Pasta pesto, een klassieker die hier vaak op tafel komt. De ene keer met homemade pesto, de andere keer uit een potje van de supermarkt. De ene keer met kip, de andere keer gewoon pasta en pesto. Ja, deze gaat nooit vervelen. Wil je nu toch eens een lekkere originele variatie? Probeer deze pasta met broccolipesto en gehaktballetjes eens. Super smaakvol, heel makkelijk en snel te maken, je verstopt er een groente in en er zijn gehaktballetjes. Wat heb je nu nog meer nodig voor een top maaltijd?
Hoe maken we deze pasta met broccolipesto en gehaktballetjes?
We beginnen eerst met de pesto, meer bepaald met het roosteren van de broccoli. Hiervoor snij je de broccoli in kleine roosjes en leg ze op een bakplaat, overgiet met wat olijfolie, kruid met peper en zout en rooster in de oven. Eenmaal mooi krokant geroosterd, mix je deze tot een gladde pesto met de klassieke ingrediënten namelijk look, basilicum en Parmezaanse kaas. De pijnboompitten liet ik weg, deze kan je eventueel ook nog toevoegen. Aangezien ik pesto soms iets te “overweldigend” vind, voegde ik mascarpone toe waardoor dit een heerlijke romige pestosaus wordt.
Ondertussen kan je de gehaktballetjes maken, hiervoor meng je gehakt (gemengd of kipgehakt) met wat look, Parmezaanse kaas, optioneel wat venkelzaadjes en paneermeel. Ik voegde ook een eetlepel pesto toe, natuurlijk dien je deze dan eerst te maken alvorens aan de balletjes te beginnen. Rol er gehaktballetjes van en bak ze mooi goudbruin, ik bakte ze in de oven. Natuurlijk kan dit ook in een pan.
Kook ondertussen nog pasta, giet af en meng met de pestosaus. Meer is het niet!
Tips en vragen voor het maken van deze pasta met broccolipesto en gehaktballetjes
- Kan ik de broccoli vervangen door een andere groente? Je kan veel groente toevoegen aan je pestosaus zoals bijvoorbeeld spinazie. Deze hoef je niet eerst te koken, gewoon alles in een blender en mixen maar. Nog een lekkere is op basis van avocado
- Is er een alternatief voor de mascarpone in de pestosaus? Je zou ook ricotta kunnen gebruiken of een scheutje room. Natuurlijk hoef je dit niet toe te voegen.
- Kan ik de gehaktballetjes vervangen? Ja, je zou ook zalmballetjes erbij kunnen serveren of gewoon wat gebakken halloumi voor een vegetarische versie.
- Kan je dit receptje makkelijk op voorhand maken? De pestosaus kan je makkelijk een paar dagen op voorhand al maken en bewaren in de koelkast. De gehaktballetjes kan je ook al rollen en bakken op voorhand zodat je deze ook maar even hoeft op te warmen. De pasta kook je best op de dag dat je deze wilt serveren.
Pasta met broccolipesto en gehaktballetjes
Ingrediënten
Broccolipesto
- 1 broccoli
- 2 teentjes look
- 10 gr basilicum blaadjes
- 50 gr Parmzeaanse kaas (fijn geraspt)
- 1 citroen
- 200 gr mascarpone
- Olijfolie
- Peper en zout
Gehaktballetjes & pasta
- 500 gr gehakt (gemengd of kip)
- 1 ei
- 50 gr paneermeel
- 1 teentje look (fijngehakt)
- 50 gr Parmezaanse kaas (fijn geraspt)
- 1 tl venkelzaadjes (optioneel)
- 400 gr pasta (type spaghetti)
- Olijfolie
- Peper en zout
Instructies
Broccolipesto
- Verwarm de oven voor op 180 graden. TIP !! Heb je een combi stoomoven dan kan je ook de combi functie (stoom-hetelucht) gebruiken. Gebruik de functie die het laagste stoom toevoegt.
- Snij de broccoli in kleine (probeer zo gelijk mogelijk) roosjes. Leg ze in een ovenschaal, overgiet met wat olijfolie en kruid met peper en zout.Rooster de roosjes mooi gaar, licht krokant en bruin aan de buitenkant. Reken op zo'n 20 a 25min. De broccoli zal niet super gaar zijn en dat is niet nodig.
- Doe de geroosterde broccoli in een blender samen met de gepelde teentjes look, blaadjes basilicum, Parmezaanse kaas, een beetje citroensap, zo'n 3el olijfolie en wat peper en zout. Mix tot een grove pesto. Proef en breng nog verder op smaak met wat citroensap, peper en zout. Voeg op het laatste de mascarpone toe en mix tot een mooie romige crème. Is deze crème iets te vast, dan kan je hier wat kookwater van de pasta aan toevoegen en nog even mixen. Let wel op, voeg niet te veel kookwater toe, de saus mag niet te lopend worden. Begin met een beetje en je kan altijd wat toevoegen. TIP !! Je kan deze saus makkelijk 1 a 2 dagen op voorhand maken en koel en afgedekt bewaren.
Gehaktballetjes en pasta
- Voor de gehaktballetjes, meng je het gehakt met het ei, paneermeel, fijngehakte look, Parmezaanse kaas, venkelzaadjes, peper en zout. Ik voegde zelf ook nog een eetlepel van de pesto toe, die hoef je niet per se te doen. Het geeft ze alleen nog meer smaak.
- Ik bakte de gehaktballetjes in de oven (op 210 graden) op een beklede bakplaat voor zo'n 15min. Draai ze na zo'n 7min bakken zodat ze langs beide kanten mooi goudbruin gebakken zijn.TIP! Je kan de balletjes ook in een pan bakken met wat olie.
- Ondertussen kan je de pasta al dente koken. TIP! Bewaar wat van het kookvocht om toe te voegen aan de romige pestosaus.Giet de pasta af en voeg er meteen de romige pestosaus aan toe. Meng goed. Serveer direct met de gehaktballetjesSmakelijk!