Tiramisu met speculaas, bramen en blauwe bessen, een dessertje om de zomer nog een beetje langer te laten duren. Yes, van tiramisu kan echt iedereen smullen want geen eieren, geen alcohol en geen koffie en toch super lekker. Oke, geen super klassieke Italiaanse versie, wel een zomerse variatie daarop. Een super makkelijk en snel receptje dat je zelf nog wat kan aanpassen en is klaar in amper 30min. Deze tiramisu heeft heel wat verrassende laagjes. Onderdaan heb je de speculaas koekjes geweekt in een homemade coulis van bramen en blauwe bessen. Daarnaast ook een heerlijk laagje mascarpone crème.
TIP! Ik maakte deze tiramisu nu in één grote kom zo kan iedereen zijn portie zelf bepalen. Je kan deze ook meteen in individuele glaasjes serveren.
Nog meer lekkere tiramisu receptjes? Check dan zeker deze receptjes
Welke ingrediënten heb je nodig voor deze Tiramisu met speculaas, bramen en blauwe bessen?
- Suiker & vanillesuiker
- Bramen en blauwe bessen : vers (voor de coulis kan je er uit de diepvries gebruiken)
- Mascarpone
- Poedersuiker
- Vanille extract
- Room
- Speculaas
Hoe maak je deze Tiramisu met speculaas, bramen en blauwe bessen?
Begin met het maken van de coulis. Je kan deze makkelijk één a twee dagen van tevoren al maken en goed afgedekt bewaren in de koelkast. Breng hiervoor eerst water met suiker aan de kook in een kookpotje, voeg er de bramen en blauwe bessen (vers of diepvries) aan toe. Laat zo’n 15min zachtjes sudderen tot het fruit een soort van moes/ compote vormt. Je kan deze nu glad mixen en door een zeef halen voor een gladde coulis maar hoeft niet heb je iets meer structuur. Laat volledig afkoelen, doe in een afsluitbaar bokaaltje en bewaar in de koelkast
Vervolgens voor de tiramisu, gaan we de mascarpone mousse maken. Doe hiervoor de mascarpone, poedersuiker en vanille extract in een mengkom. Mix dit tot een gladde crème. Giet er dan de room bij en mix tot ietwat stevige mousse.
Neem een ruime kom en bedek de bodem met speculaas. Schik ze of breek ze zodat de hele bodem bedekt is. Giet hierover de helft van de coulis zodat de meeste koekjes ietwat bedekt zijn. Verdeel er dan de helft van de mascarpone mousse over en spreid mooi egaal uit. Schik er vervolgens de speculaas koekjes over zodat de gehele mousse bedekt is. Verdeel er wat verse blauwe bessen en bramen over gevolgd door de rest van de mousse. Spreid mooi egaal uit. Als laatste giet je er de rest van de coulis over en spreid mooi egaal uit. Verdeel er nog wat verse bramen en blauwe bessen over.
Bewaar in de koelkast. Je kan de tiramisu makkelijk enkele uren van tevoren maken zo kunnen de koekjes rustig de coulis opnemen.
Tiramisu met speculaas, bramen en blauwe bessen
Equipment
- 1 grote kom (of individuele glaasjes)
Ingrediënten
- 500 gr mascarpone
- 70 gr poedersuiker
- 1 tl vanille extract
- 200 ml room
- +/- 100 gr speculaas
- Bramen en blauwe bessen
Coulis van bramen en blauwe bessen
- 190 gr suiker
- 1 zakje vanillesuiker (+/- 10gr)
- 200 ml water
- 500 gr mix van bramen en blauwe bessen (vers of diepvries)
Instructies
- Begin met het maken van de coulisTIP! Je kan de coulis makkelijk 1 a 2 dagen van tevoren al maken en goed afgedekt in de koelkast bewaren. Doe de suiker, vanille suiker en water in een kookpotje en breng zachtjes naar het kookpunt. Roer dan even om de suiker te laten oplossen. Doe er dan de bramen en blauwe bessen bij. Laat zo'n 15min zachtjes sudderen tot het fruit moes/compote is geworden. Roer af en toe. Je hebt nu 2 opties. Je kan deze moes/compote zo gebruiken in dit receptje of je kan het mixen (blender of handmixer) en dan door een zeef halen voor een gladde coulis. Ik heb het deze keer niet gemixt maar qua smaak maakt niet veel verschil. Laat de coulis dan volledig afkoelen en bewaar in een afsluitbaar bokaaltje in de koelkast.
- Vervolgens kunnen we de mascarpone crème maken voor de tiramisu.Hiervoor doen we de mascarpone, poedersuiker en vanille extract in een ruime mengkom. Mix dit alvast even los tot een gladde crème. Giet er dan de room bij en mix tot gladde ietwat stevige mousse.
- Neem een grote kom en beleg de bodem met de speculaas. Schik ze zodat de gehele bodem bedekt is. Je zal ze misschien wat moeten breken. Verdeel hierover ongeveer de helft van de coulis/ compote zodat de koekjes ietwat bedekt zijn hiermee. Smeer hierop de helft van de mascarpone mousse. Spreid goed uit.Verdeel hierop nog wat speculaas koekjes. Schik ze zodat de gehele mousse bedekt is. Verdeel hierover wat verse bramen en blauwe bessen (optioneel). Zorg dat je er nog wat overhoudt om de schotel mee af te werken.Schep hierop de rest van de mascarpone mousse en spreid mooi uit. Giet hierover de rest van de coulis en smeer goed uit. Werk af met nog wat bramen en blauwe bessen.
- Zet de kom in de koelkast tot voor het serveren. Je kan deze makkelijk enkele uren van tevoren maken zo kunnen de koekjes de coulis rustig opnemen en zachter wordenSmakelijk