Bolognese ovenschotel

Deze heerlijk simpele Bolognese ovenschotel hoort gewoon thuis op je weekmenu. Je kan dit gerechtje heel makkelijk op voorhand al voorbereiden. Je hoeft de ovenschotel dan enkel nog maar in de oven te steken samen met kroketten of aardappelschijfjes en wat kaas.
Naar recept gaan

Deze bolognese ovenschotel is er eentje om direct te bewaren en ook om op je volgende weekmenu te zetten. Zo simpel maar zo lekker en daar houden we toch van! Een ovenschotel die bestaat uit een lekkere comfy bolognese saus afgewerkt met kroketten en heel veel kaas. Ja dit is een receptje waar zowel groot als klein van zullen smullen. Eentje dat je het hele jaar door kan maken.

Ik vermoed dat iedereen wel zijn eigen succesrecept heeft voor bolognese saus. Je kan hiervoor je eigen recept gebruiken of het mijne. Om eerlijk te zijn, heb ik er geen vast recept voor. Elke keer weer gooi ik erin waar ik op dat moment zin heb. Of kijk ik in mijn groentelade en check wat we kunnen gebruiken. Deze saus is ook ideaal om restjes groenten in te verwerken.

TIP! Ik werkte deze ovenschotel af met (diepvries) kroketten. Je zou hier ook voorgegaarde aardappelpartjes of schijfjes voor kunnen gebruiken.

Deze heerlijk simpele Bolognese ovenschotel hoort gewoon thuis op je weekmenu. Je kan dit gerechtje heel makkelijk op voorhand al voorbereiden. Je hoeft de ovenschotel dan enkel nog maar in de oven te steken samen met kroketten of aardappelschijfjes en wat kaas.

Hoe maken we deze Bolognese ovenschotel ?

Begin met het snijwerk van de groenten namelijk sjalot, look, selder, wortel en paprika. Verhit vervolgens een ruime stoofpot met een royale scheut olijfolie en bak hierin eerst gerookte spekblokjes voor zo’n 3min. Roer regelmatig. Voeg de groenten toe en laat zo’n 5min mee bakken. Roer ook nu regelmatig zodat de groentjes niet te bruin worden. Doe er dan het gehakt bij en bak mooi rul. Giet er de passata en tomatenblokjes bij samen met wat oregano, basilicum, peper en zout. Laat dit zo’n 30min (mag ook langer) sudderen.
TIP! Je kan deze saus reeds zo’n 1 a 2 dagen op voorhand al maken en goed afgedekt bewaren in de koelkast.

Na zo’n 30min (of langer) sudderen, doe je crème fraiche bij de saus. Roer dit goed los en haal dan van het vuur. Zoals hierboven reeds vermeld, je kan de saus nu direct gaan gebruiken voor de ovenschotel. Of laat ze volledig afkoelen op kamertemperatuur en bewaar dan afgedekt in de koelkast.

Schep de saus in een ruime ovenschotel. Verdeel er de kroketten en een royale hoeveelheid geraspte kaas over. Bak voor zo’n 20 a 25min in de oven.
Serveer dan direct

Deze heerlijk simpele Bolognese ovenschotel hoort gewoon thuis op je weekmenu. Je kan dit gerechtje heel makkelijk op voorhand al voorbereiden. Je hoeft de ovenschotel dan enkel nog maar in de oven te steken samen met kroketten of aardappelschijfjes en wat kaas.

Bolognese ovenschotel

Deze heerlijk simpele Bolognese ovenschotel hoort gewoon thuis op je weekmenu. Je kan dit gerechtje heel makkelijk op voorhand al voorbereiden. Je hoeft de ovenschotel dan enkel nog maar in de oven te steken samen met kroketten of aardappelschijfjes en wat kaas.
Gang Hoofdgerecht
Porties 4

Ingrediënten
  

  • 200 gr spekblokjes (gerookt
  • 2 grote sjalotten (of ui)
  • 2 teentjes look
  • 2 stengels selder
  • 2 wortelen
  • 1 paprika
  • 500 gr gehakt
  • 400 gr tomatenblokjes (blik)
  • 350 gr passata
  • 1 tl oregano (gedroogd)
  • 1 tl basilicum (gedroogd)
  • 125 gr crème fraîche
  • 12 kroketten
  • geraspte kaas

Instructies
 

  • Begin met het snijwerk van de groenten.
    Pel de sjalotten en hak fijn.
    Pel de teentjes look en hak fijn.
    Was de takjes selder en hak in kleine blokjes.
    Schil de wortelen en hak eveneens in kleine blokjes.
    Verwijder de zaadjes en zaadlijsten van de paprika en hak in ook in kleine blokjess
  • Verhit een ruime stoofpot met een royale scheut olijfolie en bak hierin de blokjes spek aan voor zo'n 3min. Voeg de sjalotten, look, selder, wortel en paprika toe en laat zo'n 5min mee bakken. Roer regelmatig zodat de groenten niet aanbakken.
    Doe er vervolgens het gehakt bij en bak dit mooi rul.
    Voeg dan de tomatenblokjes, passata, oregano, basilicum, peper en zout toe. Meng goed en laat de saus nu zo'n 30min zachtjes sudderen. Dit mag ook langer.
    Na zo'n 30min (of langer) zachtjes sudderen, voeg je de crème fraiche toe. Roer dit goed los. Haal van het vuur. Proef nog even en breng verder op smaak met peper en zout.
    TIP! Je kan nu meteen je ovenschotel gaan samenstellen. Of laat de saus afkoelen tot kamertemperatuur en bewaar dan afgedekt in de koelkast voor zo'n 1 a 2 dagen.
  • Verwarm de oven voor op 210 graden.
    Doe de bolognese saus in een ruime ovenschaal, verdeel er de kroketten over en strooi er een royale hoeveelheid gerapste kaas over.
    Bak de ovenschotel zo'n 20 a 25min in de oven tot de kroketten mooi goudbruin en gaar gebakken zijn.
    TIP! Start je met een koude bolognese saus uit de koelkast, reken dan zo'n 5min langer baktijd in de oven.
Trefwoord bolognese saus, gehakt, kroketten, meal preppen, op voorhand maken, weekmenu

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.