Een combinatie van Italië, België en Noorwegen wat resulteert in deze heerlijke en zo gemakkelijke pizza met asperges en zalm. Onze Belgische asperges zijn zo lekker op zich, dat ze weinig opsmuk nodig hebben. Ik hou ze het liefst zo puur mogelijk en dat is in dit receptje zeker het geval. Je hebt de krokante pizzakorst deze wordt ingesmeerd met een kruidig romig ricotta laagje. Hierop komt nog een laagje witte asperges en plakjes verse zalm. That’s it en geen enkele andere pizza komt nog maar in de buurt van deze versie 😀
Hoe maken we deze pizza met asperges en zalm?
Ik gebruikte voor de pizzakorst gewoon pizzadeeg van de supermarkt. Je zou ook zelf je deeg kunnen maken, dan dien je hier natuurlijk eerst mee te beginnen. Wat ik nog kan aanraden, en dit is niet gesponsord, zijn de groente pizzabodems van Magioni.
Ik gebruikte witte asperges in dit receptje dus deze gaan we eerst schillen. Je zou ook groene asperges kunnen gebruiken dan hoef je ze niet te schillen. Kook de asperges beetgaar in licht gezouten water. Gebruik je groene asperges, blancheer ze dan kort. Laat de asperges goed uitlekken.
Terwijl de asperges uitlekken, kan je het ricotta laagje gaan samenstellen. Hiervoor meng je ricotta met wat citroensap, fijngehakte dille en peterselie, peper en zout. Je zou de ricotta ook perfect kunnen vervangen door mascarpone. Je kan ook een combinatie gaan maken van zowel ricotta en zure room.
Nu kunnen we de pizza gaan samenstellen. Rol het deeg uit en wrijf in met de ricotta, blijf wel zo’n 2cm weg van de randen. Verdeel hierover de witte asperges (zonder in stukken te snijden) en dunne plakjes verse zalm (van zo’n 2cm dikte). Je kan op de foto zien hoe ik alles heb gelegd.
Bak de pizza in de oven tot de korst mooi goudbruin gebakken is. Werk de pizza verder af met fijngehakte rode ui en wat rucola.
TIP !! Je zou de pizzakorst ook perfect kunnen vervangen door bladerdeeg of flammkuchen
Pizza met asperges en zalm
Ingrediënten
- 1 bussel witte asperges
- 250 gr ricotta
- 1 tl dille (fijngehakt)
- 1 el bieslook (fijngehakt)
- 1,5 el peterselie (fijngehakt)
- 1/2 tl zeste van citroen
- 1 el citroensap
- 250 gr verse zalmfilet
- 1 portie pizzadeeg
- 1 rode ui
- rucola
- Peper en zout
- Olijfolie
Instructies
- Begin met de asperges te schillen en verwijder het harde achterste. Kook de asperges beetgaar in licht gezouten water. Laat dan goed uitlekken.
- Meng de ricotta met de groene kruiden, de zeste van citroen, citroensap, peper en zout. Meng goed.Snij ook alvast de zalmfilet in lange reepjes van zo'n 2 a 3cm dikte.
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Rol het pizzadeeg uit en leg meteen op een beklede bakplaat.
- Wrijf het deeg in met het ricotta mengsel, blijf zo'n 2cm weg van de rand.Beleg de pizza met de asperges en reepjes zalm. Zie op de foto hoe ik deze heb gelegd.Wrijf de asperges en zalm een beetje in met wat olijfolie en kruiden met wat peper en zout.Bak de pizza voor zo'n 15 a 20min tot de korst mooi goudbruin en gaar gebakken is.
- Terwijl de pizza in de oven staat kan je de rode ui nog heel fijn snijden
- Serveer de pizza meteen met de rode ui en wat rucolaSmakelijk!