/2 TL kerriepoeder toe en rasp de appel fijn en voeg ook toe aan het gehakt
Meng goed
> worstenbroodje met sjalot en look
Neem de helft van het gehakt (200gr)
Kruid met peper en zout
Snij 1/2 sjalot zeer fijn en voeg bij het gehakt en pers hierbij ook het teentje look uit
Meng goed
Verwarm de oven voor op 180 graden. Neem een bakplaat en bekleed deze met bakpapier.
Neem het bladerdeeg en rol open. Snij lange repen van ongeveer 4 a 5 cm breedte. Leg de reep bladerdeeg verticaal voor je. Neem een klein hoopje gehakt en leg helemaal onderaan op het reepje bladerdeeg. Rol nu op zodat het gehakt omringd is met 1 laagje bladerdeeg. En leg het worstenbroodje op de bakplaat. Hieronder op de foto’s is het misschien iets duidelijker.
Klop het ei los en wrijf de broodjes hiermee in
Zet de worstenbroodjes ongeveer 30 a 35 minuten in de oven
Haal uit de oven en laat iets afkoelen
Je kan deze worstenbroodjes op voorhand maken en afbakken en 10min voor het serveren zet je ze nog even in een verwarmde oven.
Wil je de krans van worstenbroodjes maken, rol dan eerst alle mini-worstenbroodjes.
Neem er een springvorm bij, wrijf alle worstenbroodjes in met eigeel en schik ze zo in een krans in de springvorm.
De springvorm zal er voor zorgen dat de worstenbroodjes niet omvallen.Eventueel kan je het in midden nog een potje zetten voor extra steun.
Marokkaanse worstenbroodjes

Ingredienten
- 1 a 2 rollen bladerdeeg
- 1 rode ui
- 1 teentje look
- 1tl gember
- 500gr (lams)gehakt
- 50gr havermout
- 50gr rozijnen
- 1kl fijngehakte verse munt
- 2el geroosterde pijnboompitten
- 1el harissa
- 1kl komijn
- snuifje kaneel
- 2 eieren
- Peper en zout
- Olijfolie

Bereidingswijze
Pel de ui en look en hak fijn.
Schil de gember en hak fijn.
Verhit een stoofpotje met een scheut olijfolie.
Stoof hierin de ui, look en gember aan voor zo’n 8min. Roer regelmatig zodat de ui en look niet bruin worden.
Haal dan van het vuur en meng met het gehakt, havermout, rozijnen, munt, pijnboompitten, harissa, kaneel, 1 ei, peper en zout.
Rol kleine worstjes of balletjes van het gehakt.
Snij repen van het bladerdeeg (ongeveer 5cm breedte). Uit 1 reep kan je normaal 2 worstenbroodjes maken.
Leg onderaan de reep bladerdeeg een worstje en rol op tot de worst omringd is met een laagje bladerdeeg. Snij door en leg het worstenbroodje op een beklede bakplaat, leg de naad naar onder. Met de rest van de reep bladerdeeg, kan je normaal nog een worstenbroodje maken.
Kluts het tweede ei los en wrijf de worstenbroodjes in met wat ei.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Bak de worstenbroodjes zo’n 25 a 30min tot het bladerdeeg mooi goudbruin is.
Haal uit de oven en laat ietwat afkoelen.
Tip > ik maakte er mini’s van maar je kan hier ook grotere versies van maken.
Tip > serveer je deze Marokkaanse worstenbroodjes als hapje, maak er dan zeker een simpel dipsausje bij (meng 100gr griekse yoghurt met een snuifje komijnpoeder, 1el fijngehakte peterselie, 1kl fijngehakte munt, peper en zout)
Thaïse worstenbroodjes

Ingredienten
- 6 a 7 vellen filodeeg (ontdooid indien uit de diepvries)
- 5OOgr kipgehakt
- 1 wortel
- 1 lente-ui
- 1 teentje look
- 1kl verse gember (geraspt)
- 1 el rode curry pasta
- 1el fijngehakte koriander (of peterselie)
- Olijfolie of zonnebloemolie
- zout

Bereidingswijze
Schil de wortel en rasp fijn.
Hak de lente-ui fijn.
Pel de look en hak fijn.
Meng het gehakt met de geraspte wortel, lente-ui, look, gember, curry pasta, koriander en wat zout.
Rol dunne worstjes van het gehakt.
Verdeel/snij elke vel filodeeg in 3 stroken.
Belangrijk ! Bewaar tijdens het maken van de worstenbroodjes het filodeeg onder een vochtige handdoek anders droog het filodeeg uit.
Neem één strook filodeeg en leg onderaan een worstje, rol op en wrijf in met wat olie. Leg op een beklede bakplaat (met de naad naar beneden)
Doe hetzelfde met de rest.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Bak de worstenbroodjes mooi goudbruin in de oven voor ongeveer 20min.
Haal uit de oven en serveer direct.
Tip > Serveer je deze worstenbroodjes als hapje, serveer ze dan met wat zoete chilisaus als dipsausje.
Vegetarische worstenbroodjes

Ingredienten
- 4 plakjes bladerdeeg (of 1 grote rol)
- 125gr gehakte spinazie (diepvries – ontdooid)
- 200gr ricotta
- 35gr Parmezaanse kaas (geraspt) + extra
- 2 eieren
- 1/2 teentje look
- Peper en zout

Bereidingswijze
Laat de spinazie goed uitlekken en duw er al het vocht uit.
Meng de spinazie met de ricotta, Parmezaanse kaas, fijngehakte look, 1 ei, peper en zout.
Neem één plakje bladerdeeg, verdeel onderaan wat van het spinazie-kaas mengsel en rol op. Leg op een beklede bakplaat, leg de de naad naar onder.
Doe hetzelfde met de rest.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Kluts het tweede ei los en wrijf de worstenbroodjes in. Strooi eventueel nog wat extra Parmezaanse kaas (of andere kaas) over de worstenbroodjes.
Bak de worstenbroodjes mooi goudbrin in de oven voor ongeveer 25min tot het bladerdeeg mooi gaar en goudbruin is.
Haal uit de oven en serveer direct.
Smakelijk !