Vanille panna cotta met kersen, een snel makkelijk dessert in een glaasje dat de perfecte afsluiter is van je kerstdiner. Panna cotta tijdens de feestdagen, dat is altijd een succes. Ten eerste omdat het super simpel om te maken is en ook nog eens super snel klaar is in amper 30min. Nog een voordeel van panna cotta is dat je deze makkelijk de dag voordien al kan maken. Perfect dus om op je kerstmenu te zetten. Van deze versie ga je gewoon geen genoeg krijgen. Het onderste laagje zijn kersen of kriekjes. Daarop komt een heerlijke vanille panna cotta met daarin ook wat witte chocolade verwerkt.
TIP! Je kan dit ook in een taart versie maken. Klik hier om te ontdekken hoe je die maakt.
Nog meer inspiratie nodig voor lekker simpele dessertjes voor de feestdagen? Check dan zeker ook even deze receptjes. Of nog meer ideetjes nodig voor je kerstmenu? Ga dan zeker deze simpele receptjes eens bekijken.
Welke ingrediënten heb je nodig voor deze Vanille panna cotta met kersen?
- Kersen of krieken op sap
- Vanillesuiker
- Suiker
- Vanille puddingpoeder
- Gelatine
- Witte chocolade
- Room
- Vanillestok
Hoe maak je deze Vanille panna cotta met kersen?
Begin met het maken van kriekjes/kersen. Doe de inhoud van een bokaal kersen of krieken op sap of siroop in een kookpotje. Schep wat van het sap apart in een kommetje. Voeg suiker toe aan het kookpotje en breng zachtjes aan de kook. Voeg vanille puddingpoeder toe aan het sap in het kommetje en roer los tot een glad papje. Giet dit al roerend bij in het kookpotje. Laat zachtjes koken en blijf roeren tot dit begint in te dikken. Haal van het vuur en verdeel ze over de dessertglaasjes. Laat deze volledig afkoelen op kamertemperatuur alvorens aan de panna cotta te beginnen.
Dan kunnen we de panna cotta maken. Week alvast de blaadjes gelatine in koud water. Hak ook alvast de witte chocolade fijn. Doe deze in een mengkom. Of in een grote maatbeker dan kan je de panna cotta makkelijker in de glaasjes gieten.
Vervolgens doe je room, de zaadjes van de vanillestok en vanillesuiker in een kookpotje. Dit brengt je dan aan de kook. Roer af en toe. Eenmaal dit kookt, haal van het vuur en voeg de geweekte gelatine toe. Roer goed zodat deze kunnen oplossen. Giet dan over de fijngehakte chocolade. Laat een minuutje zo staan en roer dan goed los tot een gladde saus. Giet vervolgens de panna cotta bovenop de opgesteven kersen/krieken. Zet in de koelkast voor zo’n 3 a 4h (mag ook langer) om op te stijven.
Vergeet me niet te volgen op Instagram en Facebook! Daar krijg je dagelijks inspiratie van me.
En heb je dit receptje gemaakt? Dan zou ik het super leuk vinden als je hier helemaal onderaan een leuke comment en/of sterretjes geeft.
Vanille panna cotta met kersen
Equipment
- 6 dessertglaasjes
Ingrediënten
Laagje kriekjes / Kersen
- 700 gr kersen / Krieken op sap in bokaaltje
- 1 zakje vanillesuiker (+/- 10gr)
- 2 el suiker
- 2 el vanille puddingpoeder (of Maizena)
Panna Cotta
- 4 blaadjes gelatine
- 100 gr witte chocolade
- 500 ml room
- 1 vanillestok
- 1 zakje vanillesuiker (+/- 10gr)
Instructies
- We gaan beginnen met de kersen / krieken laag.Doe de krieken/kersen en het sap in een kookpotje. Schep zo'n 5el van het sap in een kommetje apart. Voeg ook de vanille suiker en suiker toe aan het kookpotje en breng dit zachtjes aan de kook. Roer af en toe zodat de suiker kan oplossen. Roer het puddingpoeder of maizena los in kommetje met het sap. Voeg vervolgens al roerend toe aan het kookpotje. Laat zachtjes koken en blijf roeren tot dit begint in te dikken. Haal dan van het vuur. Verdeel de kriekjes/kersen over de glaasjes. Laat afkoelen op kamertemperatuur alvorens aan de panna cotta te beginnen.
- Eenmaal de kriekjes/kersen kamertemperatuur hebben bereikt, kan je aan de panna cotta beginnen. Begin met het weken van de blaadjes gelatine in koud water. Hak ook alvast de witte chocolade in kleine stukjes. Doe deze in een mengkom of wat ik het makkelijkste vind, is een hittebestendige hoge & grote maatbeker. Zo zal je de panna cotta makkelijker in de glaasjes kunnen gieten zonder te morsen.
- Vervolgens doe je de room in een kookpotje samen met de zaadjes van de vanillestok en de vanillesuiker. Breng aan de kook en roer af en toe even om de suiker te laten oplossen Eenmaal dit kookt, haal van het vuur. Voeg de geweekte (& uitgeknepen) blaadjes gelatine toe en roer goed zodat de gelatine kan oplossen. Giet dan dit warme room mengsel over de chocolade. Laat een minuutje staan zodat de chocolade kan smelten. Roer dan goed tot een gladde massa.
- Giet dan de panna cotta bovenop de opgesteven kersen/kriekjes. Zet dan in de koelkast voor minstens 3 a 4h. Je kan dit dessertje dus makkelijk de dag voordien al maken
- Ik werkte de glaasjes vlak voor het serveren nog af met wat verkruimelde speculaas en wat granaatappelpitjes die ik op overschot had. Smakelijk