Een snelle chocolademousse waar trouwens geen ei in wordt gebruikt en die ietwat naar een cheesecake proeft. Een chocolademousse die trouwens nooit kan mislukken, geen slappe lopende mousse, wel lekker luchtig. Klinkt goed he! Voor deze chocomousse kan je trouwens perfect je geraapte paaseieren gebruiken. Of misschien is deze nog een last minute ideetje voor Pasen aangezien deze klaar is in super weinig tijd.
Het geheim van deze snelle chocolademousse, is de roomkaas die ik erin verwerk. Daardoor proeft ie dus lichtjes naar een cheesecake. Verder gaat in de mousse nog gesmolten chocolade, opgeklopte slagroom, een beetje vanille en poedersuiker. Meer is het niet! Om het allemaal wat feestelijker te maken, werkte ik deze chocomousse nog af met wat slagroom. Tijdens het opkloppen van de room voegde ik nog wat blauwe bessen confituur toe. Dit is echter optioneel.
Hoe maken we deze snelle chocolademousse?
We beginnen met het smelten van de chocolade au bain-marie. Ik gebruikte een mix van pure en melk chocolade. Je kan hier zelf mee spelen, je zou ook witte chocolade kunnen gebruiken. Of gebruik je geraapte paaseitjes. Het kan allemaal met deze versie van chocolademousse. Eenmaal de chocolade gesmolten is, giet je deze bij de roomkaas in een mengkom samen met een beetje vanille essence. Mix dit, dit gaat het gemakkelijkste met een handmixer, tot een gladde massa.
TIP! Gebruik je enkele pure chocolade dan ga je iets meer poedersuiker moeten gebruiken dan wanneer je melk of witte chocolade gebruikt. Echter met de pure chocolade krijg je wel een echt lekkere chocolade smaak in je chocomousse.
Klop de room stijf op met wat poedersuiker. Klop niet te lang aangezien je deze nog makkelijk moet kunnen mengen met het chocolade-roomkaas mengsel. Spatel de room onder het chocolade mengsel tot een mooie egale luchtige massa. Verdeel de mousse over glaasjes en laat zo’n 30min (of langer) opstijven.
Om de chocolademousse af te werken, klop je nog wat extra room op met een beetje poedersuiker. Ik voegde hier nog enkele eetlepels bessen confituur aan toe. Schep wat van de room bovenop de chocolademousse. Werk af met wat blauwe bessen en paaseitjes voor een echt paas dessertje.
Snelle chocolademousse
Ingrediënten
- 120 gr chocolade puur, melk, wit of een mix
- 140 gr roomkaas type Philadelphia
- 1 tl vanille essence
- 160 ml room
- 40 gr poedersuiker
Afwerking
- 200 ml room
- 1 el poedersuiker
- 2 a 3 el bessen confituur (optioneel)
- blauwe bessen en paaseitjes afwerking
Instructies
- Begin met het smelten van de chocolade au bain-marie. Doe ondertussen de roomkaas in een mengkom samen met de vanille essence.Giet de gesmolten chocolade over de roomkaas.Mix tot een gladde massa, dit gaat het gemakkelijkste met een handmixer.
- Klop de room stijf of met de poedersuiker. Klop de room niet te stijf aangezien je deze nog makkelijk moet kunnen mengen.Spatel de room onder het chocolade-roomkaas mengsel tot een mooie gladde mousse.Verdeel de mousse over glaasjes en laat minstens 30min of langer (kan ook de dag voordien al) opstijven in de koelkast
- Voor de afwerkingKlop de room met de poedersuiker en optioneel de confituur stijf op. Werk de chocolademousse af met de opgeklopte room en eventueel wat blauwe bessen en paaseitjes.Smakelijk