Rijst salade met tonijn, een lekker makkelijke salade die tijdens een warme zomerdag extra hard smaakt. Perziken gevulden met tonijnsalade, een klassieker die eigenlijk het hele jaar door geserveerd kan worden. De elementen van dat “heilige gerecht” vind je ook terug in deze heerlijke frisse salade. Een gezonde volwaardige maaltijd dankzij de rijst en de vele groentjes die we gaan toevoegen. Ahja, en die gekookte eitjes horen er ook bij he! Op en top zomers, die nu echt op je weekmenu plaats hoort. Klaar in amper 30min en makkelijk op voorhand te maken.
Nog meer inspiratie nodig voor lekkere salades? Check dan zeker deze receptjes
Welke ingrediënten heb je nodig voor deze Rijst salade met tonijn?
- Rijst : ik gebruikte hier basmati rijst
- Eitjes
- Radijzen
- Komkommer
- Paprika
- Rode ui
- Perziken of nectarine : ik gebruikte nu verse omdat we in het seizoen zijn. Is het seizoen voorbij, gebruik dan uit blik.
- Mais : uit blik
- Peterselie & bieslook
- Tonijn : uit blik – ik gebruik het liefste de tonijn met olijfolie, die vind ik iets lekkerder van smaak
- Citroen
Serveer met gewoon wat mayonaise of cocktailsausje. Ik maakte een lichter cocktailsausje met griekse yoghurt, mayonaise & ketchup
Hoe maak je deze Rijst salade met tonijn?
Begin met de rijst te koken zoals vermeld op de verpakking. Eenmaal gaar, giet af en spoel goed onder koud water. Vervolgens laat je dit goed uitlekken en afkoelen. Ondertussen kan je ook de eitjes hard koken. Hiervoor reken je op zo’n 10min kooktijd. Leg dan in een kom met koud water, zo kunnen ze snel afkoelen.
Daarna ga je de groentjes (radijzen, paprika, rode ui en komkommer), kruiden en perzik fijnsnijden. In dit soort salades is het toch ietwat lekkerder als de groentjes heel fijn gesneden zijn. Laat ook op tijd de mais en tonijn uitlekken. Wanneer de eitjes zijn afgekoeld, pel ze dan en snij in vieren.
Eenmaal de rijst is afgekoeld, doe deze dan in een ruime mengkom. Doe er er de groentjes, kruiden en perzik bij. Meng goed. Breng op smaak met wat olijfolie, citroensap, peper en zout. Meng dan nog eens goed. Werk vervolgens de salade af met de tonijn en de eitjes.
Serveertip! Je kan hier gewoon wat mayonaise of cocktailsaus bij serveren. Ik heb een licht cocktailsausje gemaakt met griekse yoghurt (4el), mayonaise (1,5el) en ketchup (1,5el).
Rijst salade met tonijn
Ingrediënten
- 250 gr rijst (ik gebruikte basmati)
- 4 eitjes
- 100 gr radijzen
- 1/2 komkommer
- 1 paprika
- 1 kleine rode ui
- 1 a 2 perziken
- 150 gr mais (blik)
- 3 el peterselie (fijngehakt)
- 2 el bieslook (fijngehakt)
- +/- 250 gr tonijn (blik)
- 1/2 citroen
- Peper en zout
- Olijfolie
Instructies
- Begin met de rijst te koken zoals vermeld op de verpakking. Eenmaal gaar, giet af, spoel goed onder koud water. Laat goed uitlekken en volledig afkoelen.Kook ondertussen ook de eitjes hard (reken op zo'n 10min). Leg ze dan in een ruime kom met koud water.TIP! Dit kan je de dag voordien al doen of een paar uur van tevoren.
- Vervolgens gaan we de groentjes fijnsnijden. In deze salade is het veel lekkerder als ze fijn gesneden zijn Snij de radijsjes in fijne reepjes of plakjesVerwijder de zaadlijsten van de komkommer, snij in kleine blokjes.Verwijder de zaadjes en zaadlijsten van de paprika, snij in kleine blokjes. Pel de rode ui en hak fijn.Snij de perzik(en) in kleine blokjes. TIP! Ik gebruikte 2 perziken omdat ik graag lekker veel perzik in mijn salade wil. Is naar eigen smaakSpoel de mais onder koud waterLaat de tonijn uitlekkenPel de eitjes en snij in vieren
- Doe de rijst in een ruime mengkom. Doe er alle groentjes, peterselie, bieslook en perzik bij. Meng goed. Breng op smaak met peper, zout, scheutje olijfolie en wat citroensap. Meng goed. Werk de salade af met stukjes tonijn en eitjes.
- TIP! Serveer met wat mayonaise of cocktailsaus. Ik maakte er een lichte cocktailsaus bij. Hiervoor meng je 4el griekse yoghurt met 1,5el mayonaise en 1,5el ketchupSmakelijk