Hamrolletjes met asperges en kaassaus, een heerlijk makkelijke ovenschotel die perfect past bij dit koude lenteweertje. Eigenlijk is dit de “lente versie” van de bekende winterse witloofrolletjes. Het witloof vervangen we door een andere bekende Belgische lekkernij namelijk witte asperges. Deze gaan we rollen in wat ham en leggen we in een lekker licht kaassausje. Onder de saus vind je ook nog een laagje aardappelpuree. Ja deze ovenschotel heeft meteen alles voor een geslaagde doordeweekse avondmaaltje. Eentje die thuishoort op je volgende weekmenu want je kan deze ook makkelijk op voorhand al voorbereiden.
Nog meer inspiratie nodig voor lekkere receptjes met asperges? Check dan zeker deze receptjes
Welk ingrediënten heb je nodig voor deze Hamrolletjes met asperges en kaassaus?
- Aardappelen : gebruik bloemige omdat we er puree van maken.
- Witte asperges
- Ham : ik gebruikte hier gewone ontvette gekookte ham
- Boter
- Bloem
- Melk
- Geraspte kaas : dit mag met jonge of belegen kaas zijn, gruyère, Emmental (naar eigen smaak)
- Mosterd
- Citroen
- Nootmuskaat
Hoe maak je deze Hamrolletjes met asperges en kaassaus?
Begin met het schillen van de aardappelen, snij in blokjes en kook ze gaar in licht gezouten water. Eenmaal gaar, giet af en pureer ze met een royale scheut melk, optioneel wat nootmuskaat, peper en zout. Schep de puree in een ruime ovenschaal en spreid mooi uit zodat de hele bodem van de ovenschaal bedekt is. Zet even opzij.
TIP! Je kan de puree makkelijk de dag of 2 dagen op voorhand al maken.
Terwijl de aardappelen aan het koken zijn, kan je de witte asperges schillen en de harde uiteinden verwijderen. Kook ze beetgaar in licht gezouten water. Ze hoeven nog niet helemaal gaar te zijn. Giet dan af en laat goed uitlekken.
Dan gaan we de kaassaus maken. Hiervoor smelten we eerst wat boter en daar voegen we bloem aan toe. Roer goed tot een droge brokkelige massa (=roux). Giet er vervolgens de melk bij en roer nu goed met een garde en laat de saus rustig indikken. Eenmaal je een mooie witte saus hebt, haal dan van het vuur. Doe er dan geraspte kaas bij en roer goed zodat deze kan smelten. Breng op smaak met mosterd, citroensap, nootmuskaat, peper en zout.
Giet de saus over de puree en spreid mooi egaal uit. Vervolgens gaan we de sneetjes ham beleggen met 3 a 4 asperges (afhankelijk van de grote). Rol op en leg in de saus. Strooi er nog wat geraspte kaas over en bak voor zo’n 20 a 25min in de oven. Serveer dan.
Hamrolletjes met asperges en kaassaus
Ingrediënten
- 750 gr aardappelen (bloemige voor puree)
- 1 kg witte asperges
- 8 a 10 sneetjes ham (gekookte ham – ontvet)
- Melk
- 1 snuifje nootmuskaat
- Peper en zout
Kaassaus
- 30 gr boter
- 40 gr bloem
- 700 ml melk
- 160 gr gemalen kaas (+ extra)
- 1 kl mosterd
- 2 el citroensap
- nootmuskaat
- Peper en zout
Instructies
- Begin met de aardappelen te schillen, snij in blokjes en kook ze gaar in licht gezouten water.
- Ondertussen kan je de asperges schillen en de harde uiteinden verwijderen. Zijn de asperges aan de ietwat dikkere kant, snij ze dan dwars doormidden. Kook de asperges beetgaar in licht gezouten water. Ze hoeven nog niet helemaal gaar te zijn. Giet dan af en laat goed uitlekken.
- Ondertussen zullen ook de aardappelen gaar zijn, giet af.Pureer ze dan met een scheutje melk. Breng op smaak met wat nootmuskaat (optioneel), peper en zout. Verdeel de puree over de bodem van een ruime ovenschotel. Zorg dat de bodem mooi egaal bedekt is. Zet even opzij.
- Dan kunnen we aan de kaassaus beginnen. Smelt de boter in een kookpotje. Eenmaal gesmolten, voeg de bloem toe en roer goed tot een droge brokkelige massa (=roux). Wanneer dit mooi opgedroogd is, giet je er in delen de melk bij. Blijf nu continu roeren, zet het vuur een klein tikkeltje hoger tot de saus mooi begint in te dikken. Haal dan van het vuur en voeg de geraspte kaas toe. Roer nu goed zodat de kaas kan smelten.Breng de saus op smaak met mosterd, citroensap, nootmuskaat (optioneel), peper en zout.Giet de saus over de puree en spreid mooi egaal uit
- Verwarm de oven voor op 185 graden.
- Beleg een sneetje ham met ongeveer 3 a 4 asperges (afhankelijk van de grote). Rol op en leg in de saus. Strooi er nog wat geraspte kaas over.
- Zet voor zo'n 20 a 25min in de oven. Op het laatste kan je de ovengrill nog even opzettenSmakelijk