Pinsa met asperges en zalm, een lekker makkelijk receptje dat je zowel als hapje kan serveren of als doordeweekse maaltijd. Een super smaakvol veelzijdig Italiaans broodje met een Vlaamse toets van onze asperges. Tot enkele maanden was “Pinsa” nog iets vrij onbekend voor mij maar ondertussen is het hier een favorietje. Je kan het vergelijken met een pizza of focaccia. Langs buiten lekker krokant en binnenin lekker zacht. We beleggen het broodje met frisse ricotta, stukjes gebakken asperges en gerookte zalm. Heel simpel, snel klaar en heerlijk smaakvol.
Ter info, we gaan het pinsa brood niet zelf maken, dat is voor mij te veel werk. Tegenwoordig kan je deze in de meeste supermarkten vinden waarbij je deze nog kort dient af te bakken in de oven.
Nog meer inspiratie nodig voor lekkere receptjes met asperges? Check dan zeker deze receptjes
Welke ingrediënten heb je nodig voor deze Pinsa met asperges en zalm?
- Witte & Groene asperges : of je kan ook voor slechts 1 soort gaan
- Geraspte kaas : jong of belegen (naar eigen smaak)
- Pinsa : dit kan je tegenwoordig makkelijk in de supermarkt vinden. Kan je het nu toch vinden, gebruik dan kant-en-klaar pizzadeeg en ga hetzelfde te werk. Of ja kan hier ook Turks brood of naan brood gebruiken
- Ricotta
- Zure room
- Citroen
- Rode ui
- Gerookte zalm : deze zou je ook kunnen vervangen door gedroogde ham
- Rucola
- Peterselie en/of dille
Hoe maak je deze Pinsa met asperges en zalm?
Begin met het schillen van de witte asperges en verwijder het harde achterste. Kook ze kort (voor zo’n 4min) in licht gezouten water. Na zo’n 2min voeg je ook de groene asperges (enkel harde achterste verwijderd) toe. Ze hoeven nog niet gaar te zijn. Giet af en laat even uitlekken. Vervolgens verhit je een pan met olijfolie en bak je deze mooi beetgaar.
Ondertussen kan je het pinsa brood gaan afbakken. Wrijf eerst in met wat olijfolie en strooi er dan de geraspte kaas over. Bak deze voor zo’n 5min in de oven. Haal dan uit de oven en laat zo’n 5min afkoelen.
Terwijl de pinsa in de oven staat, kan je de ricotta mengen met zure room, zeste van citroen, peper en zout. Hak ook nog even een halve ui fijn.
Verdeel hoopjes ricotta over het pinsa brood gevolgd door de gebakken asperges, stukjes gerookte zalm, rode ui, rucola, peterselie en/of dille. Serveer dan.
Pinsa met asperges en zalm
Ingrediënten
- 1/2 bussel witte asperges (**)
- 1/2 bussel groene asperges (**)
- 1 a 2 Pinsa (*)
- 90 gr geraspte kaas (jong of belegen – naar smaak)
- 250 gr ricotta
- 1 el zure room
- 1 citroen
- 1/2 rode ui
- 200 gr gerookte zalm
- Dille en/of peterselie
- Rucola
- Olijfolie
- Peper en zout
Instructies
- Begin met de witte asperges te schillen en het harde achterste gedeelte te verwijderen. Kook deze voor zo'n 4min in gezouten water en giet dan af. Laat even goed uitlekken. Voeg de groene asperges (enkel het harde achterste verwijderd) na zo'n 2min toe.
- Verhit een pan met olijfolie en bak hierin de asperges tot ze lichtjes beginnen kleuren en mooi gaar zijn maar ze mogen nog wat bite hebben.
- Ondertussen kan je de pinsa gaan bakken in de oven zoals vermeld op de verpakking. Heel lang heeft deze echt niet nodig (zo'n 5min)Wrijf het brood eerst wat in met olijfolie en strooi er dan de geraspte kaas over. Bak in de oven
- Ondertussen kan je de ricotta mengen met zure room, de fijngeraspte zeste van citroen, peper en zout. Hak ook alvast de rode ui fijn
- Eenmaal het pinsa brood is gebakken, haal uit de oven en laat zo'n 5min afkoelen.Verdeel dan toefjes van de ricotta over het brood gevolgd door de gebakken asperges, stukjes gerookte zalm, rode ui, rucola en fijngehakte dille en/of peterselie. Serveer