Pasta ovenschotel met bloemkool en gehaktballetjes, een lekker makkelijk receptje om vliegensvlug op je weekmenu te plaatsen. Zo simpel maar zo goed! Hiermee ga je scoren bij zowel groot als klein. Met pasta, bloemkool, broccoli (optioneel), supersnelle gehaktballetjes en kaassaus kan je gewoon niets verkeerd doen. Oh ja en dan is er nog dat kaaskorstje. Een ovenschotel die je trouwels al volledig de dag voordien kan maken en kan meal preppen. Ideaal dus voor tijdens de drukke werkweek.
Nog meer inspiratie voor lekkere ovenschotels? Check dan zeker ook even deze receptjes
Welke ingrediënten heb je nodig voor deze Pasta ovenschotel met bloemkool en gehaktballetjes?
- Bloemkool
- Broccoli
- Worsten
- Pasta (type penne)
- Boter
- Bloem
- Melk
- Geraspte kaas : kies voor een belegen kaas voor meer smaak.
- Mosterd
- Citroen
Hoe maak je deze Pasta ovenschotel met bloemkool en gehaktballetjes?
Begin met het afkoken van de bloemkoolroosjes in licht gezouten water. Snij de bloemkool niet in al te klein. Gebruik je ook broccoli dan kan je die samen met de bloemkool afkoken. Reken wel dat de broccoli iets minder gaartijd nodig heeft. Eenmaal gaar (maar ook niet plat), giet af en zet even opzij.
Verhit ondertussen een ruime pan met een beetje olijfolie. Duw toefjes gehakt uit de worsten en bak deze mooi goudbruin en gaar. Duw deze toefjes dus niet kapot want dit zijn de balletjes.
Ondertussen kan je de pasta ook koken. Kook deze al dente.
Wat je ondertussen ook kan doen, is de kaassaus maken. Smelt boter in een kookpotje. Doe er dan de bloem bij en roer goed tot een droge kruimelige massa (=roux). Giet er vervolgens de melk bij en roer nu goed met een garde en laat de saus rustig indikken. Eenmaal je een mooie witte saus hebt, haal dan van het vuur. Doe er dan geraspte kaas bij en roer goed zodat deze kan smelten. Breng op smaak met mosterd, citroensap, nootmuskaat, peper en zout.
Meng de kaassaus met de pasta, bloemkool, broccoli en gehaktballetjes. Schep alles in een ruime ovenschotel en strooi er wat geraspte kaas over. Bak nog eens voor zo’n 20 a 25min in de oven. Als je de ovenschotel op voorhand maakt, reken dan iets meer tijd in de oven.
Vergeet me niet te volgen op Instagram en Facebook! Daar krijg je dagelijks inspiratie van me.
En heb je dit receptje gemaakt? Dan zou ik het super leuk vinden als je hier helemaal onderaan een leuke comment en/of sterretjes geeft.
Pasta ovenschotel met bloemkool en gehaktballetjes
Ingrediënten
- 1/2 bloemkool
- 1/2 broccoli (*)
- 4 worsten (**)
- 400 gr pasta (type penne of fusilli)
Kaassaus
- 30 gr boter
- 40 gr bloem
- 650 ml melk
- 150 gr geraspte kaas (***) + extra
- 1 tl mosterd
- 1/2 citroen
- snuifje nootmuskaat
- Peper en zout
Instructies
- Begin met de bloemkool in roosjes te snijden. Je hoeft deze niet te klein te snijden. Kook deze gaar (maar niet plat – ze mag nog een beet hebben) in licht gezouten water. De laatste 3min voeg je de broccoli roosjes toe. Deze hoeft niet zo lang te koken. Giet dan af en zet even opzij
- Verhit een ruime pan met een beetje olijfolie. Duw toefjes gehakt uit de worsten en bak deze mooi goudbruin en gaar. Duw ze dus niet kapot want dit zijn je gehaktballetjes (niet perfect rond, wel lekker)
- Kook ook ondertussen de pasta al dente. Giet dan af en zet even opzij.
- Ondertussen kan je ook de kaassaus maken. Smelt de boter in een kookpotje. Doe er dan de bloem bij en roer goed zodat je een droge korrelige massa krijgt (roux). Gier er nu in delen de melk bij. Blijf nu continu roeren, zet het vuur een klein tikkeltje hoger tot de saus mooi begint in te dikken. Haal dan van het vuur en voeg de geraspte kaas toe. Roer nu goed zodat de kaas kan smelten.Breng de saus op smaak met mosterd, citroensap, nootmuskaat (optioneel), peper en zout.
- Meng de kaassaus met de gekookte pasta en de broccoli, bloemkool en gehaktballetjes.Schep alles in een ruime ovenschotel en strooi er wat extra geraspte kaas over. TIP! Tot hier kan je deze schotel makkelijk een dag op voorhand maken.
- Verwarm de oven voor op 190 graden.Bak nog eens voor zo'n 20 a 25min in de oven. Maak je de schotel een dag op voorhand, zet ze er dan zeker 30 a 35min in.Smakelijk