Provençaalse gehaktballetjes, een lekker makkelijk eenpansgerecht dat thuishoort op je weekmenu. Ja, gehaktballen dat is scoren he! Daar kan ik nu eens een hele dag naar uit kijken 😀. Deze versie is er eentje met lekker veel zuiderse vibes. De balletjes worden op smaak gebracht met look en Provençaalse kruiden. Ze worden gegaard in een heerlijk sausje met lekker veel groentjes. Op en top smaak en toch weer zo simpel en snel klaar
Nog meer inspiratie voor eenpansgerechtjes? Check dan zeker deze receptjes ook even
Welke ingrediënten heb je nodig voor deze Provençaalse gehaktballetjes?
- Ui & Look
- Champignons
- Paprika
- Courgette
- Passata
- Bouillonblokje
- Provençaalse kruiden
- Gehakt (kip of groente)
- Ei
- Paneermeel
Hoe maak je deze Provençaalse gehaktballetjes?
Begin met het maken van de gehaktballetjes. Doe het gehakt in een mengkom. Doe er een uitgeperst teentje look bij samen met de Provençaalse kruiden, ei en paneermeel. Meng goed en rol er dan balletjes van. Verhit een stoofpot met een goede scheut olijfolie. Bak hierin de balletjes rondom mooi goudbruin aan. Schep uit de pot, ze hoeven nog niet gaar te zijn. Maak de pot niet proper hierin gaan we de saus maken.
Vervolgens gaan we de saus maken. Stoof hiervoor eerst de fijngehakte ui, champignons en paprika aan. Roer regelmatig en stoof deze toch zeker voor zo’n 4 a 5min. Doe er dan de courgette bij en pers er de teentjes look boven uit. Laat ook deze zo’n 2min mee bakken. Giet er de passata bij gevolgd door Provençaalse kruiden, verbrokkelde bouillonblokje en scheutje water. Laat dit nu zachtjes sudderen. Je kan deze zo lang laten sudderen als je wenst. Des te langer des te meer smaak.
De laatste 10min leg je de balletjes in de saus zodat deze verder kunnen garen. Breng de saus nog verder op smaak met peper, zout en/of wat Provençaalse kruiden.
TIP! Wil je het iets romiger of de smaak iets milder doe er dan een scheutje room bij.
Provençaalse gehaktballetjes
Ingrediënten
- 1 ui
- 250 gr champignons
- 2 paprika's
- 3 teentjes look
- 1/2 courgette
- 500 gr passata
- 1,5 tl Provençaalse kruiden (*)
- 1 bouillonblokje (kip of groente)
- 1 scheutje room (optioneel)
- Peper en zout
- Olijfolie
Gehaktballetjes
- 500 gr gehakt (gemengd of kippengehakt)
- 1 teentje look
- 1,5 tl Provençaalse kruiden (*)
- 1 ei
- 40 gr paneermeel
- Peper en zout
Instructies
- We beginnen met de gehaktballen. Pel het teentje lookDoe het gehakt in een mengkom. Voeg er het uitgeperst teentje look, Provençaalse kruiden, ei, paneermeel, peper en zout toe. Meng goed.Rol er balletjes van.
- Verhit een stoofpot met een scheut olijfolie.Bak de balletjes mooi goudbruin rondom. Ze hoeven nog niet helemaal gaar te zijn binnenin. Schep ze dan uit de stoofpot. Maak de stoofpot niet proper, hierin gaan we verder werken.
- Ondertussen kan je de groentjes fijnsnijdenPel de ui en hak fijnMaak de champignons proper en snij in kleine stukjesVerwijder de zaadjes en zaadlijsten van de paprika en hak in kleine blokjesPel de teentjes look Snij de courgette in kleine blokjes.
- Doe opnieuw wat olijfolie in dezelfde stoofpot. Stoof hierin de ui, champignons en paprika eerst even aan voor zo'n 4 a 5min. Roer regelmatig zodat deze niet te bruin worden.Pers er dan de teentjes look boven uit. Voeg ook de courgette toe. Roer goed los en laat nog zo'n 2min mee bakken.
- Giet er vervolgens de passata bij. Verbrokkel er het bouillon blokje over. Voeg ook de Provençaalse kruiden toe en giet er een scheutje water bij. Laat nu zachtjes sudderen. Je mag deze zo lang laten sudderen als je wilt. Des te langer des te meer smaak. De volgende dag is de saus nog lekkerder.TIP! Wil je het iets romiger dan voeg je een scheutje room toe. Dit is optioneel.Proef van de saus en breng verder op smaak met peper en zout. Voeg eventueel ook nog wat Provençaalse kruiden toe.De laatste 10min leg je de balletjes in de saus zodat de verder kunnen garen.
- Serveer met pasta of puree