Bananenbrood donuts met chocolade

Deze glutenvrije Bananenbrood donuts met chocolade zijn het perfecte snelle, gezonde en gemakkelijk alternatief op de klassieke versie. We bakken deze donuts gewoon in de oven. Dit recept is trouwens heel makkelijk en snel te maken. Perfect om te serveren als gezond ontbijt of tussendoortje.
Naar recept gaan

Deze bananenbrood donuts met chocolade zijn het ideale gezondere alternatief voor de klassieke gefrituurde versie. Geen vettig gebakken donuts in de friteuse, deze bakken we gewoon in de oven. We gaan ook niet de klassieke donut ingrediënten gebruiken zoals bloem, suiker, melk, gist en boter. Dit receptje vraagt voor heel rijpe bananen, amandelmeel, eitjes, maple syrup, kokosolie, vanille en pure chocolade. Kortom perfect om mee te ontbijten of als tussendoortje en je kan ze perfect in het weekend al bakken en luchtdicht bewaren. Zo heb je altijd iets voedzaam bij de hand.

Zoals reeds vermeld, bak ik deze bananenbrood donuts in de oven. Hiervoor gebruik een speciale (siliconen) donut bakvorm. Deze kan je makkelijk en goedkoop vinden bij o.a. Bol.com. Geen zin om deze speciaal aan te schaffen dan zou je ook perfect een muffin/cupcake bakvorm kunnen gebruiken. Of doe het deeg in een gewone cakevorm en maak er een klassiek bananenbrood van. Als afwerking kan je dan nog steeds de gesmolten chocolade over het broodje gieten.

Deze glutenvrije Bananenbrood donuts met chocolade zijn het perfecte snelle, gezonde en gemakkelijk alternatief op de klassieke versie. We bakken deze donuts gewoon in de oven. Dit recept is trouwens heel makkelijk en snel te maken. Perfect om te serveren als gezond ontbijt of tussendoortje.

Hoe maken we deze bananenbrood donuts met chocolade?

Heel belangrijk is dat je rijpe, echt rijpe bananen hebt. Pureer deze alvast tot moes. Smelt ook alvast wat kokosolie, eventueel kan je ook roomboter gebruiken. Meng de gepureerde bananen met de gesmolten kokosolie, vanille essence, eitjes en maple syrup tot een mooi papje. Deze laatste kan je ook perfect vervangen door agavesiroop of honing.

Voeg amandelmeel en bakpoeder toe aan het beslag en meng nog even goed. Het is normaal dat het deeg vrij vast is. Verdeel het deeg over de donut bakvorm of eender welke bakvorm. Gebruik je de donut bakvorm, vul ze dan niet te vol aangezien ze ietwat zullen rijzen tijdens het bakken.
Bak de donuts mooi goudbruin en gaar in de oven. Eenmaal gebakken, haal uit de oven, laat ietwat afkoelen in de vorm, ontvorm dan en laat ze verder volledig afkoelen op een rooster.

Als afwerking dipte ik de donuts in wat gesmolten pure chocolade waar ik ook een beetje kokosolie aan heb toegevoegd. Wil je geen heerlijke dikke laag chocolade, je kan dan ook met behulp van een lepel de chocolade over de donuts “drizzelen”. Laat de chocolade uitharden en bewaar de donuts dan luchtdicht.

TIP!! Heb je een donut bakvorm in huis gehaald? Probeer dan ook zeker deze oven gebakken donut receptjes!

Deze glutenvrije Bananenbrood donuts met chocolade zijn het perfecte snelle, gezonde en gemakkelijk alternatief op de klassieke versie. We bakken deze donuts gewoon in de oven. Dit recept is trouwens heel makkelijk en snel te maken. Perfect om te serveren als gezond ontbijt of tussendoortje.
Deze glutenvrije Bananenbrood donuts met chocolade zijn het perfecte snelle, gezonde en gemakkelijk alternatief op de klassieke versie. We bakken deze donuts gewoon in de oven. Dit recept is trouwens heel makkelijk en snel te maken. Perfect om te serveren als gezond ontbijt of tussendoortje.

Bananenbrood donuts met chocolade

Deze glutenvrije Bananenbrood donuts met chocolade zijn het perfecte snelle, gezonde en gemakkelijk alternatief op de klassieke versie. We bakken deze donuts gewoon in de oven. Dit recept is trouwens heel makkelijk en snel te maken. Perfect om te serveren als gezond ontbijt of tussendoortje.
Gang Ontbijt, Tussendoortje
Porties 6

Equipment

  • Donut bakvorm of muffin/cupcake bakvorm

Ingrediënten
  

  • 2 bananen (rijpe bananen)
  • 2 el kokosolie of roomboter (gesmolten)
  • 2 eieren
  • 2 el maple syrup (of agavesiroop of honing)
  • 1/2 tl vanille essence
  • 140 gr amandelmeel
  • 3 gr bakpoeder

Glazuur

  • 50 gr pure chocolade
  • 1 tl kokosolie (gesmolten)

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
    > Gebruik je een siliconen donut bakvorm dan hoef je deze niet in te vetten
    > Gebruik je een metalen bakvorm, vet deze dan eerst in.
    > Gebruik je een muffin/cupcake bakvorm, beleg deze dan met papieren vompjes
  • Pureer de bananen tot moes en meng met de gesmolten kokosolie, eieren, vanille essence, maple syrup en vanille essence. Meng tot een glad papje.
    Voeg hier het amandelmeel en bakpoeder aan toe. Meng goed. Dit deeg is vrij stevig/vast.
  • Verdeel het deeg over de vormpjes, vul ze niet vol aangezien ze nog zullen rijzen tijdens het bakken.
    Bak de donuts mooi gaar en goudbruin in de oven. Reken op zo'n 15 a 20min. Dit is ook afhankelijk van de bakvorm dat je zal gebruiken
  • Eenmaal gebakken, haal uit de oven en laat ze eerst zo'n 10min afkoelen in de vorm.
    Ontvorm dan en laat ze verder volledig afkoelen op een rooster.
  • Voor de glazuur, smelt de chocolade samen met de kokosolie. Je doet dit het best au bain-marie.
    Dip de volledig afgekoelde donuts in de chocolade. Of drizzle met behulp van een lepel de chocolade over de donuts. Laat de chocolade eerst uitharden alvorens ze luchtdicht te bewaren.
    Smakelijk
Trefwoord amandelmeel, bananen, bananenbrood, chocolade, donuts, gezond ontbijt, glutenvrij, ontbijt, tussendoortje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.