Charlotte taart met frambozen

Deze makkelijke Charlotte taart met frambozen is een taartje voor iedere gelegenheid. Ze ziet er spectaculair uit met de rand van madeleintjes maar ze is zo simpel en snel te maken. De vulling bestaat uit een combinatie van room, mascarpone en een coulis van frambozen.
Naar recept gaan

Deze makkelijke Charlotte taart met frambozen is een taartje voor iedere gelegenheid. Ze ziet er misschien spectaculair uit met de rand van madeleintjes maar ze is zo simpel en snel te maken. De vulling bestaat uit slechts een paar ingrediënten namelijk room, mascarpone, poedersuiker en een coulis van frambozen. Heel basic en toch zo’n feestelijk smaakvol eindresultaat. Daar kan je toch alleen maar van houden he!

TIP! Je kan de madeleintjes zelf maken (zie recept) of ga voor snel en makkelijk en gebruik kant-en-klare. Ik gebruikte hier de cakejes van Bonne Maman.
TIP! Ik gebruikte hier enkel frambozen. Je zou ook voor een ander soort bessen kunnen kiezen of een mix.

Deze makkelijke Charlotte taart met frambozen is een taartje voor iedere gelegenheid. Ze ziet er spectaculair uit met de rand van madeleintjes maar ze is zo simpel en snel te maken. De vulling bestaat uit een combinatie van room, mascarpone en een coulis van frambozen.

Hoe maken we deze Charlotte taart met frambozen?

We beginnen met het maken van de coulis. Doe hiervoor (verse of diepvries) frambozen in een kookpotje. Zet op een zacht vuurtje en laat zachtjes sudderen tot een mooie compote. Week ondertussen de blaadjes gelatine in koud water. Haal vervolgens de frambozen door een zeef om de pitjes eruit te halen. Giet terug in het kookpotje en breng tot net onder het kookpunt. Haal dan van het vuur en voeg de uitgeknepen blaadjes gelatine toe. Roer goed zodat deze kunnen oplossen. Laat ietwat afkoelen (zorg dat dit lopend blijft.

Ondertussen kan je de madeleintjes langs de rand van een beklede springvorm schikken. Zet even opzij. Ik heb er ook enkele op de bodem gelegd.

Doe de mascarpone, room, poedersuiker en zeste van citroen in een mengkom. Klop dit op tot een stevige mousse. Giet er vervolgens de ietwat afgekoelde frambozensaus bij. Meng met een spatel tot een gladde massa. Schep de helft van deze mousse in de vorm. Verdeel hierover enkele verse frambozen gevolgd door de rest van de mousse. Laat dit enkele uren (of nachtje) opstijven in de koelkast.

Vlak voor het serveren, werk je de taart nog af met wat verse frambozen of rode bessen.

Deze makkelijke Charlotte taart met frambozen is een taartje voor iedere gelegenheid. Ze ziet er spectaculair uit met de rand van madeleintjes maar ze is zo simpel en snel te maken. De vulling bestaat uit een combinatie van room, mascarpone en een coulis van frambozen.
Deze makkelijke Charlotte taart met frambozen is een taartje voor iedere gelegenheid. Ze ziet er spectaculair uit met de rand van madeleintjes maar ze is zo simpel en snel te maken. De vulling bestaat uit een combinatie van room, mascarpone en een coulis van frambozen.

Charlotte taart met frambozen

Deze makkelijke Charlotte taart met frambozen is een taartje voor iedere gelegenheid. Ze ziet er spectaculair uit met de rand van madeleintjes maar ze is zo simpel en snel te maken. De vulling bestaat uit een combinatie van room, mascarpone en een coulis van frambozen.
Gang dessert, taart
Porties 8

Equipment

  • springvorm van +/- 22cm

Ingrediënten
  

  • 300 gr frambozen (vers of diepvries)
  • 4 blaadjes gelatine (Dr. Oetker)
  • +/- 12 madeleines (*)
  • 400 gr mascarpone
  • 300 ml room
  • 50 gr poedersuiker
  • 1 tl zeste van citroen (fijn geraspt)
  • 250 gr frambozen (vers)
  • rode besjes (optioneel om af te werken)

Instructies
 

  • We gaan beginnen met de 300gr diepvries frambozen in een kookpotje te doen en op een zacht vuurtje te zetten. Laat de frambozen zacht worden tot een mooie lopende compote. Haal dit dan door een zeef (om de pitjes eruit te halen). Duw goed aan zodat je al het sap hebt.
    Terwijl de frambozen zacht aan het worden zijn, kan je de gelatine weken in koud water.
    Doe het frambozensap terug in het kookpotje, breng tot net onder het kookpunt. Haal dan van het vuur en voeg de uitgeknepen blaadjes gelatine toe. Roer goed zodat deze kunnen oplossen. Laat ietwat afkoelen. Dit mag niet koud worden want dan stijft deze op. Het mag nog wat lauw aanvoelen.
  • Ondertussen kan je de bodem en zijkanten van de springvorm bedekken met bakpapier. Schik de madeleintjes helemaal rondom langs de rand. Ik had er zo'n 10 nodig.
    Ook op de bodem legde ik de cakejes maar daarvoor heb ik ze wel eerst gehalveerd zodat je 2 dunne helften krijgt.
    Zet dit even opzij.
  • Doe de mascarpone, room, poedersuiker en zeste van citroen in een mengkom. Klop dit tot een stevige mousse. Klop deze niet te stijf anders ga je deze heel moeilijk kunnen mengen.
    Giet er dan de ietwat afgekoelde frambozensaus bij. Meng dit met een spatel tot een gladde massa. Meng vooral niet te lang, dit dient een luchtige mousse te blijven.
    Giet de helft van deze mousse in de vorm. Verdeel er dan zo'n 2/3 van de 250gr verse frambozen over. Giet de rest van de mousse in de vorm.
    Zet in de koelkast voor zo'n 4u (mag ook langer zoals een nachtje)
  • Vlak voor het serveren, verwijder je de springvorm.
    Decoreer de taart met de rest van de verse frambozen en wat rode bessen.
    Smakelijk

Notities

(*) Je kan deze zelf bakken maar ik maakte het mezelf gemakkelijk door de Madeleines van Bonne Maman te gebruiken. D
Trefwoord frambozen, gemakkelijk dessert, mascarpone, no bake, snel klaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.