Pastasalade met gegrilde groenten, een lekkere en vooral super simpel receptje dat geschikt is voor ieder moment! Een makkelijke gezonde salade zonder te veel “tierlantijntjes” maar waar we werken met de puurheid van de ingrediënten! Heel veel groentjes die extra veel smaak gaan krijgen door ze in de oven te roosteren. Dat is eigenlijk het geheim waarom deze salade zo lekker is. Deze gaan we mengen met orzo pasta en afwerken met wat feta. Heel simpel maar wel heel smaakvol. Je kan deze serveren als bijgerecht bij een barbecue of gewoon als doordeweeks avondmaaltijd. De restjes neem je mee als lunch.
Nog meer inspiratie nodig voor lekkere zomerse salades? Check dan zeker deze receptjes

Welke ingrediënten heb je nodig voor deze Pastasalade met gegrilde groenten?
- Courgette
- Paprika
- Champignons
- Ui
- Bimi : dit is optioneel. Je zou hier ook groene asperges kunnen gebruiken
- Kerstomaten
- Oregano (gedroogd)
- Orzo pasta
- Bouillonblokje
- Citroen
- Feta
Hoe maak je deze Pastasalade met gegrilde groenten?
Begin met de groente in kleine blokjes te snijden nl. courgette, paprika, champignons en ui. Doe deze op een ruime beklede bakplaat. Kruid met oregano, peper en zout. Giet er ook wat olijfolie over. Rooster deze groenten voor zo’n 25min in de oven. Hussel er tijdens het bakken af en toe doorheen. De groenten mogen nog lekker crunchy zijn. Na zo’n 10min bakken, voeg je de bimi toe. De laatste 8min voeg je ook nog gehalveerde kerstomaten toe.
Ondertussen kan je de orzo pasta gaan koken. Hiervoor verhit je eerst een stoofpot met royale scheut olijfolie. Doe hierin de pasta en bak deze voor zo’n 3min tot deze lichtjes beginnen kleuren. Doe er vervolgens een bouillonblokje bij en warm water. Breng aan de kook en laat zachtjes sudderen tot de pasta gaar is. De pasta zal al het vocht opnemen. Voeg eventueel nog wat extra water toe.
Voeg de gegrilde groenten toe aan de pasta. Meng goed en breng verder op smaak met peper, zout en wat citroensap. Je kan de pasta warm serveren of je kan deze ook laten afkoelen en bewaren in de koelkast. Zo zal ie nog meer smaak hebben.
Vlak voor het serveren, werk je de salade nog af met feta.


Pastasalade met gegrilde groenten
Ingrediënten
- 1 courgette
- 1 paprika
- 1 grote ui (of 2 a 3 kleine sjalotten)
- 250 gr champignons
- 200 gr bimi (of groene asperge) – optioneel
- 300 gr kerstomaten
- 1 tl oregano (gedroogd)
- 350 gr orzo pasta
- 1 bouillonblokje (kip of groente)
- 1/2 citroen
- 150 gr feta
- Peper en zout
- Olijfolie
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden.Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Snij de courgette in kleine blokjesVerwijder de zaadjes en zaadlijsten van de paprika en snij in kleine blokjesPel de ui en hak fijnMaak de champignons proper en snij ook in kleine stukjes of plakjesDoe deze groenten op een bakplaat. Overgiet met olijfolie en strooi er de oregano, peper en zout over. Hussel goed door elkaar en bak deze voor zo'n 25min in de oven. De groentjes mogen nog lekker crunchy zijn. Hussel tijdens het bakken af en toe doorheen de groenten. Na zo'n 10min bakken, voeg je de bimi toe aan de bakplaatDe laatste 7 a 8min, voeg je gehalveerde kerstomaten toe.
- Terwijl de groenten in de oven staan, kan je de orzo gaan koken.Begin met een stoofpot te verhitten met een royale scheut olijfolie. Doe hierin de orzo pasta en bak deze voor zo'n 2 a 3min tot deze lichtjes beginnen kleuren. Voeg dan het bouillon blokje toe en zo'n 500ml warm water. Breng aan de kook en laat zachtjes sudderen. Roer regelmatig zodat de pasta niet aan de bodem kan plakken. De pasta zal al de bouillon opnemen. Zie je dat al het vocht weg is maar de pasta nog niet gaar is, giet er dan nog wat water bij.
- Wanneer de pasta gaar is, haal van het vuur en voeg de gegrilde groenten toe. Je zou de salade meteen kunnen serveren, warm dus. Breng nog verder op smaak met wat citroensap, peper en zout. Verbrokkel de feta eroverOf laat deze zo volledig afkoelen en bewaar in de koelkast. Zo zal ie nog meer smaak hebben.