Snelle feestelijke vol-au-vent, een heerlijk makkelijk hoofdgerecht voor op je kerstmenu. Een receptje waarmee je bij iedereen gaat scoren. Dat is nu eenmaal de kracht van een “goei vidée’ke”. Deze versie is klaar in amper 30min en je kan deze reeds op voorhand maken. Ideaal dus voor tijdens de feestdagen. Ik gebruik hier een mix van champignons en paddenstoelen. Dit geeft het nog wat meer smaak en maakt het feestelijk. Serveren doen we in individuele ovenschaaltjes met daarop een laag bladerdeeg.
Nog meer inspiratie nodig voor je kerstdiner? Check dan zeker deze receptjes
Welke ingrediënten heb je nodig voor deze Snelle feestelijk vol-au-vent?
- Kipfilets
- Champignons – Paddenstoelen mix
- Bloem
- Kipbouillon
- Soepballetjes : ik koos hier voor voorgegaarde soepballetjes. Je zou ze ook zelf kunnen rollen en garen in de saus.
- Room
- Citroen
- Boter
- Bladerdeeg
Hoe maak je deze Snelle feestelijk vol-au-vent?
We beginnen met de kipfilets in kleine blokjes te snijden. Verhit een stoofpot met een royale scheut olijfolie. Bak hierin de stukjes kip mooi goudbruin rondom aan. Schep ze dan uit de pot, ze hoeven nog niet helemaal gaar te zijn binnenin.
Doe nu een klontje boter in dezelfde stoofpot en bak hierin de champignons/paddenstoelen aan tot ze lichtjes beginnen kleuren. In het begin zullen ze redelijk wat vocht afgeven, zet het vuur dan iets harder zodat je het vocht eruit kan koken. Roer wel regelmatig zodat de champignons niet aanbakken. Zet het vuur dan terug iets zachter. Strooi hier nu bloem over en roer goed, dit wordt een droge massa. Giet er de bouillon blij en roer nu goed, zet het vuur iets harder. Roer nu continu tot de saus begint in te dikken.
Zet dan het vuur terug iets lager en voeg de blokjes kip en de soepballetjes toe. Laat dit nu nog zo’n 8 a 10min zachtjes sudderen. Giet er dan nog nog wat room bij samen met wat citroensap, peper en zout. Laat nog even doorwarmen.
Verdeel de vol-au-vent over individuele ovenschaaltjes. Bedek met een royale plak bladerdeeg. Duw ietwat aan. Wrijf het bladerdeeg in met wat losgeklopt ei. Bak vervolgens voor zo’n 20min in de oven tot het bladerdeeg mooi gaar en goudbruin gebakken is
Serveer dan direct met puree of pommes duchesse. Qua groentjes kan je hier eender wat bij serveren (boontjes, witloof, worteltjes)
TIP! Je kan de vol-au-vent- makkelijk de dag ervoor al maken en over de ovenschaaltjes verdelen. Laat volledig afkoelen en bewaar dan goed afgedekt in de koelkast. Dan hoef je ze de volgende dag enkel nog te bedekken met bladerdeeg en af te bakken. Reken dan op zo’n 10min extra om echt goed warm te zijn.
Vergeet me niet te volgen op Instagram en Facebook! Daar krijg je dagelijks inspiratie van me.
En heb je dit receptje gemaakt? Dan zou ik het super leuk vinden als je hier helemaal onderaan een leuke comment en/of sterretjes geeft.
Snelle feestelijk vol-au-vent
Equipment
- 4 kleine ovenschaaltjes
Ingrediënten
- 3 grote kipfilets
- 250 gr champignon – paddenstoelen mix (*)
- 2 el bloem
- 400 ml kipbouillon
- 300 gr soepballetjes (**)
- 100 ml room
- 1/2 citroen
- 1 rol bladerdeeg
- 1 ei
- Boter
- Peper en zout
Instructies
- Begin met de kipfilets in kleine blokjes te snijden.Maak de champignons proper en snij in kleinere stukjes/plakjes.
- Verhit een stoofpot met een klontje boter en bak hierin de blokjes kip mooi rondom goudbruin aan. Kruid deze alvast met wat peper en zout. Schep dan uit de pot, ze hoeven binnenin niet helemaal gaar te zijn.
- Doe nu een royale klont boter in dezelfde stoofpot en voeg de stukjes champignons/paddenstoelen toe. Bak deze mooi aan tot deze lichtjes beginnen te kleuren. De champignons zullen vocht afgeven, zet dan het vuur iets harder om het vocht uit de pan te koken. Maar zorg dat ze niet aanbranden.
- Voeg dan de bloem toe, roer goed en dit zal nu een droge massa vormen.Giet er de bouillon bij en roer goed los en breng zachtjes aan de kook terwijl je continu roert. Voeg nu de blokjes kip en soepballetjes toe en laat zo'n 8 a 10min zachtjes sudderen. Voeg dan de room toe samen met wat citroensap, peper en zout. Laat nog zo'n 2min doorwarmen.
- Verdeel de vol-au-vent over de individuele ovenpotjes. TIP! Tot hier kan je het perfect op voorhand maken (zelfs tot een dag van tevoren). Gewoon volledig laten afkoelen en goed afgedekt in de koelkast bewaren.
- Verwarm de oven voor op 190 graden. Snij het bladerdeeg in de vorm van het ovenschaaltje maar wel iets groter. Leg het bladerdeeg bovenop de ovenschaaltjes en duw ietwat aan langs de randjes. Kluts het ei los en wrijf het bladerdeeg hiermee in. Bak voor zo'n 20min in de oven tot het bladerdeeg mooi goudbruin en gaar gebakken is. TIP! Als je de vol-au-vent op voorhand maakt dan gaat ie koud de oven in. Dus reken dan zo'n 10min extra. Hou het bladerdeeg dan goed in de gaten. Verlaag eventueel de oven ietwat Serveer dan met frietjes, puree of Pommes duchesse.