Deze tomaten quiche is gewoon te lekker voor woorden! Het begint al bij het korstje, geen klassiek bladerdeeg wel een zelfgemaakt kruidig quichedeeg. Oke, het vraagt iets meer tijd en moeite maar geloof mij, na je eerste hap is dat allemaal vergeten. Lekker kruimelig, kruidig, die lekkere botersmaak … het water komt me steeds in de mond. En dan hebben we het nog niet over de vulling gehad want die is ook zalig lekker. Niet te zwaar want we gebruiken geen room, wel plattekaas of kwark in combinatie met de eieren. De vulling geven we extra smaak met rode pesto en wat kruiden.
Als afwerking gaan we royaal decoreren met prachtige Belgische tomaatjes. Deze tomaten quiche ziet er zomers uit en zo proeft ie ook. Makkelijk om te maken, bomvol smaak, geen hele resem aan ingrediënten en gewoon super lekker.
PSSTT, heb je nu toch geen zin om zelf dat quichedeeg te maken … wel dan gebruik je toch gewoon een pak bladerdeeg 😉
Hoe maken we deze tomaten quiche?
Je kan kiezen om bladerdeeg te gebruiken als bodem, is natuurlijk altijd lekker. Ik maakte zelf mijn quichedeeg dat ik lekker kruidig maakte. Hiervoor meng je bloem, zout, oregano, rozemarijn en blokjes koude boter tot fijn kruimels. Voeg er losgeklopt ei aan toe en meng of kneed tot een mooie deegbal. Dit laat je zo’n 20 a 30min opstijven in de koelkast om vervolgens uit te rollen en je taart- of quichevorm mee te bekleden. Bak het deeg eerst blind (met bakpapier en bakbonen), verwijder het bakpapier en bonen na zo’n 15min bakken. Bak nog eens voor zo’n 10min tot het deeg begint te kleuren.
Terwijl de korst in de oven staat te bakken, kan je alvast de vulling maken. Hiervoor kluts je eieren, kwark of plattekaas, rode pesto, oregano, Parmezaanse kaas, peper en zout los. Halveer ook enkele kerstomaten, je kan er ook enkele gewoon in z’n geheel laten.
Giet de vulling in de korst en werk af met de kerstomaten. Bak voor zo’n 40 a 45min tot de vulling mooi stevig gebakken is.
Serveer dan direct.
TIP! Je kan de rode pesto zelf maken of gebruik gewoon een zelfgekocht potje
Tomaten quiche
Equipment
- Taarvorm van 20 a 22cm
Ingrediënten
Quichedeeg
- 250 gr bloem
- 3/4 tl zout
- 1 tl oregano (gedroogd)
- 1/2 tl rozemarijn (gedroogd)
- 125 gr boter (koud)
- 1 ei
Vulling
- 3 eieren
- 350 gr plattekaas of kwark
- 2 el rode pesto
- 1/2 tl oregano (gedroogd)
- 1 el Parmezaanse kaas (+extra)
- Kerstomaten
Instructies
Quichedeeg (*)
- We beginnen met het maken van het quichedeeg. Natuurlijk kan je ook gewoon bladerdeeg gebruiken als korst. Check bij de notities, hoe je dan te werk gaat. Doe de bloem, zout, oregano en rozemarijn in een mengkom (van je keukenmachine als je deze hebt). Meng even. Snij de koude boter in kleine blokjes en voeg toe. Mix of wrijf dit doorheen de bloem tot je fijne kruimels krijgt.Kluts het ei los en voeg 2/3 ervan toe. Mix of kneed tot je een mooie deegbal krijgt. Is het deeg nog te droog, voeg het resterend ei toe. Mix of kneed opnieuw. Is het nu nog te droog, voeg dan 1 a 2el koud water toe. Verpak de deegbal in plasticfolie en laat zo'n 20 a 30min opstijven in de koelkast. Het deeg mag ook niet te hard worden want je dient het nog uit te rollen.
- Rol het deeg uit op een bebloemd oppervlakte en bekleed er je ingevette taartvorm mee. Duw goed aan, het kan zijn dat je deeg ietwat zal gaan scheuren. Duw of kneed dan de scheuren dicht. Duw de randjes en hoeken goed aan. Snij het overtollige weg. Prik gaatjes over gehelde bodem met behulp van een vork in het deeg. Zet de taartvorm nog even terug in de koelkast voor zo'n 20 a 30min.
- Verwarm de oven voor op 180 graden.Bak de bodem blind (deeg bedekt met bakpapier en bakbonen/linzen) voor zo'n 15minVerwijder dan het bakpapier en de bakbonen/linzen en bak nog eens zo'n 10 a 15min tot de korst lichtjes begint te kleuren. Haal uit de oven.
Vulling
- Doe de eieren, plattekaas/kwark, rode pesto, oregano, Parmezaanse kaas, peper en zout in een kom en kluts dit los tot een glad egaal mengsel. Halveer enkele kerstomaten, enkele kan je ook in z'n geheel laten.
- Giet de vulling in de vorm en werk af met de kerstomaten. Bak de quiche voor zo'n 40 a 45min in de oven tot de vulling mooi stevig gebakken is.
- Haal uit de oven, strooi nog wat extra Parmezaanse kaas over de quiche en serveer.Smakelijk
Notities
Ook het bladerdeeg gaan we eerst blind bakken. Leg op het bladerdeeg (zowel bodem als zijkanten) bakpapier met daarop bakbonen of linzen of rijst. Bak in de oven voor zo’n 15min.
Verwijder dan voorzichtig de bakbonen en het bakpapier en bak nog eens voor zo’n 5 a 7min tot het deeg lichtjes begint te kleuren. Ondertussen kan je de vulling maken.