Zuiderse macaroni met ham en kaas, een lekker makkelijke ovenschotel voor je komende weekmenu. Een heerlijk origineel alternatief op de klassieke macaroni met ham en kaas. De kaassaus brengen we op smaak met tomatenpuree, rode pesto en wat oregano. De gewone gekookte ham vervangen we door een gedroogde Italiaanse ham. Dus op en top zuiderse vibes in deze originele Mac’n Chee
Nog meer inspiratie nodig voor lekkere makkelijke ovenschotels? Check dan zeker ook even deze receptjes

Welke ingrediënten heb je nodig voor deze Zuiderse macaroni met ham en kaas?
- Courgette
- Oregano (gedroogd)
- Pasta
- Boter
- Tomatenpuree
- Bloem
- Melk
- Rode pesto
- Geraspte kaas
- Gedroogde ham
- Kerstomaten
- Mozzarella
Hoe maak je deze Zuiderse macaroni met ham en kaas?
We beginnen met het bakken van de courgette. Hiervoor snij je eerst de courgette in kleine blokjes. Verhit dan een ruime pan met olijfolie. Bak hierin kort de courgette blokjes tot ze lichtjes beginnen kleuren. Kruid ze ondertussen ook met oregano, peper en zout. Bak ze vooral niet te lang. Haal van het vuur en zet even opzij.
Vervolgens kook je de pasta gaar zoals vermeld op de verpakking. Hou op het laatste nog een glas van het kookwater apart. Eenmaal gaar, giet af.
Ondertussen maak je de saus. Hiervoor smelt je eerst boter in een kookpotje. Dan doe je er de tomatenpuree bij en bak deze mee voor zo’n 2min. Vervolgens doe je er de bloem bij en roer goed tot een droge massa. Giet er al roerend de melk bij in kleine delen. Blijf goed roeren tot de saus begint in te dikken. Haal dan van het vuur en doe er de rode pesto en geraspte kaas bij. Roer even en laat de kaas rustig smelten door de warmte. Breng de saus verder op smaak met peper, zout en eventueel nog wat extra rode pesto.
Snij ondertussen de ham in kleine stukjes. Voeg deze toe aan de saus.
Meng dan de saus met de pasta. Ik giet er nu ook het apart gehouden pastawater bij om het allemaal smeuïger te maken.
Schep alles in een ovenschaal en verwarm alvast de oven voor.
Halveer nog even de kerstomaten en snij de mozzarella in kleine stukjes. Verdeel beide over de pasta.
Bak de pasta nog eens voor zo’n 20min in de oven.
TIP! Je kan deze schotel makkelijk bijna helemaal van tevoren voorbereiden. Enkel de mozzarella doe je er dan pas op vlak voor het afbakken. Ook het afbakken, zal iets langer duren zodat alles goed warm is.

Vergeet me niet te volgen op Instagram en Facebook! Daar krijg je dagelijks inspiratie van me.
En heb je dit receptje gemaakt? Dan zou ik het super leuk vinden als je hier helemaal onderaan een leuke comment en/of sterretjes geeft.

Zuiderse macaroni met ham en kaas
Ingrediënten
- 1 courgette
- 1 tl oregano + 1tl extra voor de saus
- 300 gr pasta
- 30 gr boter
- 2 el tomatenpuree
- 40 gr bloem
- 700 ml melk
- 2 a 3 el rode pesto
- 160 gr gemalen kaas (*)
- 100 gr gedroogde ham (**)
- 150 gr kerstomaten
- 1 bol mozzarella
- Peper en zout
- Olijfolie
Instructies
- Begin met de courgette in kleine blokjes te snijden.Verhit een ruime pan met olijfolie. Bak hierin kort de blokjes courgette tot deze beginnen kleuren. Kruid ze ondertussen ook met oregano, peper en zout. Bak ze niet te lang, de courgette mag nog wat beet hebben. Haal van het vuur en zet even opzij
- Vervolgens kan je rustig de pasta beginnen koken. Kook deze gaar zoals vermeld op de verpakking. Hou op het laatste nog een glas met het kookwater apart.
- Ondertussen kan je ook de saus beginnen maken.Verhit een kookpot met de boter. Eenmaal deze gesmolten is, voeg de tomatenpuree toe. Bak deze voor zo’n 2min mee. Voeg de bloem toe en roer goed tot een droge massa. Vervolgens giet je er al roerend de melk bij in kleine delen. Blijf continu roeren tot de saus begint in te dikken. Haal dan van het vuur. Doe er de rode pesto en geraspte kaas bij. Roer even en geef de kaas even de tijd om te smelten. Kruid met peper en zout en de extra theelepel oregano. Roer nog even goed door. Proef zeker ook even en breng op smaak met peper, zout en eventueel nog wat extra rode pesto.
- Snij ondertussen de ham in kleine stukjes en voeg dan toe aan de saus. Meng de saus met de pasta. Giet er een beetje van het apart gehouden pastawater bij om het allemaal lekker smeuig te maken.
- Schep de pasta in een ruime ovenschaal. Verhit de oven voor op 190 graden. Halveer de kerstomaten en verdeel over de pasta.Snij de mozzarella in kleine stukjes en verdeel over de pasta
- Bak de pasta nog eens voor zo’n 20min in de oven. Op het laatste kan je nog even de ovengrill opzetten. TIP! Je kan deze schotel volledig op voorhand maken. Enkel de mozzarella leg je er pas op vlak voor het afbakken. Het bakken in de oven zal ook iets langer moeten als je deze op voorhand maakt.
Heel lekker !