Zuiderse kabeljauw, een heerlijk makkelijk eenpansgerechtje klaar in amper 30 om instant op je volgende weekmenu te zetten. Een lekker stukje kabeljauw, dat kan mij altijd wel smaken. Doe daar een lekker sausje bij, wat groentjes en ik ben een heel gelukkig mens. Hier combineer ik de vis met een lekkere zuiderse tomatenroomsaus. Heel simpel, de nodige groetjes, alles in één pan en super snel klaar. Weer een receptje waarbij we heel simpele ingrediënten gebruiken die voor heel veel smaak gaan zorgen. Geen speciallekes, wel gewoon “the real stuff”!
Nog meer inspiratie nodig voor lekker simpele eenpansgerechtjes? Check dan zeker deze receptjes
Welke ingrediënten heb je nodig voor deze Zuiderse kabeljauw?
- Kabeljauw : of je kan ook een andere witte vis gebruiken. Zelfs zalm zou hier super lekker zijn.
- Ui & look
- Paprika
- Kerstomaten
- Oregano
- Tomatenpuree
- Bouillonblokje
- Room
Hoe maak je deze Zuiderse kabeljauw?
Begin met het kort bakken van de kabeljauw. Verhit hiervoor eerst een ruime stoofpan of pot met olijfolie of boter. Bak de kabeljauw zo’n minuutje per kant en schep dan uit de pan. De vis zal zo dadelijk verder garen in de saus.
Doe opnieuw wat olijfolie of boter in dezelfde pot/pan. Stoof hierin eerst de fijngehakte ui en paprika voor zo’n 3 a 4min. Doe er dan gehalveerde kerstomaten bij. Pers het teentje look uit boven de groentjes. Roer goed en laat een minuutje mee baken. Vervolgens doe je er de tomatenpuree en oregano bij en roer opnieuw goed. Laat nog een minuutje mee bakken.
Verkruimel er dan het halve bouillonblokje over en giet er wat warm water bij. Roer even en laat zo’n 10min zachtjes sudderen. Giet er dan de room bij en laat nog zo’n 2min zachtjes doorkoken. Zet het vuur dan heel zachtjes en leg de vis terug in de saus en laat deze nog even garen. De gaartijd hangt af van hoe groot of dik de stukken vis zijn.
Serveer met pasta of gebakken patatjes
Zuiderse kabeljauw
Ingrediënten
- 4 kabeljauwfilets (*)
- 1 ui
- 1 paprika
- 250 gr kerstomaten
- 4 teentjes look
- 1,5 el tomatenpuree
- 1 tl oregano
- 1/2 bouillonblokje groente of kip
- 250 ml room
- Peper en zout
- Olijfolie
Instructies
- Verhit een ruime stoofpan of stoofpot met royale scheut olijfolie of klontje boter. Kruid de kabeljauw langs beide kanten met peper en zout. Bak de kabeljauw zo'n minuutje per kant. Deze hoeft nog niet gaar te zijn binnenin want deze gaat zo dadelijk nog verder garen in de saus. Schep uit de pan/pot maar maak deze niet proper aangezien we hier de saus in gaan maken.
- Pel de ui en hak fijnVerwijder de zaadjes en zaadlijsten van de paprika en hak in fijne blokjesVerhit de pan/pot opnieuw met wat olijfolie of boter. Stoof hierin de ui en paprika aan voor zo'n 3 a 4min. Roer regelmatig zodat deze niet te bruin worden.
- Ondertussen kan je de kerstomaten halverenPel ook alvast de teentjes look. Voeg dan de kerstomaten toe aan de pan. Pers er ook de teentjes look bovenuit. Roer even en laat een minuutje mee bakken. Doe er dan de tomatenpuree bij en de oregano. Roer opnieuw goed en laat ook deze een minuutje mee bakken.
- Verkruimel dan het halve bouillon blokje erover en doe er zo'n 200ml warm water bij. Roer goed en laat zo'n 10min zachtjes sudderen. Giet er dan de room bij, roer goed. Laat nog zo'n 2 a 3min zachtjes door koken. Zet het vuur dan heel zacht en leg de vis in de saus zo zal deze kunnen garen. Gaartijd zal afhangen hoe groot en dik de stukken vis zijn. Serveer dan Serveertip! Serveer met pasta of gebakken patatjes.