Een klassieker in een zomerse kleedje, dat is deze crème brûlée met bessen. Super simpel om te maken, geen hele resem aan ingrediënten en iedereen lust het. Op de blog kan je al enkele variaties terugvinden van deze klassieker, enkel dit recept leunt meer aan bij het originele. Een echte crème brûlée wordt gegaard in een warm waterbad, ik gebruikte hiervoor mijn AEG SteamPro combi stoomoven. Het resultaat is een zijdezachte pudding bomvol vanille maar ook een subtiele toets van kaneel en sinaasappel.
Crème brûlée is een vrij makkelijk dessertje, dat je zowel in warm waterbad kan maken als gewoon op het vuur. Deze laatste optie blijft wel één van de makkelijkste manieren. Enkel dien je de crème goed in de gaten te houden en je dient goed te roeren. Verwarm je de crème te hard dan zullen de eitjes beginnen stollen en dit zal je natuurlijk proeven. Al deze risico’s en gevaren zal je niet hebben als je de crème brûlée in de stoomoven maakt. Je hoeft gewoon alle ingrediënten te mengen, in vuurvaste schaaltjes gieten en hup de stoomoven in. Amper 20min later is ie klaar, laten opstijven in de koelkast en vlak voor het serveren nog even het verplichte suikerkorstje branden.
Vooroordelen over stoomoven
Weer het bewijs dat je met een stoomoven meer kan dan gewoon groentjes of vis te stomen. Ik had een serieus vooroordeel als het over stomen ging. Het was smakeloos, enkel weggelegd voor vis en groenten, beperkt wat je er mee kan doen, het proper houden van de machine … wel sinds ik die AEG SteamPro combi stoomoven in het bezit heb, ben ik serieus bijgedraaid. Al mijn vooroordelen heeft hij teniet gedaan. Van soep tot dessertjes, alles kan je er in bereiden (al dan niet met de combinatie stoom & hetelucht). Dus beperkt zijn in je mogelijkheden bestaat niet. Alles kan je er in klaarmaken.
Eén van de handigste functie vind ik nog steeds de “reinigen” functie. De SteamPro geeft zelf aan wanneer ie gereinigd en/of ontkalkt dient te worden. Het enige wat je dan dient te doen is de oven in spuiten met een product of te vullen met ontkalkingsproduct. De AEG SteamPro doet de rest. HAN-DIG!
Hoe maken we deze Crème brûlée met bessen
We beginnen met de room in een kookpotje te gieten en voeg hier de zaadjes van de vanillestokjes aan toe. Doe er ook de lege vanillestokken bij. Breng heel zachtjes tot net onder het kookpunt (niet laten koken).
Ondertussen doe je de eigelen en suiker in een mengkom en klop dit los. Dit mengsel mag niet luchtig of bleek geklopt worden.
Haal de lege vanillestokjes uit de warme room, giet de room bij het ei-suiker mengsel. Roer goed zodat de suiker kan oplossen. Doe hier ook nog wat zeste van sinaasappel en een snuifje kaneel bij.
Je zal zien door te roeren dat er belletjes of schuim op dit mengsel zal komen. Als je dit zo’n 30min laat staan dan zal je zien dat ze verdwijnen.
Schep ondertussen wat confituur op basis van blauwe bessen en/of bramen op de bodem van vuurvaste schaaltjes. Gier hierover het room mengsel.
Dek de schaaltjes af met plasticfolie en zet in de stoomoven op 90 a 95 graden. Stoom de crème voor zo’n 20 a 25min, hij mag niet te stevig of vast zijn. Haal uit de oven en laat ze eerst afkoelen op kamertemperatuur en vervolgens in de koelkast.
TIP! Je kan dit makkelijk de dag voordien al doen
TIP! Je kan de confituur ook weglaten maar deze zorgt wel voor een lekker fruit smaakje aan je crème brûlée.
Vlak voor het serveren, strooi je suiker over de crème en brand je een mooi gekarameliseerd korstje.
Heb je nu geen stoomoven? Dan kan je nog steeds deze zijdezachte lekkere crème brûlée maken. Je volgt gewoon alle stappen en je gebruikt ook vuurvaste schaaltjes die je vult met de confituur en de crème. Je verwarmt de oven voor op 180 graden en je vult een braadslede met kokend water. Zet hierin de schaaltjes met crème. Zorg dat deze voor de helft tot 3/4 onderstaan. Zet in in de oven en gaar ze voor zo’n 30 a 45min.
Crème brûlée met bessen
Equipment
- 6 vuurvaste schaaltjes / crème brûlée schaaltjes
- Gasbrandertje
Ingrediënten
- 600 ml room
- 2 vanillestokjes
- 6 eierdooiers
- 90 gr suiker + extra om te karameliseren
- 1,5 tl zeste van sinaasappel
- 1 snuifje kaneel
- confituur (op basis van blauwe bessen en of bramen)
- verse blauwe bessen en/of bramen om te serveren
Instructies
- We beginnen met de room in een kookpotje te gieten en voeg hier de zaadjes van de vanillestokjes aan toe. Doe er ook de lege vanillestokken bij. Breng heel zachtjes tot net onder het kookpunt (niet laten koken).
- Ondertussen doe je de eigelen en suiker in een mengkom en klop dit los. Dit mengsel mag niet luchtig of bleek geklopt worden. Haal de lege vanillestokjes uit de warme room, giet de room bij het ei-suiker mengsel. Roer goed zodat de suiker kan oplossen. Doe hier ook nog wat zeste van sinaasappel en een snuifje kaneel bij. TIP! Je zal zien door te roeren dat er belletjes of schuim op dit mengsel zal komen. Als je dit zo'n 30min laat staan dan zal je zien dat ze verdwijnen.
- Verwarm je stoomoven op 90 a 95 graden.Schep wat confituur op de bodem van vuurvaste schaaltjes. Zorg dat er een mooi egaal laagje confituur verdeelt is over de bodem van de schaaltjes. Gier hierover het room mengsel. Dek de schaaltjes af met (hittebestendige) plasticfolie en zet in de stoomoven op 90 a 95 graden. Stoom de crème voor zo'n 20 a 25min, hij mag niet te stevig of vast zijn. Haal uit de oven en laat ze eerst afkoelen op kamertemperatuur en vervolgens in de koelkast. De crème zal zo stevig worden.
- Haal de crème brûlée zo'n 10min voor het serveren uit de koelkast zodat ie op kamertemperatuur kan komen. Strooi vervolgens een laagje suiker over de gehele oppervlakte van de crème en smelt de suiker met behulp van een brandertje.Serveer eventueel nog met extra blauwe bessen en/of bramen.Smakelijk