Glutenvrije chocoladecake met kersen

Deze makkelijke Glutenvrije chocoladecake met kersen is perfect als gezond ontbijt of als voedzaam tussendoortje. Deze cake kan je makkelijk op voorhand al maken zodat je steeds een gezonde snack bij de hand hebt. Qua fruit kan je volop gaan experimenteren zoals frambozen, bessen, appel of peer
Naar recept gaan

Met deze glutenvrije chocoladecake met kersen kan je zowel ontbijten of van genieten als voedzaam tussendoortje. Een cake dat je makkelijk in het weekend al kan bakken zodat je tijdens de drukke week gewoon maar snel een plakje dient af te snijden. “Geen tijd om te ontbijten” is dus geen excuus meer 😃. Deze glutenvrije cake is trouwens op basis van amandelmeel, havermeel en yoghurt. Omdat we nu volop in het zalige kersenseizoen zijn, gingen deze mee in het beslag. Natuurlijk kan je hier bijna eender welk fruit in verwerken (frambozen, bessen, appel, peer, …)

Deze makkelijke Glutenvrije chocoladecake met kersen is perfect als gezond ontbijt of als voedzaam tussendoortje. Deze cake kan je makkelijk op voorhand al maken zodat je steeds een gezonde snack bij de hand hebt. Qua fruit kan je volop gaan experimenteren zoals frambozen, bessen, appel of peer

Hoe maken we deze Glutenvrije chocoladecake met kersen?

Begin met het mengen van de droge ingrediënten namelijk havermeel (= fijngemalen havermout in de blender), amandelmeel en cacaopoeder. Zet dit even opzij.

Doe de yoghurt, agavesiroop, eieren, vanille extract en gesmolten kokosolie in een mengkom. Mix deze even los tot een gladde massa. Voeg hier de droge ingrediënten aan toe en mix opnieuw tot je een mooi glad deeg krijgt.
Doe hierbij de kersen, die ontpit zijn en gehalveerd zijn. Meng dit kort met een spatel. Meng baking soda met citroensap in een apart kommetje, zo activeer je de baking soda. Doe dit bij het deeg en meng nog even kort.

Schep het deeg in een cakevorm of in een muffin/cupcake bakvorm. Strooi er eventueel nog wat chocolade druppels en/of amandelschaafsel over. Bak de cake gaar in de oven voor zo’n 45 a 50min. Gebruik je een muffin/cupcake bakvorm dan zal de baktijd rond de 25min liggen. Check altijd eerst even met een satéprikker of ie gaar is binnenin.

Laat de cake eerst zo’n 15min afkoelen in de vorm, alvorens voorzichtig te ontvormen en verder te laten afkoelen op een rooster.
Bewaar deze chocoladecake luchtdicht.

Deze makkelijke Glutenvrije chocoladecake met kersen is perfect als gezond ontbijt of als voedzaam tussendoortje. Deze cake kan je makkelijk op voorhand al maken zodat je steeds een gezonde snack bij de hand hebt. Qua fruit kan je volop gaan experimenteren zoals frambozen, bessen, appel of peer
Deze makkelijke Glutenvrije chocoladecake met kersen is perfect als gezond ontbijt of als voedzaam tussendoortje. Deze cake kan je makkelijk op voorhand al maken zodat je steeds een gezonde snack bij de hand hebt. Qua fruit kan je volop gaan experimenteren zoals frambozen, bessen, appel of peer

Glutenvrije chocoladecake met kersen

Deze makkelijke Glutenvrije chocoladecake met kersen is perfect als gezond ontbijt of als voedzaam tussendoortje. Deze cake kan je makkelijk op voorhand al maken zodat je steeds een gezonde snack bij de hand hebt. Qua fruit kan je volop gaan experimenteren zoals frambozen, bessen, appel of peer
Gang Ontbijt, Tussendoortje
Porties 4

Equipment

  • Cakevorm of muffin/cupcake bakvorm

Ingrediënten
  

  • 170 gr havermeel (*)
  • 100 gr amandelmeel
  • 30 gr cacao (ongezoet)
  • 225 gr yoghurt (**)
  • 70 gr agavesiroop (of maple syrup of honing)
  • 3 eieren
  • 1,5 tl vanille extract
  • 30 gr kokosolie (gesmolten)
  • 200 gr kersen (ontpit & gehalveerd)
  • 3 gr baking soda
  • 1 el citroensap
  • handvol chocolade druppels (optioneel)
  • handvol amandelschaafsel (optioneel)

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 170 graden.
    Vet een cakevorm in en beleg de bodem en 2 zijkanten met bakpapier om de cake makkelijk te kunnen ontvormen.
    Je kan ook een muffin/cupcake bakvorm gebruiken. Is deze van silicone, dan hoef je deze niet in te veten. Gebruik je een metalen vorm, beleg dan met papier bakvormpjes.
  • Meng het havermeel, amandelmeel en cacao. Zet even opzij.
    Doe de yoghurt, agavesiroop, eieren, vanille en gesmolten kokosolie in een mengkom. Mix even los tot een gladde massa.
    Voeg de droge ingrediënten toe en mix tot een mooie gladde massa.
    Voeg er de kersen aan toe en spatel deze onder het deeg.
    Los de baking soda samen met het citroensap op in een apart kommetje. Giet dan bij het deeg en meng dit nog even kort met een spatel.
    Schep het deeg in de bakvorm werk eventueel af met nog wat chocolade druppels en amandelschaafsel.
    Bak de cake voor zo'n 45 a 50min in de oven.
    Check met een satéprikker of de cake gaar is binnenin en haal dan uit de oven.
    TIP! Indien je een muffin of cupcake bakvorm gebruikt, zal je baktijd minder lang zijn. Check dan na zo'n 20 a 25min even of ze gaar zijn binnenin.
  • Laat de cake eerst zo'n 15min afkoelen in de vorm, ontvorm dan voorzichtig en laat verder afkoelen op een rooster.
    Bewaar de cake luchtdicht.

Notities

(*) havermeel maak je snel zelf door havermout fijn te malen tot meel met je blender.
(**) Gebruik een stevige vaste yoghurt zoals griekse yoghurt, kwark of skyr. De yoghurt mag niet te lopend zijn. 
Trefwoord chocolade, chocoladecake, gezond ontbijt, gezond tussendoortje, glutenvrij, kersen, ontbijt, tussendoortje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.