Ontbijten met taart, wie wil dat nu niet? Niet met een frangipanetaart of roomtaart wel met deze iets gezondere ontbijttaart met perzik. Fris, licht, voedzaam en gewoon super lekker. Maak deze de dag voordien en de volgende dag kan je langer blijven liggen en je kan genieten van taart als ontbijt. Zeg maar een WIN-WIN situatie! De bodem van deze ontbijttaart is op basis van dadels, havermout, kokos en amandelen. Voor de frisse topping gaan we zomers zoete perziken gebruiken in combinatie met yoghurt en kokosmelk
Voor die topping is het belangrijk dat je rijpe perziken voor handen hebt. Deze zijn lekker zoet, vol van smaak en daardoor zal je niet zo veel zoetstof moeten toevoegen. Je zou de perziken trouwens ook kunnen vervangen door nectarine, abrikozen of mango. Alsook bessen zijn mogelijk, na het pureren zal je deze wel even door een zeef moeten halen om de pitjes eruit te halen.
PSST … ook zo’n fan van ontbijten met taart of cake? Check dan zeker ook deze receptjes eens
Hoe maken we deze ontbijttaart met perzik?
Begin met het bekleden van je springvormen met bakpapier. Ik gebruikte 4 kleine springvormen van zo’n 10cm. Je kan ook één grote vorm van zo’n 20 a 22cm gebruiken. Beleg zowel de bodem als de zijkanten met bakpapier zo zal je de taartjes makkelijk kunnen ontvormen.
Voor de bodem, doe kokosrasp, amandelmeel, havermout en ontpitte medjool dadels in een blender. Mix tot je een ietwat plakkerige crumble krijgt. Voeg hier nog gesmolten kokosolie en een beetje agavesiroop (of honing of maple syrup) aan toe. Mix nog even kort. Bedek de bodem van je vorm(en) met dit mengsel. Duw goed aan. Ik belegde enkel de bodem en niet de zijkanten. Bak de bodem voor zo’n 20min in de oven, haal dan uit de bodem en laat volledig afkoelen. Ontvorm niet en laat het bakpapier zitten.
Als de bodem is afgekoeld, kan je de topping maken. Begin alvast met gelatine blaadjes te weken in koud water. Ontpit rijpe perziken en mix tot een glad papje. Schillen hoef je niet te doen en het papje door een zeef halen ook niet. Doe het perzikenpapje in een kookpotje en breng zachtjes tot net onder het kook. Haal van het vuur en voeg de uitgeknepen blaadjes gelatine toe. Laat dit nu afkoelen tot bijna kamertemperatuur. Eenmaal afgekoeld voeg je kokosmelk, yoghurt, agavesiroop (of andere zoetstof) en zeste van limoen toe aan het papje. Roer goed los tot een gladde massa. Verdeel dit mengsel over de afgekoelde bodem in de nog steeds beklede springvorm(en) en laat minstens 3 a 4h opstijven (mag ook langer).
TIP! Je kan deze taartjes makkelijk 1 a 2 dagen op voorhand maken en bewaren in de koelkast
Eenmaal opgesteven kan je de taartjes serveren met eventueel nog wat perziken en/of bessen.
Ontbijttaart met perzik
Equipment
- 4 kleine springvormen (+/- 10cm) of 1 grote springvorm (20 a 22cm)
Ingrediënten
Korst
- 50 gr kokosrasp (of kokospoeder)1
- 100 gr amandelmeel
- 150 gr havermout
- 5 Medjool dadels
- 4 el kokosolie (gesmolten)
- 2 el agavesiroop (of honing of maple syrup)
Perzik-yoghurt topping
- 3 blaadjes gelatine (Dr. Oetker)
- 400 gr perzik (ontpit)
- 1,5 el agavesiroop
- 150 ml kokosmelk (uit blik)
- 250 gr natuuryoghurt
- 1 tl zeste van limoen
Instructies
- Begin met het bekleden van je springvormen met bakpapier. Ik gebruikte 4 kleine springvormen van zo'n 10cm. Je kan ook één grote vorm van zo'n 20 a 22cm gebruiken. Beleg zowel de bodem als de zijkanten met bakpapier zo zal je de taartjes makkelijk kunnen ontvormen.TIP! Vet de randen eerst wat in zo zal het bakpapier beter blijven kleven.
- Verwarm je oven voor op 180 graden
- Voor de bodem, doe kokosrasp, amandelmeel, havermout en ontpitte dadels in een blender. Mix tot je een ietwat plakkerige crumble krijgt. Voeg hier de gesmolten kokosolie en agavesiroop aan toe. Mix nog even kort. Bedek de bodem van je vorm(en) met dit mengsel. Duw goed aan. Ik belegde enkel de bodem en niet de zijkanten. Bak de bodem voor zo'n 20min in de oven, haal dan uit de oven en laat volledig afkoelen. Ontvorm niet en laat het bakpapier zitten.
- Voor topping, begin met de blaadjes gelatine te weken in koud water.Ontpit de perziken en mix tot een glad papje. Doe het perzikenpapje in een kookpotje en breng zachtjes tot net onder het kook. Haal van het vuur en voeg de uitgeknepen blaadjes gelatine toe. Laat dit nu afkoelen tot bijna kamertemperatuur. Eenmaal afgekoeld voeg je kokosmelk, yoghurt, agavesiroop en zeste van limoen toe aan het papje. Roer goed los tot een gladde massa. Verdeel dit mengsel over de afgekoelde bodem in de nog steeds beklede springvorm(en) en laat minstens 3 a 4h opstijven (mag ook langer).
- Eenmaal opgesteven kan je de taartjes serveren met eventueel nog wat extra perziken en/of bessen.Smakelijk