Panna Cotta taart met speculaas en kersen, een snel makkelijk dessert dat de perfecte afsluiter is van je kerstdiner. Panna cotta tijdens de feestdagen, dat is altijd een succes. Ten eerste omdat het super simpel om te maken is en ook nog eens super snel klaar is. Nog een voordeel van panna cotta is dat je deze makkelijk de dag voordien al kan maken. Perfect dus om op je kerstmenu te zetten. Deze taart bestaat uit 3 heerlijke elementen. Een krokante speculaas korst met op de bodem een lekker laagje kersen of kriekjes. Daarop komt een heerlijke vanille panna cotta met daarin ook wat witte chocolade verwerkt.
TIP! Je kan dit ook in een glaasje maken. Klik hier om te ontdekken hoe je die maakt.
Nog meer inspiratie nodig voor lekker simpele dessertjes voor de feestdagen? Check dan zeker ook even deze receptjes. Of nog meer ideetjes nodig voor je kerstmenu? Ga dan zeker deze simpele receptjes eens bekijken.
Welke ingrediënten heb je nodig voor deze Panna Cotta taart met speculaas en kersen?
- Boter
- Speculaas
- Kersen of krieken op sap
- Vanillesuiker
- Suiker
- Vanille puddingpoeder
- Gelatine
- Witte chocolade
- Room
- Vanillestok
Hoe maak je deze Panna Cotta taart met speculaas en kersen?
Begin met het maken van kriekjes/kersen. Doe de inhoud van een bokaal kersen of krieken op sap of siroop in een kookpotje. Schep wat van het sap apart in een kommetje. Voeg suiker toe aan het kookpotje en breng zachtjes aan de kook. Voeg vanille puddingpoeder toe aan het sap in het kommetje en roer los tot een glad papje. Giet dit al roerend bij in het kookpotje. Laat zachtjes koken en blijf roeren tot dit begint in te dikken. Haal van het vuur en laat volledig afkoelen om kamertemperatuur.
Maak vervolgens de speculaas korst. Smelt de boter en maal de speculaas fijn. Meng beide tot een ietwat plakkerige massa. Schep dit in een taartvorm of springvorm en duw goed aan op de bodem en de zijkanten. Zowel op de bodem als zijkanten moet er een laagje van de speculaas zijn. Dit hoeft niet te dik te zijn. Zet dit even in de koelkast of diepvries.
Wanneer de kriekjes/ kersen zijn afgekoeld, verdeel over de bodem tot een egale laag.
Dan kunnen we de panna cotta maken. Week alvast de blaadjes gelatine in koud water. Hak ook alvast de witte chocolade fijn. Doe deze in een mengkom. Of in een grote maatbeker dan kan je de panna cotta makkelijker in de glaasjes gieten.
Vervolgens doe je room, de zaadjes van vanillestok en vanillesuiker in een kookpotje. Dit brengt je aan de kook. Roer af en toe. Eenmaal dit kookt, haal van het vuur en voeg de geweekte gelatine toe. Roer goed zodat deze kunnen oplossen. Giet over de fijngehakte chocolade. Laat een minuutje zo staan en roer dan goed los tot een gladde saus. Giet vervolgens de panna cotta bovenop kersen/ kriekjes in de vorm. Zet voor minstens 3 a 4h in de koelkast om op te stijven.
Vergeet me niet te volgen op Instagram en Facebook! Daar krijg je dagelijks inspiratie van me.
En heb je dit receptje gemaakt? Dan zou ik het super leuk vinden als je hier helemaal onderaan een leuke comment en/of sterretjes geeft.
Panna Cotta taart met speculaas en kersen
Equipment
- 1 taartvorm of springvorm (+/- 22 a 24cm)
Ingrediënten
Kriekjes/ Kersen laagje
- 700 gr kersen of krieken op sap (in een bokaaltje)
- 1 zakje vanillesuiker (+/- 10gr)
- 2 el suiker
- 2 el vanille puddingpoeder
Speculaas korst
- 140 gr boter
- 250 gr speculaas koekjes
Panna Cotta
- 4 blaadjes gelatine
- 100 gr witte chocolade
- 500 ml room
- 1 vanillestokje
- 1 zakje vanillesuiker (+/- 10gr)
Instructies
- We beginnen met het maken van de kriekjes/kersen. Doe de krieken/kersen en het sap in een kookpotje. Schep zo'n 5el van het sap in een kommetje apart. Voeg ook de vanille suiker en suiker toe aan het kookpotje en breng dit zachtjes aan de kook. Roer af en toe zodat de suiker kan oplossen. Roer het puddingpoeder of maizena los in kommetje met het sap. Voeg vervolgens al roerend toe aan het kookpotje. Laat zachtjes koken en blijf roeren tot dit begint in te dikken. Haal dan van het vuur.Laat zo goed als volledig afkoelen. Laat dit het beste afkoelen op kamertemperatuur.TIP! Je kan deze perfect de dag voordien al maken.
- Terwijl de kersen/krieken aan het afkoelen zijn kan je de speculaas korst maken.Smelt de boter. Maal ondertussen de koekjes fijn. Doe de fijngemalen koekjes in een mengkom en giet er de gesmolten boter over. Meng goed tot een ietwat plakkerige massa. Schep dan in een taartvorm of springvorm en duw goed aan langs de bodem en zijkanten. Zorg dat de gehele bodem en zijkanten een laagje heeft. Het zal wat duwen en kneden zijn. Zet dan zo'n 15min in de koelkast of diepvries om op te stijven.
- Wanneer de kriekjes/kersen zijn afgekoeld, verdeel je deze over de bodem van de taart zodat de gehele bodem bedekt is.
- Vervolgens maken we de Panna Cotta.Begin met het weken van de blaadjes gelatine in koud water. Hak ook alvast de witte chocolade in kleine stukjes. Doe deze in een mengkom of wat ik het makkelijkste vind, is een hittebestendige hoge & grote maatbeker. Zo zal je de panna cotta makkelijker in de glaasjes kunnen gieten zonder te morsen.
- Vervolgens doe je de room in een kookpotje samen met de zaadjes van de vanillestok en de vanillesuiker. Breng aan de kook en roer af en toe even om de suiker te laten oplossen Eenmaal dit kookt, haal van het vuur. Voeg de geweekte (& uitgeknepen) blaadjes gelatine toe en roer goed zodat de gelatine kan oplossen. Giet dan dit warme room mengsel over de chocolade. Laat een minuutje staan zodat de chocolade kan smelten. Roer dan goed tot een gladde massa.
- Giet de Panna Cotta bovenop de kriekjes in de taartvorm. Zet dan minstens 3 a 4h (mag ook langer – nachtje) in de koelkast om op te stijven.
- TIP! Ik zet deze taart zo'n 30min in de diepvries alvorens te serveren. Zo kan je makkelijker kunnen ontvormen. Laat dan even terug op kamertemperatuur komen.