Mugcakes, één van de uitvindingen van de eeuw. Je hebt zin in cake maar geen zin om al die stappen van boter, suiker, bloem en eieren te mixen en dan nog eens een uur wachten tot ie gebakken is en dan nog eens afkoelen. Je hebt zin in cake en je wilt die eigenlijk instant voor je neus hebben staan. Je kan ze zo gezond of ongezond maken als je wilt en eindeloos variëren. Ik deel vandaag mijn favoriete “5x mugcakes” die ik regelmatig maak en waarmee je dus ook perfect kan ontbijten.
Ontbijten met cake, hoe zalig klinkt dat wel niet. Een voedzaam ontbijtje dat ook nog eens klaar is in minder dan 10min. En ja, ik heb er zelfs een versie tussenzitten met dubbele chocolade of eentje met “Carrot cake”. Een feestje dus als ontbijt en daar hou ik wel van. De dag inzetten met cake dat ook nog eens voedzaam & gezond is … what’s not to like 😉
Ontdek dus maar snel mijn 5 favoriete mugcakes, ga aan het testen en laat me vooral weten welke jullie favoriet is!
- Chocolade “Brownie” mugcake
- Wortelcake mugcake
- Speculaas mugcake
- Ricotta-framboos mugcake
- Blauwe bessen mugcake
Chocolade “Brownie” mugcake
Chocolade “brownie” mugcake
Ingrediënten
- 1 banaan (heel rijp)
- 2 el cacaopoeder (ongezoet)
- 2 el melk (naar keuze – gewone melk, amandelmelk, …)
- 1 ei
- 2 el maple syrup (of honing of agavesiroop)
- 55 gr havermout
- 1/2 tl bakpoeder
- 1/2 tl vanille essence
- 1 el pure chocolade druppels (70% of meer) of fijngehakte chocolade
Instructies
- Doe alle ingrediënten behalve de chocolade druppels in een blender en mix tot een glad beslag. Voeg de chocolade druppels toe en meng nog even met de hand.Vet een mok in met wat olie/boter. Gebruik een ietwat grotere mok, tijdens het bakken zal de mugcake enorm in de hoogte gaan. Giet het beslag in de mok en zet voor zo'n 1min30 a 2min in de microgolfoven op 800W.Check of de cake gaar is, is ie nog wat te nat zet dan nog even terug in de microgolfoven.Serveer direct met yoghurt en vers fruit. Smakelijk
Wortelcake mugcake
Wortelcake mugcake
Ingrediënten
- 3 el amandelmeel
- 1 el havermout
- 1 ei
- 2 el maple syrup (of honing of agavesiroop)
- 1 el melk (naar keuze – gewone melk, kokosmelk, …)
- 1 el kokosolie (gesmolten)
- 1/2 tl vanille essence
- 1/2 tl bakpoeder
- 1/2 tl kaneel
- 2 el fijngeraspte wortelen
- 1 el pecannoten (fijngehakt)
- 1 el rozijnen
Instructies
- Doe alle ingrediënten (behalve de wortelen, noten en rozijnen) in een blender en mix tot een glad beslag. Je kan ook alles in een mengkom doen en goed door elkaar mengen.Voeg de fijngeraspte wortelen, pecannoten en rozijnen toe en meng nog even kort met de hand.Vet een mok in met wat olie/boter. Neem een ietwat grotere mok, tijdens het bakken zal de cake enorm in de hoogte uitzetten.Giet het beslag in de mok en zet voor zo'n 1min 30 a 2min in de microgolfoven op 800W. Check of het cakeje gaar is, zet anders nog even kort terug in de microgolfoven. Laat even afkoelen en serveer met yoghurt en vers fruit.Smakelijk
Speculaas mugcake
Speculaas mugcake
Ingrediënten
- 4 el patisseriebloem
- 1/4 tl bakpoeder
- 5 el melk
- 3 el speculaaspasta
- 1 a 2 speculaasjes (verkruimeld) om te serveren
Instructies
- Doe alle ingredienten (behalve de speculaasjes) in een blender en mix tot een glad beslag. Je kan dit eventueel ook met de hand mengen.Vet een mok (van zo'n 250ml) in met wat olie of boter en giet hierin het beslag.Zet voor zo'n 1min30 a 2min in de microgolfoven.Check of het cakeje gaar is binnenin, zet anders nog heel kort in de microgolfoven.Laat dan een paar minuten afkoelen en serveer met wat yoghurt en verkruimelde speculaasjes.Smakelijk
Ricotta-Framboos mugcake
Ricotta-Framboos mugcake
Ingrediënten
- 35 gr bloem
- 60 gr ricotta
- 2 el gesmolten boter
- 2 el honing
- 1 ei
- 1 handvol frambozen + extra om te serveren (vers of diepvries)
Instructies
- Doe alle ingredienten behalve de frambozen in een blender en mix tot een glad beslag.Je kan dit ook met de hand mengen.Voeg op het laatste de frambozen toe en meng nog even met de handig.Vet een mok (van zo'n 250ml) in met wat olie of boter en giet hierin het beslag.Zet zo'n 1min30 a 2min in de microgolfoven. Check of het cakeje gaar is, zet anders nog eens kort in de microgolfoven.Laat even afkoelen en serveer met nog wat extra frambozenSmakelijk
Blauwe bessen mugcake
Blauwe bessen mugcake
Ingrediënten
- 1 el gesmolten kokosolie
- 40 gr boekweitbloem (kan ook met speltbloem, patisseriebloem, …)
- 1/2 tl bakpoeder
- 1 snuifje baking soda
- 1/2 tl kaneel
- 1/4 tl zeste van citroen
- 1 rijpe banaan
- 80 ml amandelmelk (kan ook met gewone melk)
- 1/2 tl vanille essence
- 1 el walnoten (grof gehakt)
- 1 handvol blauwe bessen (vers of diepvries)
Instructies
- Doe alle ingredienten (behalve walnoten & blauwe bessen) in een blender en mix tot een mooi glad deeg.Je kan dit ook mengen in een mengkom, plet hiervoor eerst de banaan tot moes. Voeg op het laatste de walnoten & blauwe bessen toe en meng nog even met de hand.Vet een mok (van zo'n 250ml) in met wat olie of boter en giet hierin het deeg.Bak de mugcake in de microgolfoven voor zo'n 1min30 a 2min. Check of het cakeje gaar is en zet anders nog heel even in de microgolfoven. Laat heel kort afkoelen en serveer dan met wat yoghurt en eventueel nog wat extra blauwe bessen. Smakelijk