Deze Gnocchi met asperges en ricotta is een receptje dat uitblinkt in zijn eenvoud. Geen hele resem aan ingrediënten, weinig werk, snel klaar en heerlijk fris van smaak. Dit is echt een lekker maaltje voor tijdens een warme lentedag. De lekkerste Belgische asperges die we eerst even beetgaar koken om vervolgens in de pan bakken. Daarbij combineren we ricotta die we luchtig gaan kloppen samen met wat zeste van citroen. Doe daar nog wat erwtjes bij, plakjes gerookte zalm en optioneel wat pesto en je hebt een lekker simpel maaltje!
TIP! Je kan de gerookte zalm ook vervangen door bijvoorbeeld spekjes, gedroogde ham of garnalen.
Ter info ! Ik serveerde er gerookte zalm bij. Ik wilde echter zo snel aanvallen en dus snel de foto nemen dat ik de zalm vergeten ben om mee op de foto te zetten.
Hoe maken we deze Gnocchi met asperges en ricotta?
Begin met het schillen van de witte asperges, verwijder het achterste gedeelte en snij in grove stukken. Kook de asperges heel kort in lichtgezouten water (max 3min). Ze mogen nog hard zijn, ze zullen verder garen in de pan. De laatste minuut voeg je de diepvries erwtjes toe. Giet dan af, spoel goed onder koud water en laat dan goed uitlekken.
TIP! Ik gebruikte ook groene asperges en deze waren heel fijn dus deze heb ik niet gekookt. Deze heb ik gewoon beetgaar gebakken in de pan. Heb je iets dikkere groene asperges, kook deze dan ook even kort in het water samen met de witte asperges.
Vervolgens gaan we de gnocchi goudbruin bakken. Hier heb je 2 opties ofwel in de pan ofwel in de oven. Aangezien we toch een ruime hoeveelheid dienen te bakken, zal de oven iets makkelijker zijn. Bak je ze in de pan, werk dan zeker met 2 pannen en gebruik een royale hoeveelheid olijfolie. Gnocchi’s nemen heel wat olie op. In de pan reken je op ongeveer 10 a 12min, hussel er regelmatig even door.
Bak je ze in de oven, bekleed dan eerst een ruime bakplaat met bakpapier. Overgiet de gnocchi’s royaal met olijfolie en wat zout. Meng goed en bak ze dan goudbruin in de oven. Hussel ook nu enkele keren.
Terwijl de gnocchi’s bakken, kan je ricotta opkloppen. Ik gebruikte een blender of je zou ook een handmixer met kloppers kunnen gebruiken. Klop de ricotta mooi los en luchtig en breng op smaak met zeste van citroen, peper en zout.
Bak de asperges nog even beetgaar in de pan met een klontje boter.
Serveer de gebakken gnocchi’s met de asperges, erwtjes, gerookte zalm, opgeklopte ricotta en optioneel wat pesto.
Gnocchi met asperges en ricotta
Ingrediënten
- 1 bussel witte asperges
- 150 gr erwtjes (diepvries)
- 600 gr gnocchi
- 400 gr ricotta
- 1/2 tl zeste van citroen
- 1/2 bussel groene asperges
- 1 klontje boter
- groene pesto (optioneel)
- 250 gr gerookte zalm
- Olijfolie
- Peper en zout
Instructies
- Begin met de witte asperges te schillen en het harde achterste te verwijderen. Snij de asperges in grove stukken. Kook deze heel kort in licht gezouten water. Kook ze max 3min (ze zullen nog wat hard zijn) aangezien je ze nog zal bakken in de pan. De laatste minuut voeg je de erwtjes toe. Giet af en spoel goed onder koud water en laat dan goed uitlekken.TIP! De groene asperges heb ik niet eerst voorgekookt omdat ik fijne asperges punten heb gebruikt die zullen genoeg gaartijd krijgen in de pan. Gebruik je iets dikkere groene asperges, dan kan je deze samen met de witte asperges even garen in het kokende water.
- Voor de gnocchi, heb je twee opties. Ofwel bak je deze in de pan maar dan raad ik je aan om 2 aparte grote pannen te gebruiken. Ofwel bak je ze in de oven op een ruime ovenplaat. > Bak je ze in de pan. Verhit dan een ruime hoeveelheid olijfolie in de pan. Wees niet te zuinig aangezien de gnocchi's veel vocht opnemen. Doe de gnocchi's in de pan samen met een snuifje zout en bak ze mooi goudbruin langs alle kanten. Hussel regelmatig met de pan. Reken toch op zo'n 10min alvorens ze mooi gebakken zijn.> Bak je ze in de oven. Verwarm de oven voor op 200 graden. Beleg dan een ruime bakplaat met bakpapier. Leg hierop de gnocchi's. Overgiet royaal met olijfolie en wat zout. Hussel goed door elkaar. Bak ze mooi goudbruin in de oven, reken toch op zo'n 25min. Hussel tijdens het bakken even door de gnocchi's zodat ze langs alle kanten mooi goudbruin worden.
- Terwijl de gnocchi's in de oven staan kan je de losgeklopte ricotta maken.Doe de ricotta in een blender (of gebruik een handmixer met de kloppers). Voeg de zeste van citroen toe samen met wat peper en zout. Klop dit mooi romig en luchtig voor zo'n 2min. Bewaar afgedekt in de koelkast.
- Verhit nog een pan met een klontje boter en bak hierin de asperges tot ze lichtjes beginnen te kleuren en ze mooi beetgaar zijn. Breng ze op smaak met peper en zout.
- Serveer de krokante gnocchi's met de asperges, erwtjes, gerookte zalm en de ricotta. Serveer er optioneel ook nog wat groene pesto bij.Smakelijk