Pasta pesto, dat is zo’n receptje dat je het hele jaar door op tafel kan toveren. Winter of zomer, smaken doet deze altijd en je kan deze volop gaan “pimpen” met extraatjes. Dit makkelijke recept voor Pastasalade met pesto, ham en burrata is zo’n lekkere zomerse gepimpte versie. We maken de pestosaus romiger door mascarpone toe te voegen. Zo gaat de pesto ook niet overheersen wat soms wel het geval kan zijn. Verder voegen we wat sperziebonen en rucola toe. Afwerken doen we aardbeien, gedroogde ham en burrata. Super simpel, toch net dat tikkeltje anders, snel klaar en zo lekker!
TIP! Je kan deze pastasalade zowel maken als doordeweekse maaltijd of als bijgerecht bij zomerse BBQ. En de restjes neem je gewoon de volgende dag mee als lunch.
TIP! Voor een veggie versie laat je gewoon de ham weg. De aardbeien kan je ook gaan vervangen door perziken of nectarine.
Hoe maken we deze Pastasalade met pesto, ham en burrata?
Begin met het koken van de riso (=risoni/orzo/griekse pasta) in licht gezouten water. Eenmaal gaar, giet af, spoel goed onder koud water, laat uitlekken en volledig afkoelen.
Kook ook alvast de sperziebonen mooi beetgaar licht gezouten water. Heb je een stoomoven dan kan ze ook stomen. Eenmaal gaar, spoel goed onder koud en laat afkoelen.
Wil je zelf de pesto (link in notities) maken, mix deze dan in een blendertje en voeg daar mascarpone en wat citroensap aan toe. Doe de gekookte pasta in een ruime mengkom en giet er de romige pestosaus over.
Vertrek je vanuit een kant-en-klare pesto. Doe deze dan eerst in een mengkom samen met de mascarpone en wat citroensap. Meng dit goed tot een glad mengsel en doe er dan gekookte pasta bij. Meng goed.
Voeg de sperziebonen en wat rucola toe, meng opnieuw goed. Werk de salade af met gehalveerde aardbeien en stukjes gedroogde ham. Scheur de burrata in kleinere stukken en verdeel deze over de salade.
TIP! Je kan de burrata ook vervangen door mozzarella.
Pastasalade met pesto, ham en burrata
Ingrediënten
- 400 gr orzo (= risoni, griekse pasta, riso)
- 400 gr sperziebonen
- 120 gr groene pesto (*)
- 120 gr mascarpone
- 1/2 citroen
- 2 handjes rucola
- 300 gr aardbeien
- 12 sneetjes gedroogde ham (ik gebruikte Ganda ham)
- 2 bollen burrata
- Peper en zout
Instructies
- Begin met de orzo te koken in licht gezouten water zoals vermeld op de verpakking. Giet dan af, spoel onder koud water en laat goed uitlekken en afkoelen.
- Kook ondertussen ook de sperziebonen beetgaar in lichtgezouten water. Reken hier op zo'n 8 a 10min. Proef er alvast eentje na 8min om te checken of ze gaar zijn of ze nog wat dienen te koken. Giet af, spoel goed onder koud water en laat uitlekken en afkoelen
- Wil je zelf de pesto maken, maak deze dan in een blendertje. Voeg op het laatste de mascarpone en het sap van een halve citroen. Mix tot gladde saus. Proef en breng verder op smaak met peper en zout. Gebruik je groene pesto uit een potje, meng deze dan in ruime mengkom met de mascarpone en het sap van halve citroen. Gebruik een ruime mengkom want dan kan je hier de rest van de salade aan toevoegen.Meng de afgekoelde pasta met de romige pestosaus. Voeg ook de afgekoelde sperziebonen en rucola toe. Meng nog even goed. Proef en breng nog verder op smaak met peper en zout. TIP! Je kan de salade tot hier al perfect op voorhand maken en goed afgedekt in de koelkast bewaren.
- Werk de pasta af met gehalveerde aardbeien en stukjes gedroogde ham. Scheur de burrata in kleinere stukken en verdeel over de salade. Serveer