Ga terug
Deze Crème brûlée met bessen is lekker zomers en zo makkelijk om te maken. Een zijdezachte crème met vanille, kaneel en sinaasappel die we gaan garen in de stoomoven. Natuurlijk mag het krokante suikerlaagje zeker niet ontbreken.

Crème brûlée met bessen

Deze Crème brûlée met bessen is lekker zomers en zo makkelijk om te maken. Een zijdezachte crème met vanille, kaneel en sinaasappel die we gaan garen in de stoomoven. Natuurlijk mag het krokante suikerlaagje zeker niet ontbreken.
Gang dessert
Porties 6

Equipment

  • 6 vuurvaste schaaltjes / crème brûlée schaaltjes
  • Gasbrandertje

Ingrediënten
  

  • 600 ml room
  • 2 vanillestokjes
  • 6 eierdooiers
  • 90 gr suiker + extra om te karameliseren
  • 1,5 tl zeste van sinaasappel
  • 1 snuifje kaneel
  • confituur (op basis van blauwe bessen en of bramen)
  • verse blauwe bessen en/of bramen om te serveren

Instructies
 

  • We beginnen met de room in een kookpotje te gieten en voeg hier de zaadjes van de vanillestokjes aan toe. Doe er ook de lege vanillestokken bij.
    Breng heel zachtjes tot net onder het kookpunt (niet laten koken).
  • Ondertussen doe je de eigelen en suiker in een mengkom en klop dit los. Dit mengsel mag niet luchtig of bleek geklopt worden.
    Haal de lege vanillestokjes uit de warme room, giet de room bij het ei-suiker mengsel.
    Roer goed zodat de suiker kan oplossen.
    Doe hier ook nog wat zeste van sinaasappel en een snuifje kaneel bij.
    TIP! Je zal zien door te roeren dat er belletjes of schuim op dit mengsel zal komen. Als je dit zo'n 30min laat staan dan zal je zien dat ze verdwijnen.
  • Verwarm je stoomoven op 90 a 95 graden.
    Schep wat confituur op de bodem van vuurvaste schaaltjes. Zorg dat er een mooi egaal laagje confituur verdeelt is over de bodem van de schaaltjes.
    Gier hierover het room mengsel. Dek de schaaltjes af met (hittebestendige) plasticfolie en zet in de stoomoven op 90 a 95 graden. Stoom de crème voor zo'n 20 a 25min, hij mag niet te stevig of vast zijn. Haal uit de oven en laat ze eerst afkoelen op kamertemperatuur en vervolgens in de koelkast. De crème zal zo stevig worden.
  • Haal de crème brûlée zo'n 10min voor het serveren uit de koelkast zodat ie op kamertemperatuur kan komen.
    Strooi vervolgens een laagje suiker over de gehele oppervlakte van de crème en smelt de suiker met behulp van een brandertje.
    Serveer eventueel nog met extra blauwe bessen en/of bramen.
    Smakelijk
Trefwoord AEG SteamPro combi stoomoven, crème brûlée, dessert, kaneel, vanille