Simpel maar zo lekker, dat is de beste omschrijving van deze pasta pesto met kip en asperges. Een klassiek receptje dat volgens mij bij vele Vlaamse huiskamers wel eens op het weekmenu staat. Een lekkere pasta met stukjes kip in een romige saus met pesto en daar voeg ik nog wat groene asperges en gedroogde ham aan toe. Super eenvoudig om te maken, weinig afwas, klaar in 30min en fantastisch van smaak … dat zijn de gerechten die op een een weekmenu horen naar mijn mening š.
TIP! Ik koos hier voor groene asperges die ik gewoon mee gaarde in de pesto roomsaus. Je zou hier ook witte asperges voor kunnen gebruiken maar dan zou ik deze al even apart voorkoken anders gaan ze iets te hard nog zijn. Je zou ook een mix van groene en witte asperges kunnen gebruiken.
Hoe maken we deze Pasta pesto met kip en asperges?
Verhit een ruime stoofpot met een scheut olijfolie. Doe er kleine blokjes of reepjes kip in samen met een eetlepel pesto. Meng goed en en kleur de kip even rondom aan, deze hoeft nog niet gaar te zijn. Schep uit de stoofpot en zet even opzij.
TIP! Je kan hier homemade pesto voor gebruiken of ga voor kant-en-klare.
Giet opnieuw wat olijfolie in de stoofpot (maak deze vooral niet eerst proper). Stoof er de fijngehakte sjalot in aan voor enkele minuten, roer regelmatig. Voeg er dan fijngehakte look en blokjes groene asperges aan toe. Laat deze een minuutje bakken. Blus met de room en bouillon en voeg ook de blokjes kip terug toe. Roer even en laat dan zo’n 6 a 8min zachtjes sudderen. De saus zal zo ietwat inkoken.
Ondertussen kan je de spaghetti gaar koken zoals vermeld op de verpakking. Hou voor de zekerheid een kopje van het kookwater bij. Als de roomsaus iets te dik is dan kan wat van het kookvocht toevoegen.
Haal na zo’n 6 a 8min sudderen de roomsaus van het vuur. Voeg de rest van de groene pesto toe samen met fijngeraspte Parmezaanse kaas. Roer dit goed los zodat de kaas kan smelten. Proef en breng verder op smaak met peper, zout en citroensap. Voeg de gekookte pasta toe, meng goed en serveer dan met optioneel wat gedroogde ham.
Pasta pesto met kip en asperges
Ingrediƫnten
- 3 kipfilets
- 125 gr groene pesto (kant-en-klaar of homemade)
- 2 kleine sjalotten (of ui)
- 1 teentjes look
- 1 bussel groene asperges (*)
- 250 ml room
- 200 ml bouillon (kip of groente)
- 400 gr spaghetti (of andere pasta)
- 40 gr Parmezaanse kaas (fijn geraspt)
- 1/2 citroen
- 8 sneetjes gedroogde ham (optioneel)
- Peper en zout
- Olijfolie
Instructies
- Begin met de kipfilet in kleine blokjes of stukjes te snijden. Pel de sjalotten en hak fijn.Pel het teentje look en hak fijn.Verwijder het harde achterste gedeelte van de asperges. Snij de rest in kleine stukjes.
- Verhit een stoofpot met een royale scheut olijfolie. Voeg de blokjes kip toe samen met 1 el pesto. Roer dit even goed los. Kleur de kipfilet aan langs alle kanten en schep dan uit de stoofpot. De kip hoeft nog niet helemaal gaar te zijn.
- Giet nu eventueel nog wat extra olijfolie in de stoofpot en stoof hierin de sjalot mooi glazig aan. Maak de stoofpot niet proper. Roer regelmatig zodat de sjalot niet bruin wordt.Doe er dan de look en asperges bij en laat zo'n minuutje mee bakken. Blus met de room en bouillon. Voeg ook de blokjes kip terug toe. Roer even goed en laat dan 6 a 8min zachtje sudderen zodat de saus ietwat kan inkoken. Als de saus nog wat aan de lopende kant is, geen probleem door de kaas die we gaan toevoegen zal ze ook wat gaan indikken.
- Terwijl de saus met kip rustig staat te sudderen, kook de spaghetti gaar zoals vermeld op de verpakking. Giet dan af. Hou voor de zekerheid een kopje van het kookwater bij. Moest de saus ietwat te dik worden, kan je wat van dit water toevoegen.
- Haal de stoofpot na zo'n 6 a 8min sudderen van het vuur. Voeg de rest van de pesto toe samen met de Parmezaanse kaas. Roer goed los. Proef en breng op smaak met citroensap, peper en zout. Als laatste voeg je de gekookte pasta toe. Meng goed en serveer direct met optioneel wat gedroogde ham. Smakelijk