Mascarpone taart met kokos en frambozen, een makkelijk feestelijke taart ideaal om je kerstdiner mee af te sluiten. Noem het gerust een snelle simpele kerststronk zonder daar een oven voor nodig te hebben. Ideaal dus voor de feestdagen want je kan deze makkelijk de dag voordien al maken. Deze originele kerstbûche bestaat uit een heerlijke mascarpone room, lange vinger koekjes, kokos pralines en een coulis. Fris, romig, zoet, krokant … kortom dit dessert heeft het allemaal om op je kerstmenu te komen.
Nog meer inspiratie nodig voor lekker simpele dessertjes voor de feestdagen? Check dan zeker ook even deze receptjes. Of nog meer ideetjes nodig voor je kerstmenu? Ga dan zeker deze simpele receptjes eens bekijken.
Welke ingrediënten heb je nodig voor deze Mascarpone taart met kokos en frambozen?
- Suiker
- Water
- Veenbessen (vers of diepvries)
- Frambozen (diepvries)
- Gelatine
- Slagroom
- Mascarpone
- Poedersuiker
- Vanille extract
- Lange vinger koekjes
- Kokos-amandel pralines
Hoe maak je deze Mascarpone taart met kokos en frambozen?
We beginnen met het maken van de coulis. Breng hiervoor eerst water met suiker aan de kook in een kookpotje, voeg er de veenbessen en frambozen aan toe. Laat zo’n 20 a 25min zachtjes sudderen tot het fruit een soort van moes/ compote vormt. Mix dan glad en haal door een zeef. Vang de coulis op. Laat volledig afkoelen.
TIP! Je kan deze makkelijk de dag voordien al maken
Vervolgens gaan we de mascarpone room maken. Hiervoor week je eerst de gelatine in koud water. Breng ondertussen een deel van de room in een kookpotje tot net onder het kookpunt. Haal van het vuur en voeg de geweekte blaadjes gelatine toe. Roer goed zodat deze kunnen oplossen. Zet even opzij.
Ondertussen doe je mascarpone, poedersuiker en vanille extract in een mengkom. Mix tot een gladde crème. Voeg dan de resterende koude room toe en mix tot een stevige mousse. Als laatste giet je er het room-gelatine mengsel bij. Mix nog even goed door. Zet even in de koelkast.
Bekleed de binnenkant van een cakevorm met bakpapier. Laat het bakpapier ook ruim overhangen, zo ga je de taart makkelijk kunnen ontvormen. Smeer dan een royale laag van de mascarpone room op de bodem en zijkanten. Je mag niets meer van de bodem en zijkanten zien. Verdeel over de bodem lange vinger koekjes gevolgd door een laagje coulis. Verbrokkel hierover kokos-amandel pralines. Vul de vorm verder op met de room en een laagje lange vinger koekjes. Bedek dan goed met plasticfolie en zet voor minstens 3h of langer in de koelkast.
TIP! Zet zo’n 30min voor het serveren in de diepvries om de taart makkelijker te snijden.
Decoreer de taart met nog extra pralines, frambozen en de resterende coulis.
TIP! Het is vrij lastig om in tekst uit te leggen hoe je de taart moet vormen. Nochtans is het super simpel om te maken. Er gaat een Reels op mijn Instagram komen midden december van hoe je deze kan maken. Kan je zo lang niet wachten. Stuur mij op Instagram een berichtje en ik stuur je het filmpje.
Mascarpone taart met kokos en frambozen
Equipment
- 1 Cakevorm (+/- 30cm)
Ingrediënten
- 3 blaadjes gelatine
- 300 ml slagroom
- 500 gr mascarpone
- 75 gr poedersuiker
- 1 tl vanille extract
- +/- 20 lange vinger koekjes
- +/- 8 a 10 kokos-amandel pralines
Frambozen-Veenbessen compote
- 175 gr suiker
- 175 ml water
- 250 gr veenbessen (vers of diepvries)
- 150 gr frambozen (diepvries)
Instructies
- We beginnen met de coulis. TIP! Maak deze al een dag op voorhand dan kan deze helemaal afkoelen en opstijven. Doe de suiker en water in een kookpotje en breng zachtjes naar het kookpunt. Roer dan even om de suiker te laten oplossen. Doe er dan de veenbessen en frambozen bij. Laat zo'n 20 a 30min zachtjes sudderen tot het fruit moes/compote is geworden. Roer af en toe. Het zal even duren alvorens de veenbessen moes worden.Mix dan de compote en haal door een zeef. Vang de coulis op. Roer en duw goed zodat je er alles uithaalt. Laat de coulis volledig afkoelen.
- Vervolgens gaan we de taart maken.Hiervoor gaan we eerst de gelatine blaadjes weken in koud water. Doe ondertussen 100ml room in een kookpotje en breng tot net onder het kookpunt. Haal dan van het vuur en voeg de geweekte blaadjes gelatine toe. Roer goed zodat deze kunnen oplossen. Zet even opzij
- Doe de mascarpone in een ruime mengkom. Doe er de poedersuiker en vanille bij. Mix tot een gladde crème. Giet er de 200ml slagroom bij en klop op tot een stevige mousse. Giet er dan ook het room-gelatine mengsel bij. Klop nog even goed tot een stevige mousse. Zet even kort in de koelkast
- Bekleed dan de binnenkant van je cakevorm met bakpapier. Hiervoor kan je de binnenkant best eerst wat invetten met boter zo zal het papier beter blijven zitten. Zorg dat het bakpapier aan de zijkanten goed overhangt. Dit zal je helpen om de taart makkelijker te ontvormen.
- Smeer dan een royale laag van de mascarpone crème op de bodem en zijkanten. Je mag niets meer van de bodem en zijkanten zien. Leg op de bodem dan een laagje lange vinger koekjes, je zal deze misschien ietwat moeten breken. Smeer op de koekjes een laagje van de coulis. Verkruimel hierover dan de Kokos-Amandel pralines. Vul de vorm verder op met de mascarpone crème. Bovenaan leg je dan nog een laagje lange vinger koekjes en duw deze ietwat in de crème.Dek dan af met plasticfolie.
- Zet voor minstens 3h in de koelkast. Mag natuurlijk ook langer, bijvoorbeeld een nachtje.
- Zo'n 30min voor het serveren, zet je de vorm even in de diepvries. Zo zal je hem makkelijker kunnen snijden. TIP! Hou er rekening mee, dat je de vorm hebt ingesmeerd met boter. Dus als je wilt ontvormen, zal je een paar minuten geduld moeten hebben. Decoreer de taart met frambozen, extra Kokos-Amandel pralines en de overgebleven coulis. Smakelijk