Ricotta taart met tomaten, een lekker makkelijk receptje waarmee je instant de zon en de zomer op je bord tovert. Een taartje dat je eenvoudig als doordeweekse maaltijd kan serveren met een frisse salade erbij. Of maak deze als zomers hapje bij een borrel of apéro. Ik maakte ze als kleine individuele taartjes, maar je kan ze ook als één grote taart maken. Voor de korst, maken we het onszelf makkelijk door gewoon kant-en-klaar kruimeldeeg te kiezen. De vulling is licht en fris op basis van kruidige ricotta. En als afwerking, heel veel zomerse kerstomaatjes.
En natuurlijk gebruik ik hier weer de lekkerste Miss Perfect Délice kerstomaatjes. Want ze zijn nu eenmaal de lekkerste die er op de markt zijn en 100% van Belgische bodem. Twee elementen die ik enorm belangrijk vind. De tomaatjes kan je in zowel warme als koude gerechten verwerken, enorm veelzijdig dus. Ik eet ze het liefst zo puur mogelijk, ze zijn zo fantastisch van smaak dat ze weinig extra’s nodig hebben.

Welke ingrediënten heb je nodig voor deze Ricotta taart met tomaten?
- Kruimeldeeg
- Ricotta
- Basilicum
- Zeste van citroen
- Honing
- Miss Perfect Délice kerstomaten
- Peper en zout
Hoe maak je deze Ricotta taart met tomaten?
Begin met het bekleden van een taartvorm met het kruimeldeeg. Je kan ervoor kiezen om 1 grote vorm te gebruiken of 4 kleintjes. Verwijder het overtollige deeg. Vervolgens bak je het deeg blind in de oven (met behulp van bakpapier en bakbonen/linzen/rijst). Bak het deeg eerst blind voor zo’n 15min en verwijder dan de bakbonen en bakpapier. Dan bak je het deeg nog voor zo’n 5 a 7min in de oven tot het begint te kleuren. Haal uit de oven en laat volledig afkoelen.
Vervolgens maken we de vulling. Hiervoor roer je eerst ricotta los in een kom. Daar voeg je dan fijngehakte basilicum, zeste van citroen, honing, peper en zout aan toe. Meng goed. Proef alvast even en voeg eventueel nog extra peper en zout toe of citroensap of basilicum. Je kan de afgekoelde taartjes meteen opvullen en serveren. Ik zet het liefst de vulling nog even afgedekt in de koelkast, zo zal deze meer smaak krijgen.
Wanneer je de taartjes gaat vullen, hou er dan rekening mee om ze meteen te serveren. Wanneer ze te lang staan dan zal de korst wak worden. Verdeel het ricotta mengsel over de taartjes. Werk ze royaal af met gehalveerde kerstomaatjes.

Vergeet me niet te volgen op Instagram en Facebook! Daar krijg je dagelijks inspiratie van me.
En heb je dit receptje gemaakt? Dan zou ik het super leuk vinden als je hier helemaal onderaan een leuke comment en/of sterretjes geeft.

Ricotta taart met tomaten
Equipment
- 1 taartvorm of 4 kleine vormpjes
Ingrediënten
- 1 portie kruimeldeeg of taartdeeg (kant-en-klaar)
- 400 gr ricotta
- 2 el basilicum (fijngehakt)
- 1 tl zeste van citroen (fijn geraspt)
- 1 kl honing
- Peper en zout
- 300 gr Miss perfect Délice kerstomaten
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed de taartvorm (of de 4 vormpjes) met het deeg. Verwijder het overtollige deeg. Bak het deeg blind (met behulp van bakpapier en bakbonen/linzen/rijst). Begin met zo'n 15min te bakken. Verwijder dan voorzichtig de bakbonen/linzen/rijst en het bakpapier). Bak nog eens zo'n 5 a 7min tot het deeg begint te kleuren.Haal dan uit de oven en laat volledig afkoelen.
- Vervolgens maken we de vulling.Doe de ricotta in een mengkom en roer dit alvast even los.Doe er dan de fijngehakte basilicum, zeste van citroen, honing, peper en zout. Meng goed. Proef en breng verder op smaak met peper, zout en eventueel nog wat citroensap of extra basilicum. Je kan de taartjes hiermee direct vullen en serveren. Ik zet het liefst deze vulling zo'n 30min in de koelkast voor meer smaak.
- Halveer ondertussen ook alvast de kerstomaten.
- Wanneer je de taartjes gaat vullen, serveer ze dan direct. Laat je ze te lang staan dan zal het deeg wak worden.Vul de taart of taartjes met de ricotta vulling. Gebruik je de kleine taartjes, vul ze dan niet te vol.Werk dan royaal af met de gehalveerde kerstomaten.Smakelijk