Wat doe je met te rijpe bananen? Een bananenbroodje bakken. Of een lekkere verkoelende milkshake maken. Of als ontbijtje banaan-havermout pannenkoekjes bakken. Of wat dacht je van deze onweerstaanbare muffins met banaan en Nutella? Ik waarschuw jullie, ze zijn verschrikkelijk lekker. Banaan en Nutella zijn zo’n fantastische “match in heaven” en dat ga je zeker proeven in deze makkelijke cakejes. Wat ze zo lekker maken? Wel als je er in bijt, zal je een zachte kern van Nutella tegenkomen. Gewoon pure Nutella, zeg nu zelf daar kan je nu toch geen nee tegen zeggen 😃.
Hoe je die zacht kern van chocoladepasta krijgt? Heel simpel, de dag ervoor schep je gewoon kleine hoopjes (ongeveer koffielepel) van de Nutella op een beklede bakplaat of bord. Dit zet je in de diepvries om op te stijven. De volgende dag steek je die hoopjes Nutella in het deeg en bakken maar. Als de muffins dan eindelijk zijn afgekoeld en je er eindelijk in kan bijten … dan komt er die zachte kern tevoorschijn.
TIP! Ik gebruik weer karnemelk in het deeg van de muffins. Gruwel er aub niet van 😃. Je zal er niets van proeven. De karnemelk zorgt enkel voor luchtigheid en ook voor wat “friste” tussen al die zoetigheid.
Hoe maken we deze Muffins met banaan en Nutella?
Je kan best de dag ervoor beginnen. Schep kleine hoopjes (ongeveer een koffielepeltje) Nutella op een bord of bakplaat met bakpapier. Zet dit in de diepvries om op te stijven. De volgende dag kan je dan de cakejes maken.
Smelt boter. Meng zelfrijzende bloem met baking soda en een snuifje kaneel. Plet de rijpe bananen en doe dit in een mengkom met karnemelk, vanillesuiker, suiker, eieren, zonnebloemolie, vanille extract en gesmolten boter. Mix dit met een (hand)mixer voor zo’n 2min. Doe er het bloem mengsel bij en mix kort op lage snelheid tot alles is gemengd. Mix niet te lang.
Schep nu ongeveer 2el of een halve ijsschep (per muffin) van het deeg in de vormpjes. Leg hierin zo’n “hoopje” bevroren Nutella en schep er nog zo’n 3el deeg bovenop. De vormpjes moeten ongeveer voor zo’n 3/4 gevuld zijn aangezien het deeg nog zal rijzen tijdens het bakken. Zet in de oven en bak de muffins voor zo’n 25 a 30min in de oven.
Optioneel had je nog wat extra Nutella au bain-marie kunnen smelten en deze bovenop het deeg kunnen dribbelen alvorens ze de oven in gaan.
Eenmaal gebakken, laat ze eerst kort in de bakvorm afkoelen. Ontvorm dan en laat verder volledig afkoelen.
Muffins met banaan en Nutella
Equipment
- Muffin of cupcake bakvorm + papieren vormpjes
Ingrediënten
- 150 gr Nutella + 2el extra
- 115 gr boter
- 420 gr zelfrijzende bloem
- 1/2 tl baking soda
- 1 snuifje kaneel
- 2 rijpe bananen
- 300 ml karnemelk (op kamertemperatuur)
- 20 gr vanillesuiker (=2 zakjes)
- 180 gr suiker
- 2 eieren
- 60 gr zure room (op kamertemperatuur)
- 40 ml zonnebloemolie (of lichte olijfolie)
- 1 tl vanille extract
Instructies
- Je begint best de dag ervoor want we gaan de Nutella invriezen.Beleg een kleine bakplaat of bord met bakpapier en schep kleine hoopjes (ongeveer koffielepel) Nutella op de bakplaat/bord. Vries dit in. Dit moet stevig zijn daarom kan je dit best de dag ervoor al doen.
- Verwarm de oven voor op 200 graden.Bekleed een muffin bakvorm met papieren vormpjes. Als je een siliconen vorm gebruikt, dan hoef je dit niet per se te doen.
- Smelt de boter op een zacht vuurtje. Eenmaal gesmolten, zet even opzij.Meng de zelfrijzende bloem met baking soda en kaneel. Zet ook even opzij.Plet de bananenOptioneel : Smelt zo'n 2el Nutella au bain-marie zodat deze ietwat lopender is.
- Doe de geplette bananen, karnemelk, vanillesuiker, suiker, eitjes, zure room, zonnebloemolie, vanille extract en de gesmolten boter. Mix dit voor zo'n 2min op hoge snelheid. Voeg er vervolgens het bloem mengsel bij en meng op lage snelheid tot een glad deeg. Mix niet te lang, net tot alles is gemengd.
- Schep nu ongeveer 2el of halve ijsschep (per muffin) van het deeg in de vormpjes. Leg hierin zo'n ingevroren "hoopje" Nutella en schep daarop opnieuw 3el deeg of zo'n 3/4 gevulde ijsschep. Vul de vormpjes niet te vol aangezien de muffins nog zullen rijzen. Je kan nu optioneel nog wat van de gesmolten Nutella bovenop het deeg "drizzelen".
- Bak de muffins eerst zo'n 7min op 200 graden. Verlaag de temperatuur dan naar 175 graden en bak nog eens voor zo'n 12 a 15min. Check of de muffins mooi gaar zijn en haal dan uit de oven.Laat ze eerst zo'n 8 a 10min afkoelen in de muffins bakvorm, ontvorm dan en laat verder volledig afkoelen.Bewaar ze luchtdicht.