Speculaasmousse met bessen, een super makkelijk en vooral heerlijk dessertje perfect voor iedere gelegenheid. Het is een dessertje in een glaasje dat je makkelijk voor een grote groep kan maken en perfect een dag van tevoren al te maken. Voor de mousse hebben we geen eieren nodig. Je hebt eigenlijk slechts 3 ingrediënten nodig namelijk mascarpone, speculaaspasta en room. Qua afwerking, maakte ik een super simpele bessen compote. Maar uit ervaring weet ik ook dat deze speculaasmousse ook heerlijk is met verse aardbeitjes.
TIP! Je kan de mousse ook serveren in bladerdeegkuipjes. Check hieronder, dan leg ik je snel uit hoe je deze maakt.
Nog meer inspiratie nodig voor lekker desserts in een glaasje? Check dan zeker deze receptjes
Welke ingrediënten heb je nodig voor deze Speculaasmousse met bessen?
- Mascarpone
- Speculaaspasta
- Room
- Bessen mix : vers of diepvries. Of je kan ook voor 1 soort bes kiezen zoals bijvoorbeeld frambozen.
- Suiker & vanillesuiker
- Optioneel : speculaaskoekjes
Hoe maak je deze Speculaasmousse met bessen?
Beginnen doen we met het maken van de compote. Doe hiervoor de bessen in een kookpotje samen met de suiker, vanillesuiker en een scheutje water. Laat zachtjes sudderen voor zo’n 10 a 15min. Roer regelmatig tot zich een mooie compote vormt. Er mogen nog kleine stukjes inzitten. Haal dan van het vuur en laat volledig afkoelen.
TIP! Je kan de compote makkelijk al een dag van tevoren maken
Vervolgens gaan we de mousse maken. Hiervoor gaan we eerst mascarpone loskloppen samen met de speculaaspasta. Giet er dan room bij en klop tot een stevige mousse. Verdeel de speculaasmousse over de glaasjes. Werk af met de compote of je kan de compote ook vlak voor het serveren over de mousse verdelen. Zet voor zo’n 30min in de koelkast of dit mag ook langer.
TIP! Je kan dit dessertje makkelijk de dag voordien al maken. Ik zou de compote dan wel pas vlak voor het serveren over de mousse gieten.
Nog een extra lekkere en leuke tip! Je kan de mousse ook serveren in bladerdeeg kuipjes. Hiervoor steek je met behulp van een uitsteekvorm (rond of vorm van bloem ongeveer 10cm diameter) rondjes uit. Deze leg je in een muffin/cupcake bakvorm. Duw ietwat aan zodat er een kuipje ontstaat. Bak deze dan goudbruin in de oven, laat volledig afkoelen en werk af met wat van de mousse en wat verse bessen.
Speculaasmousse met bessen
Equipment
- 6 kleine dessertglaasjes
Ingrediënten
- 150 gr mascarpone
- 150 gr speculaaspasta
- 100 ml room
- speculaas koekjes (optioneel)
Bessen compote
- 200 gr bessen mix (vers of diepvries)
- 1 el suiker
- 1 zakje vanillesuiker
Instructies
- Wil je er de bessen compote bij serveren, dan begin je hiermee best eerst.Doe de bessen in een kookpotje samen met de suiker en vanillesuiker. Voeg ook een klein scheutje water toe. Zet op een zacht vuurtje en laat zo'n 10 a 15min zachtjes sudderen tot de bessen een mooie compote vormen. Er mogen nog wat stukjes tussenzitten. Roer af en toe.Haal dan van het vuur en laat volledig afkoelen. Proef eventueel nog even, als je deze nog iets zoeter wilt, voeg nog wat suiker toe.
- Dan gaan we aan de mousse beginnen. Klop alvast eerst de mascarpone los met speculaaspasta. Giet er de room bij en klop tot een mooie stevige mousse
- Verdeel de mousse over de glaasjes en werk af met de afgekoelde compote. Je zou de compote er ook pas kunnen overgieten vlak voor het serveren. Zet voor zo'n 30min (mag ook langer) in de koelkast. Optioneel werk je vlak voor het serveren nog af met wat kleine stukjes speculaasSmakelijk