Deze crumble met perzik, abrikozen en pruimen zou ik makkelijk elke dag kunnen eten. Wetende dat dit receptje eigenlijk gewoon begonnen is met een probeersel maakt het des te lekkerder. De combinatie van nog een heleboel fruit in de koelkast te hebben liggen dat op moest. Met daarbij de nood aan eens een ander ontbijtje dan een klassiek havermoutpapje of granola met fruit en yoghurt. Ja, ik at deze crumble gewoon als ontbijt en daar schaam ik mij niet voor 😀 want het kan perfect. Natuurlijk kan het ook als tussendoortje of als dessert.
Je zou denken … een crumble, wat een klassieker. Ja, dat is zo maar deze is echt nog dat tikkeltje lekkerder. Die combinatie van die warme perzik, abrikozen en pruimen met daarbij een heerlijk vleugje kaneel. Ook voegde ik hier wat vanille puddingpoeder aan toe. Ik kan niet beschrijven wat het doet maar het is gewoon een must om te doen dus vergeet dit zeker niet. Je hebt het fruit en dan mag de krokante crumble niet ontbreken. Deze is een combinatie van havermout, amandelmeel, amandelschilfers, suiker en kokosolie.
Aangezien ik deze crumble al ontelbaar keren heb gemaakt deze zomer, kan ik jullie alvast zeggen dat je qua suiker zelf wat kan gaan kiezen. De eerste keer maakte ik deze met gewone suiker, vervolgens met kokosbloesemsuiker, stevia … het kan gewoon allemaal. Het blijft even lekker! Je zou ook Zusto kunnen gebruiken.
Ook qua fruit kan je gaan experimenteren. We gaan nog enkele weken kunnen genieten van zomerfruit. Eenmaal in de herfst, switch ik gewoon naar een combinatie van appelen en peren. In de lente kan je dan weer voor een combinatie van aardbeien en rabarber kiezen.
Hoe maken we deze Crumble met perzik, abrikozen en pruimen?
We beginnen met de perziken, abrikozen en pruimen in kleine blokjes te snijden. Doe in een mengkom. Voeg hier wat honing (of maple syrup), citroensap, een snuifje kaneel en vanille puddingpoeder aan toe. Meng voorzichtig en zet even opzij.
Vervolgens gaan we de crumble maken. Meng hiervoor havermout, amandelmeel, suiker, kaneel en amandelschilfers. Voeg er de kokosolie (op kamertemperatuur) aan toe en kneed tot je de textuur van een crumble krijgt.
TIP! Qua suiker kan je zowel gewone suiker gebruiken als kokosbloesemsuiker, Stevia, Zusto, …
Verdeel het fruit over de ovenschaaltjes of gebruik één grote schaal. Verdeel er de crumble over en bak vervolgens voor zo’n 30 a 40min in de oven.
TIP! Je kan perfect enkele uren daarvoor of de avond voordien het fruit als de crumble over de schaal(tjes) verdelen en in de koelkast bewaren. Dan hoef je hem daarna enkel nog af te bakken.
Crumble met perzik, abrikozen en pruimen
Equipment
- 1 ovenschaal of 4 kleinere ovenschaaltjes
Ingrediënten
- 4 abrikozen
- 4 perziken
- 3 pruimen
- 1 el honing (of maple syrup of agavesiroop)
- 1/2 tl kaneel
- 1 el citroensap
- 1,5 el vanille puddingpoeder (Imperial)
Crumble
- 130 gr havermout (*)
- 80 gr amandelmeel
- 55 gr amandelschaafsel
- 75 gr suiker (**)
- 1/2 tl kaneel
- 100 gr kokosolie (op kamertemperatuur)
Instructies
- Begin met het fruit (abrikozen, perziken en pruimen) te halveren, de pit te verwijderen en in kleine blokjes te snijden. Doe in een mengkom samen met de honing, kaneel, citroensap en het puddingpoeder. Meng kort en voorzicht en zet even opzij.
- Voor de crumble, doe je havermout, amandelmeel, amandelschaafsel, suiker en kaneel in een mengkom. Meng even.Voeg hier de kokosolie in kleine stukjes aan toe en kneed of mix tot je de textuur van een crumble krijgt. Ik heb dit gedaan met behulp van een vork.
- Verwarm de oven voor op 175 graden
- Verdeel het fruit over 4 kleinere ovenschaaltjes of gebruik 1 grote ovenschaal. Verdeel er de crumble over. Bak in de oven voor zo'n 30 a 40min tot de crumble mooi goudbruin en krokant gebakken is. Serveer direct. Als je de crumble als dessert serveert, kan je er nog een bolletje ijs bij serveren. Smakelijk