Marokkaanse gehaktballetjes, een makkelijk receptje dat thuishoort op je volgende weekmenu. Lekker kruidige balletjes op smaak gebracht met Ras el hanout. Dat is een bekende kruidenmix uit Noord-Afrika en betekent “het beste van de winkel”. Je hoeft die niet zelf te maken maar is makkelijk te vinden in de supermarkt. En met slechts één potje creëer je een heerlijk simpel maaltje klaar in amper 30min. Bovendien is dit een eenpansgerecht, ideaal voor doordeweeks te maken. Ik combineer de gehaktballetjes met couscous en veel groentjes. Of je zou dit ook kunnen vervangen door pasta.
Kan je Ras el Hanout echt niet vinden? Dan kan je ook gewoon wat kerriepoeder gebruiken, dit zal ook lekker zijn.
Nog meer lekkere gehaktballetjes receptjes? Check dan zeker deze receptjes voor nog wat meer inspiratie.
Welke ingrediënten heb je nodig voor deze Marokkaanse gehaktballetjes?
- Gehakt : ik gebruik hier kippengehakt. Je kan ook gemengd gehakt gebruiken.
- Sjalot
- Ui & Look
- Ras el hanout
- Ei
- Paneermeel
- Paprika
- Champignons
- Courgette
- Tomatenpuree
- Parelcouscous
- Bouillon : kip of groente
- Feta (optioneel)
Hoe maak je deze Marokkaanse gehaktballetjes?
Begin met het maken van de gehaktballetjes. Doe hiervoor eerst het gehakt in een mengkom. Doe er een fijngehakte sjalot, uitgeperste look, ras el hanout, ei, paneermeel, peper en zout bij. Meng dit goed en rol er dan balletjes van. Verhit een stoofpot met een goede scheut olijfolie. Bak hierin de balletjes rondom mooi goudbruin aan. Probeer ze al zo goed als helemaal gaar te bakken. Schep ze dan uit de pot en leg ze onder wat aluminiumfolie om ze warm te houden. Maak de stoofpot niet proper, hier zit nu veel smaak in.
Vervolgens gaan we de groentjes aanbakken voor de couscous. Doe opnieuw wat olijfolie in de stoofpot. Stoof hierin de fijngesneden ui, paprika en champignons aan voor zo’n 5min. Doe er vervolgens de uitgeperste look en courgette bij en bak ook nog eens een minuutje. Dan voeg je de tomatenpuree en ras el hanout toe, roer goed en laat ook dit een minuutje mee bakken. Als laatste doe je er de couscous bij samen met de bouillon. Breng zachtjes aan de kook. Laat dan zachtjes sudderen tot de couscous gaar is en het vocht heeft opgenomen.
Op het laatste leg je de balletjes in de couscous, zo kunnen ze nog wat opwarmen. Serveer dan direct met eventueel wat verbrokkelde feta.
Vergeet me niet te volgen op Instagram en Facebook! Daar krijg je dagelijks inspiratie van me.
En heb je dit receptje gemaakt? Dan zou ik het super leuk vinden als je hier helemaal onderaan een leuke comment en/of sterretjes geeft.
Marokkaanse gehaktballetjes
Ingrediënten
- 1 ui
- 1 paprika
- 200 gr champignons
- 2 teentjes look
- 1/2 courgette
- 2 el tomatenpuree
- 1 tl ras el hanout
- 400 gr parelcouscous
- 750 ml bouillon (kip of groente)
- Peper en zout
- Olijfolie
- Feta (optioneel)
Gehaktballetjes
- 500 gr gehakt
- 1 kleine sjalot
- 1 teentje look
- 2 tl ras el hanout (*)
- 1 ei
- 40 gr Paneermeel
Instructies
- Begin met het maken van de gehaktballen.Pel de sjalot en hak fijn. Pel ook de look. Doe het gehakt in een mengkom. Voeg er de sjalot, uitgeperste look, ras el hanout, ei, paneermeel, peper en zout toe. Meng goed.Rol er balletjes van. Ik heb ze niet te groot gerold dan moeten ze niet te lang bakken.
- Verhit een stoofpot met een scheut olijfolie.Bak de balletjes mooi goudbruin rondom. Probeer ze al volledig gaar te bakken.Schep ze dan uit de stoofpot, hou ze wat warm onder aluminiumfolie. Maak de stoofpot niet proper, hierin gaan we verder werken.
- Terwijl de balletjes bakken, kan je de groentjes voor de couscous al snijden.Pel de ui en hak fijn.Verwijder de zaadjes en zaadlijsten van de paprika en snij in kleine blokjesMaak de champignons proper en hak in kleine stukjes.Pel de teentjes look Snij de courgette in kleine blokjes.
- Doe opnieuw wat olijfolie in de stoofpot en stoof hierin de ui, paprika en champignons eerst aan. Reken voor zo'n 5min en roer regelmatig. Pers er dan de teentjes look boven uit en voeg ook de courgette toe. Roer even en laat ook een minuutje mee bakkenVervolgens doe je er de tomatenpuree en ras el hanout bij. Roer goed en laat ook dit nog een minuutje mee bakken. Doe er de couscous bij gevolgd door de bouillon. Roer even en breng zachtjes naar de kook. Laat zachtjes sudderen tot de couscous gaar is en het meeste vocht heeft opgenomen. Roer regelmatig anders zal de couscous aan de bodem plakken.Proef en breng verder op smaak met peper en zout en eventueel met wat ras el hanout.
- Op het laatste kan je de balletjes in de couscous leggen op nog even wat op te warmenServeer dan direct met eventueel nog wat feta