Moet er nog cake zijn? Ja toch! One cake a week, keeps the doctor away. Ik probeer elke week wel een cake’ske te bakken, dat is zo’n momentje om naar uit te kijken. Een hele week combinaties verzinnen, welke ingrediënten of smaken gebruiken. Dan is het gewoon verstand op 0 en bakken. Ja, dat is voor mij een “genietmomentje”. Genieten van het bakken en daarna extra hard smullen. En smullen ga je doen met een stukje van deze enorm makkelijke Cake met blauwe bessen en mascarpone. Als ik zeg simpel dan is het ook echt simpel. Eigenlijk is het gewoon alle ingrediënten mengen en bakken. Het geheime ingrediënt van deze heerlijke smeuïge cake is mascarpone gebruiken in het deeg. Geloof mij, fantastisch lekker!
Als afwerking komt er nog een zalige laagje mascarpone crème met nog wat hoopjes homemade blauwe bessen confituur. Confituur die ik trouwens heb gemaakt in mijn stoomoven (AEG SteamPro). Jups, confituur maken in je stoomoven het kan perfect. Gewoon je bessen in een stoomovenschaal doen samen met de confituursuiker (volg de hoeveelheden zoals vermeld op de verpakking van je suiker). Eerst 10min stomen, even roeren en nog eens 10min. De bessen dan even pletten, nog wat citroensap toevoegen, verdelen over potjes en klaar.
Voor het bakken van de cake, gebruikte ik nog een handige functie namelijk hetelucht (vochtig). Door het vocht gaat de binnenkant niet uitdrogen en krijgt de buitenkant een lekker krokant korstje.
Hoe maken we deze Cake met blauwe bessen en mascarpone?
Begin met de blauwe bessen te mengen met een eetlepel bloem zodat een mooi laagje hebben. Zet deze even opzij.
Voor de cake, begin je met het smelten van de boter op een zacht vuurtje. Doe ondertussen de suiker, vanillesuiker en zeste van citroen in een mengkom. Roer even los en laat dit zo 10min staan. Voeg vervolgens eitjes en mascarpone toe. Mix op hoge snelheid tot een gladde massa. Giet er de gesmolten boter bij en mix nog een minuutje op hoge snelheid. Verlaag dan je mixer naar het laagste niveau. Voeg zelfrijzende bloem, vanille puddingpoeder en kaneel toe. Mix tot een mooi glad deeg. Als laatste voeg je de blauwe bessen toe en meng nog even kort met een spatel. Schep het deeg in een beklede bakvorm en bak de cake mooi gaar en goudbruin in de oven.
Eenmaal gebakken, laat volledig afkoelen.
Wanneer de cake volledig is afgekoeld, kan je deze afwerken met mascarpone crème. Hiervoor mix je mascarpone, room en poedersuiker tot een luchtige crème. Smeer hiermee de cake bovenaan in en werk nog af met wat blauwe bessen confituur.
Cake met blauwe bessen en mascarpone
Equipment
- springvorm +/- 22 a 24cm
Ingrediënten
- 150 gr blauwe bessen + 1el bloem
- 125 gr boter
- 170 gr suiker
- 30 gr vanillesuiker (= 3 zakjes – +/- 10gr per zakje )
- 1 tl zeste van citroen (fijn geraspt)
- 3 eieren
- 330 gr mascarpone
- 180 gr zelfrijzende bloem + extra snuifje bakpoeder
- 50 gr vanille puddingpoeder (= 1 zakje van Imperial)
- 1/4 tl kaneel
Mascarpone crème
- 170 gr mascarpone
- 220 ml room
- 50 gr poedersuiker
- blauwe bessen confituur
Instructies
- Meng de blauwe bessen met 1el bloem zodat de bessen een laagje bloem rondom zich hebben. Zet even opzij.
- Smelt de boter op een zacht vuurtje. Eenmaal gesmolten laat ietwat afkoelen maar zorg ervoor dat deze vloeibaar blijft. Doe de suiker, vanillesuiker en zeste van citroen in een mengkom (van je keukenmachine of gebruik een handmixer). Meng even en laat zo'n 10min staan.
- Verwarm ondertussen de oven voor op 175 graden. Bekleed de bodem en zijkanten van springvorm met bakpapier.
- Voeg de eieren en mascarpone toe aan de mengkom. Mix op hoge snelheid tot en gladde massa. Giet hierbij de gesmolten boter en mix nog een minuutje op hoge snelheid. Zet je mixer op de laagste stand en voeg de bloem, snuifje bakpoeder, vanille puddingpoeder en kaneel toe. Mix tot een mooi glad deeg en zet je mixer dan uit. De laatste restjes bloem aan de zijkanten kan je nog even met een spatel even doormengen. Voeg de blauwe bessen toe en meng nog even kort met een spatel Schep het deeg in de bakvorm en bak de cake mooi goudbruin in de oven voor zo'n 50min.Eenmaal gebakken, haal uit de oven. Laat zo'n 5min afkoelen in de vorm, ontvorm dan en laat verder afkoelen op een rooster.
- Wanneer de cake volledig is afgekoeld, kan je deze afwerken met de mascarpone crème. Hiervoor doe je mascarpone, room en poedersuiker in een mengkom. Klop dit op tot een romige crème. Smeer deze crème bovenop de cake en lepel er nog wat hoopjes blauwe bessen confituur op. Smakelijk