Elk jaar is het uitkijken naar de eerste asperges en naar de eerste rabarber uit eigen tuin. Dan weet je het, het is echt lente! En met deze mascarpone taart met rabarber breng je echt lente op tafel. Een super makkelijk taartje om mee uit te pakken tijdens het weekend. Ze heeft wat weg van een cheesecake maar nog iets beter 😃. De bodem is gemaakt uit een koekjesdeeg, daarop komt een crème van mascarpone met lekker veel vanille in verwerkt en stukjes rabarber. Zoet, fris, ietwat zurig, krokant … dit taartje heeft het gewoon allemaal!
TIP! Is het geen rabarber seizoen meer? Dan kan je hier ook perfect (diepvries) frambozen voor gebruiken.
Hoe maken we deze Mascarpone taart met rabarber?
Begin het het maken van het onderste laagje namelijk het koekjes laagje. Meng hiervoor patisseriebloem met vanille puddingpoeder (of maizena), suiker en vanille suiker. Voeg er vervolgens koude boter in kleine blokjes aan toe en mix of kneed tot fijne ietwat plakkerige kruimels. Is het iets te droog nog, voeg wat melk toe en kneed opnieuw. Schep dit op de bodem van een beklede springvorm en duw goed aan zodat je een mooie egale laag krijgt. Zet in de koelkast terwijl je de mascarpone crème maakt.
Voor het laagje mascarpone, mix je alvast eerst de mascarpone los. Voeg er dan suiker, vanillesuiker, zeste van citroen en eitjes aan toe. Mix tot een gladde crème. Doe er vanille puddingpoeder bij en mix opnieuw tot je een gladde crème krijgt. Giet dit bovenop de koekjesbodem en werk af met stukjes rabarber. Bak de taart in de oven voor zo’n 50 a 55min. Zet de oven dan uit en zet de deur op een kiertje. Laat zo eerst 10min afkoelen, haal uit de oven en laat nog eens 10min afkoelen, ontvorm en laat verder afkoelen.
TIP! De taart is op haar lekkerste als ze nog een beetje lauw is.
Mascarpone taart met rabarber
Equipment
- Springvorm van zo'n 24cm
Ingrediënten
Koekjes laagje
- 150 gr patisseriebloem
- 30 gr vanille puddingpoeder of maizena
- 30 gr suiker
- 10 gr vanillesuiker (=1 zakje)
- 125 gr boter (koud)
- 2 a 3 el melk
Mascarpone laagje
- 2 stengels rabarber
- 500 gr mascarpone
- 110 gr suiker
- 20 gr vanillesuiker (= 2 zakjes)
- 1 tl zeste van citroen (fijn geraspt)
- 2 eieren
- 30 gr vanille puddingpoeder
Instructies
- Begin met de bodem en zijkanten van de springvorm te bekleden met bakpapier. Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Begin met het maken van het koekjes laagjeDoe de bloem, vanille puddingpoeder, suiker en vanille suiker in een mengkom (eventueel van je keukenmachine) en roer dit alvast even los. Doe er de koude boter in kleine blokjes en mix/kneed dit tot je fijne kruimels krijgt die ietwat plakkerig zijn. Is het iets te droog, begin dan met 1 a 2el melk toe te voegen. Mix of kneed opnieuw even tot je "ietwat plakkerige" kruimels krijgt.Doe dit op de bodem van je springvorm en duw dit goed aan zodat de bodem mooi egaal bedekt is. Zet dit in even in de koelkast terwijl je het mascarpone laagje maakt
- Voor het maken van het mascarpone laagje.Verwijder alvast even het harde achterste gedeelte van de rabarber. Snij vervolgens in kleine stukjes van zo'n 2cm breedte. Zet even opzij.Mix je de mascarpone even los in een mengkom (gebruik hier je keukenmachine of handmixer). Doe er de suiker, vanillesuiker, zeste van citroen en de eieren bij en mix dit los tot een gladde crème. Als laatste voeg je de vanille puddingpoeder toe en mix nog even goed door tot je opnieuw een gladde crème krijgt. Schep deze crème bovenop het koekjes laagje en verdeel er de rabarber over. Bak de taart voor zo'n 50 a 55min tot het mascarpone laagje mooi stevig gebakken is. Zet de oven uit en zet de deur op een klein kiertje. Laat de taart zo'n 10min in de oven ietwat afkoelen. Haal dan uit de oven, laat zo'n 10min afkoelen, ontvorm en laat verder afkoelen. TIP! De taart is op haar lekkerste als ze nog een beetje lauw is.Smakelijk