Pasta salade met spek en asperges, een makkelijke salade die hoort op je volgende weekmenu. Een salade die lente en die ook al een beetje zomer schreeuwt. Eentje die je nu zeker moet maken aangezien we volop in het aspergeseizoen zitten. Daar moeten we van profiteren. Naast heerlijke witte asperges heb ik er ook spekblokjes en kaas in verwerkt. Bij een pastasalade hoort iets van saus of dressing natuurlijk, in dit recept een lekker simpel yoghurtsausje met wat mosterd.
Nog meer inspiratie nodig voor lekkere receptjes met asperges? Check dan zeker ook even deze receptjes
Welke ingrediënten heb je nodig voor deze Pasta salade met spek en asperges?
- Witte asperges of je kan ook groene asperges gebruiken of een mix van groene en witte
- Pasta : type penne, spirelli
- Spekblokjes : een andere alternatief is blokjes ham of stukjes kip
- Lente-ui
- Sjalot (optioneel)
- Komkommer
- Kaasblokjes : jong of belegen naar eigen smaak
- Yoghurt
- Mosterd
- Mayonaise
- Citroensap
Hoe maak je deze Pasta salade met spek en asperges?
Begin met de asperges te schillen en te koken in licht gezouten water. Kook ze niet te gaar, ze mogen nog wat beet hebben. Giet af en laat afkoelen.
Ondertussen kook de pasta gaar, giet af, spoel onder koud water. Laat goed uitlekken en afkoelen.
Bak de spekjes in een pan tot ze lichtjes beginnen kleuren. Laat ze vervolgens uitlekken op wat keukenpapier.
Dan het snijwerk van de groentjes. Hak de lente-ui fijn. Pel de sjalot en hak fijn. Snij de komkommer in kleine blokjes. Snij de asperges in kleinere stukjes.
Maak het sausje door yoghurt, mosterd, mayonaise, citroensap, peper en zout te mengen.
Meng de afgekoelde pasta met de spekjes, asperges, kaasblokjes, lente-ui, sjalot en komkommer. Doe er dan 2/3 van het sausje bij. Meng goed. De rest van het sausje serveer je er apart bij.
TIP! Of je maakt de pasta al van tevoren en bewaar in de koelkast. Tijdens het staan, zal de pasta het sausje opnemen. Vlak voor het serveren, voeg je dan de rest van het sausje.
Pasta salade met spek, kaas en asperges
Ingrediënten
- 1 bussel witte asperges (*)
- 400 gr pasta (penne, spiqelli …)
- 250 gr spekblokjes
- 3 lente-uitjes
- 1 sjalot (optioneel)
- 1/2 komkommer
- 200 gr kaasblokjes (jong of belegen)
- 150 gr yoghurt
- 1,5 e mayonaise
- 1,5 el mosterd (scherpe mosterd)
- 1 el citroensap
- Peper en zout
- 2 handjes rucola (optioneel)
Instructies
- Schil de asperges en verwijder het harde achterste. Kook ze gaar (maar mogen nog wat beet hebben) in licht gezouten water. Heb je een stoomoven dan kan je ze ook stomen. Giet ze af en laat afkoelen
- Kook ondertussen ook de pasta gaar. Giet dan af en spoel goed onder koud water. Laat afkoelen
- Ondertussen kan je ook de spekblokjes bakken in een pan tot ze lichtjes beginnen kleuren. Laat ze dan uitlekken op wat keukenpapier.
- Hak de lente-ui fijnPel de sjalot en hak fijn.Snij de komkommer in kleine blokjes. Snij de asperges in kleinere stukjes Maak het sausje door yoghurt los te roeren met mayonaise, mosterd, citroensap, peper en zout
- Begin met de pasta te mengen met de asperges, spek, lente-ui, sjalot, komkommer en kaasblokjes.Doe er 2/3 van het sausje bij en meng goed. De rest van het sausje serveer ik er gewoon apart bij dan kan iedereen zelf kiezen hoeveel saus. Je kan de salade direct serveren of je kan deze ook al op voorhand maken (zelfs een dag). Tijdens het staan, zal de pasta de saus opnemen. Dus bij het serveren kan je dan de resterende saus toevoegen zodat ie terug smeuïg wordt. Serveer optioneel met rucola