Vol-au-vent met asperges, een lekker makkelijk receptje om doordeweeks op je weekmenu te zetten. Of voor een feestelijke gelegenheid zoals Pasen. De klassieke versie krijgt hierbij een “lente toets” met de heerlijke witte asperges van eigen bodem. En nog heel handig is dat deze versie veel sneller zal klaar zijn. Ik heb deze in minder dan 30min op tafel gekregen, perfect dus voor tijdens de drukke werkweek. We gaan geen hele kip eerst garen en daar een bouillon van trekken, we gaan ook geen gehaktballetjes rollen. We gebruiken heel simpel kipfilets en soepballetjes van de winkel of slager.
Nog meer inspiratie nodig voor lekkere simpele receptjes met asperges? Check dan zeker ook even deze receptjes

Welke ingrediënten heb je nodig voor deze Vol-au-vent met asperges?
- Witte asperges
- Kipfilet
- Champignons
- Bloem
- Kipbouillon blokje
- Soepballetjes (voorgegaard)
- Room
- Citroen
- Bladerdeegkoekjes
- Citroen
Hoe maak je deze Vol-au-vent met asperges ?
Begin met het schillen van de asperges en snij in kleine stukjes. Ik heb van de aspergeschillen en de harde achtersten een bouillon gemaakt om deze dan te verwerken in de vol-au-vent. Je kan de vol-au-vent ook maken met gewoon kippenbouillon. Om de asperge bouillon te maken, doe je gewoon de schillen en harde achtersten in een kookpotje samen met zo’n 350ml water en wat zout. Breng aan de kook en laat dan zo’n 15min zachtjes sudderen. Haal dan door een zeef en vang het sap op, zet even opzij.
Vervolgens snij je de kipfilets in kleine stukjes en snij de asperges in dunne plakjes. Verhit dan een stoofpot met een klontje boter. Bak hierin de stukjes kip mooi goudbruin rondom aan. Schep ze dan uit de pot, ze hoeven nog niet helemaal gaar te zijn binnenin. Zet even opzij.
Doe nu opnieuw een klontje boter in dezelfde stoofpot en bak hierin de champignons aan tot ze lichtjes beginnen kleuren. In het begin zullen ze redelijk wat vocht afgeven, zet het vuur dan iets harder zodat je het vocht eruit kan koken. Roer wel regelmatig zodat de champignons niet aanbakken. Zet het vuur dan terug iets zachter. Strooi hier nu bloem over en roer goed, dit wordt een droge massa.
Giet er al roerend de asperge bouillon bij en ook het halve bouillonblokje. Breng dit al roerend naar het kookpunt en zet het vuur dan zachter. Voeg de kip, soepballetjes en asperge stukjes toe. Laat dit zachtjes sudderen voor 8 a 10min. Als laatste giet je er dan de room bij en laat nog voor zo’n 2min zachtjes doorkoken. Breng nog verder op smaak met wat citroensap, peper en zout.
Serveer de vol-au-vent met de bladerdeegkoekjes.

Vergeet me niet te volgen op Instagram en Facebook! Daar krijg je dagelijks inspiratie van me.
En heb je dit receptje gemaakt? Dan zou ik het super leuk vinden als je hier helemaal onderaan een leuke comment en/of sterretjes geeft.

Vol-au-vent met asperges
Ingrediënten
- 1 bussel witte asperges
- 3 kipfilets (*)
- 250 gr champignons
- 2 el bloem
- 1/2 kipbouillon blokje
- 250 gr soepballetjes (**)
- 150 ml room
- 1/2 citroen
- 4 bladerdeegkoekjes
- boter
- Peper en zout
Instructies
- TIP! Ik maakte eerst een bouillon van de schillen van de asperges. Dit is optioneel. Je kan de vol-au-vent ook gewoon maken met kipbouillon (= bouilllonblokje oplossen in warm water). Schil de asperges en verwijder het harde achterste. Snij de geschilde asperges in kleine gelijke stukjes en leg even opzij. Wil je asperge bouillon gebruiken om deze vol-au-vent te maken. Doe dan de schillen en harde achtersten in een kookpotje en zet ze net onder water (+/- 350ml water).Doe er wat zout bij en breng aan de kook. Eenmaal dit kookt, zet je het vuur zachter en laat zachtjes sudderen voor zo'n 15min. Haal dan door een zeef en vang het sap op. Zet opzij.
- Snij de kipfilets in kleine blokjes. Snij ze niet te groot, dan zijn ze sneller gaar.Maak de champignons proper en snij in dunne plakjes.
- Verhit een stoofpot met een klontje boter en bak hierin de blokjes kip mooi rondom goudbruin aan. Kruid deze alvast met wat peper en zout. Schep dan uit de pot, ze hoeven binnenin niet helemaal gaar te zijn.
- Doe nu een royale klont boter in dezelfde stoofpot en voeg de plakjes champignons toe. Bak deze mooi aan tot deze lichtjes beginnen te kleuren. De champignons zullen vocht afgeven, zet dan het vuur iets harder om het vocht uit de pan te koken. Maar zorg dat ze niet aanbranden. Voeg dan de bloem toe, roer goed en dit zal nu een droge massa vormen.Giet dan al roerend de asperge bouillon erbij gevolgd door het halve bouillonblokje. Breng al roerend naar het kookpunt en zet dan het vuur zachter. Voeg nu de blokjes kip, soepballetjes en stukjes asperges toe en laat zo'n 8 a 10min zachtjes sudderen.
- Ondertussen kan je de bladerdeeg koekjes opwarmen in de oven.
- Giet er dan de room bij en laat nog zo'n 2min zachtjes inkoken.Breng verder op smaak met wat citroensap, peper en zout.
- Verdeel de koekjes over de borden en serveer er de vol-au-vent bij.Smakelijk