Whoop Whoop, daar zijn de asperges weer! De lekkerste groenten die er bestaan naar mijn mening, spijtig is het seizoen toch steeds zo kort. Dus we moeten er nu super hard van profiteren, genieten en vooral veel van smullen. In een lekker aspergesoepje, asperges op Vlaamse wijze of probeer eens deze frisse en super easy salade met asperges, croutons en ricottacrème. Een op en top lenterecept dat je snel op tafel hebt staan.
Een salade bestaande uit slechts een paar ingrediënten maar toch o zo lekker en super smaakvol. Asperges op zich zijn al zo lekker dat ze voor mij niet al te veel opsmuk nodig hebben. In deze salade grilde ik de asperges (ik gebruikte zowel witte als groene), dit kan je in een grillpan doen maar ook even goed op de barbecue. Als het weer het toelaat is deze aspergesalade ook het ideale bijgerecht voor een barbecue.
Naast de asperges bestaat de salade nog uit krokant gebakken croutons, ideaal om restjes brood of stokbrood in te verwerken, nog wat extra lentegroentjes (erwtjes en peultjes = optioneel) en een heerlijke groene ricottacrème. Een super snelle crème gemaakt in de blender op basis van ricotta, Griekse yoghurt, spinazie en kervel. Een crème die je ook kan verwerken onder wat pasta. Een echte must-try!
TIPS :
> Je kan het een 100% vegetarisch doordeweeks maaltje van maken of serveer met wat gerookte zalm, gebakken zalmfilet, kip, … of als bijgerecht bij een barbecue
> Extra lekker met wat burrata
Salade met asperges, croutons en ricottacrème
Ingrediënten
Salade
- 1 bussel witte asperges
- 1 bussel groene asperges
- 5 sneetjes brood (of een half stokbrood)
- 150 gr erwten diepvries
- 100 gr peultjes
- 2 bollen burrata optioneel
- Peper en zout
- Olijfolie
ricottacrème
- 350 gr ricotta
- 2 el griekse yoghurt
- 100 gr spinazie
- 2 el kervel vers of diepvries – (fijngehakt)
- 1 lente-ui (fijngehakt)
- Peper en zout
Instructies
Salade
- Schil de witte asprges en kook ze voor zo'n 3 a 4min in licht gezouten water.De asperges dienen nog niet gaar te zijn aangezien ze nog gegrild zullen worden.Schep de asperges uit het wat er laat goed uitlekken.Blancheer de erwten en peultjes in hetzelfde water. Giet dan af en spoel direct onder koud water. Laat goed uitlekken.Snij de sneetjes brood in kleine blokjes. Verhit een pan met een royale scheut olijfolie en bak hierin de blokjes brood mooi goudbruin. Schep uit de pan en leg op een stuk keukenpapier. Verhit een grillpan (of BBQ) met een scheut olijfolie. Verwijder ondertussen het harde achterste van de groene asperges en halveer de asperges. Gril de (groene en witte) asperges in de pan tot ze mooi beetgaar zijn. Kruid ze ondertussen nog goed met peper en zout. Maak ondertussen de ricottacrème
Ricottacrème
- Doe alle ingrediënten voor de crème in een blender of foodprocessor en mix tot een mooie gladde crème. TIP > Je kan deze crème al makkelijk een dag op voorhand maken.
- Serveer de asperges met de croutons, erwtjes, peultjes, optioneel de burrata en de ricottacrème. Smakelijk !