Kruimeltaart met pruimen

Deze makkelijke Kruimeltaart met pruimen is er eentje om de komende dagen zeker te bakken. Een super simpel en snel receptje met heerlijk krokant kruimeldeeg met een frisse vulling met pruimen. De taart heeft wat weg van een grote koek en daarom is ie zo lekker.
Naar recept gaan

Deze makkelijke kruimeltaart met pruimen is gewoon te lekker! Wees dus gewaarschuwd 😃. Dessertjes met pruimen zijn altijd een topper als je het mij vraagt. Als je pruimen gewoon zo eet dan vind ik ze soms wat saai van smaak. Maar eenmaal je ze bakt of stooft dan transformeren ze in gewoon het lekkerste fruit dat er is. Dat bewijzen nog maar eens in dit taartje. Voor zowel de bodem als crumble bovenop gebruiken we hetzelfde super simpele deeg namelijk kruimeldeeg. Binnenin zit er een zalig laagje gestoofde pruimen. Een heel makkelijk receptje waar je niet veel ingrediënten voor nodig hebt maar waarmee je gaat scoren!

Wat deze taart voor mij zo lekker maakt, is dat het eigenlijk één grote koek is met een lekkere pruimenvulling. Zowel de bodem als de topping zijn lekker krokant. De bodem ziet er misschien uit als cake maar dat is ie dus zeker niet.

Deze makkelijke Kruimeltaart met pruimen is er eentje om de komende dagen zeker te bakken. Een super simpel en snel receptje met heerlijk krokant kruimeldeeg met een frisse vulling met pruimen. De taart heeft wat weg van een grote koek en daarom is ie zo lekker.

Hoe maken we deze Kruimeltaart met pruimen?

We beginnen met het maken van de gestoofde pruimen. Snij de pruimen in kleine blokjes en doe in een kookpotje samen met wat bruine suiker. Verwarm dit op een zacht vuurtje en laat zachtjes sudderen. De pruimen moeten mooi zacht zijn maar nog wel hun textuur behouden. Schep wat van het vrijgekomen sap in een apart kommetje en doe er puddingpoeder (of maizena) bij. Meng goed tot een glad papje en voeg al roerend toe aan de pruimen. Laat dit ietwat indikken, haal van het vuur en laat volledig afkoelen.

Eenmaal afgekoeld, kan je het kruimeldeeg gaan maken. Meng hiervoor alvast patisseriebloem met suiker, vanillesuiker en kaneel in een mengkom (van je keukenmachine of gebruik handmixer). Voeg er de koude boter in kleine blokjes aan toe. Kneed tot kleine fijne kruimels. Doe er vervolgens het ei en vanille extract bij en kneed tot een kruimelig deeg.

Doe 2/3 van het deeg in een beklede springvorm en duw goed aan zodat de bodem mooi egaal bedekt is. Je mag het deeg ook aan de randjes ietwat naar boven duwen maar dit hoeft echt niet te hoog te zijn of mooi egaal te zijn. Verdeel hierover de afgekoelde gestoofde pruimen. Verbrokkel het resterende deeg en strooi over de pruimen. Bak dit mooi goudbruin in de oven voor zo’n 50min. Haal dan uit de oven en laat volledig afkoelen.

Deze makkelijke Kruimeltaart met pruimen is er eentje om de komende dagen zeker te bakken. Een super simpel en snel receptje met heerlijk krokant kruimeldeeg met een frisse vulling met pruimen. De taart heeft wat weg van een grote koek en daarom is ie zo lekker.
Deze makkelijke Kruimeltaart met pruimen is er eentje om de komende dagen zeker te bakken. Een super simpel en snel receptje met heerlijk krokant kruimeldeeg met een frisse vulling met pruimen. De taart heeft wat weg van een grote koek en daarom is ie zo lekker.

Kruimeltaart met pruimen

Deze makkelijke Kruimeltaart met pruimen is er eentje om de komende dagen zeker te bakken. Een super simpel en snel receptje met heerlijk krokant kruimeldeeg met een frisse vulling met pruimen. De taart heeft wat weg van een grote koek en daarom is ie zo lekker.
Gang dessert, gebak
Porties 6

Equipment

  • springvorm +/- 22 a 24cm

Ingrediënten
  

  • 3 pruimen
  • 1,5 el bruine suiker (= cassonade)
  • 1/2 el vanille puddingpoeder (of maizena)
  • 400 gr patisseriebloem
  • 1/2 tl kaneel
  • 175 gr suiker
  • 1 zakje vanillesuiker (= +/- 10gr)
  • 200 gr boter (koud)
  • 1 ei
  • 1 tl vanillesuiker

Instructies
 

  • Beginnen doen we met de pruimen. Dit kan je best de dag ervoor al maken of enkele uren van tevoren aangezien dit volledig afgekoeld dient te zijn.
    Halveer de pruimen, verwijder de pitten en snij in kleine blokjes. Doe deze in een kookpotje samen met de bruine suiker. Zet op een middelhoog vuur, laat dit zachtjes sudderen voor zo'n 10min. De pruimen dienen mooi zacht te zijn maar nog wel wat van hun textuur behouden (dus niet helemaal tot moes). Roer af en toe zodat de suiker kan oplossen.
    Schep wat van het vrijgekomen sap van de pruimen in een kommetje. Voeg er het puddingpoeder (of maizena) aan toe. Meng goed tot een glad papje. Voeg dit al roerend toe aan de de pruimen en roer goed zodat dit wat kan indikken. Haal dan van het vuur en laat volledig afkoelen.
  • Voor het kruimeldeeg.
    Doe de bloem, kaneel, suiker en vanillesuiker in een mengkom (van je keukenmachine of gebruik een handmixer). Roer even los. Voeg de koude boter in blokjes toe en mix of kneed tot fijne kruimels. De bloem dient de boter te hebben opgenomen. Doe er dan het ei en vanille extract bij en kneed nog even tot je een kruimelig deeg krijgt.
  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
    Bekleed de bodem en zijkanten van de springvorm met bakpapier.
  • Schep zo'n 2/3 van het kruimeldeeg in de bakvorm. Duw goed aan tot de bodem mooi egaal bedekt is. Je mag het deeg aan de randjes ook ietwat naar boven duwen maar dit hoeft niet te hoog te zijn en dit hoeft ook niet te perfect egaal te zijn. 
    Verdeel de afgekoelde pruimen over het deeg. Verkruimel het resterende deeg en strooi over de pruimen.
    Bak de taart voor zo'n 50min in de oven tot deze mooi goudbruin gebakken is. 
    Haal uit de oven en laat volledig afkoelen;
    Smakelijk 
Trefwoord gebak, gemakkelijk dessert, kruimeldeeg, pruimen, snel klaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.