Echte “spring vibes” op tafel als je deze heerlijke hartige taart met prei en asperges op tafel zet. Ik had dit recept ook “quiche” kunnen noemen maar taart komt bij deze tot echt beter tot zijn recht. Een gerechtje dat je kan serveren bij de brunch, als lunch of gewoon als doordeweekse maaltijd met daarbij nog een frisse salade. Veelzijdigheid troef en eentje waar je echt mee kan uitpakken.
Voor de korst kan je makkelijk bladerdeeg gebruiken, ik maakte zelf een deeg op basis van geroosterde walnoten en havermout. Zelf je deeg maken vraagt misschien iets meer tijd en moeite maar het is echt wel de moeite! Voor de vulling gebruiken we gestoofde prei en ook veel kaas namelijk ricotta, roomkaas, geraspte jonge kaas en wat geraspte cheddar kaas. Ik had dit dus ook een een hartige cheesecake kunnen noemen 😃. Als finishing touch werkte ik deze hartige taart af met wat groene asperges, wat toch wel voor een mooi effect zorgen. Je kan de asperges ook gewoon in de vulling verwerken.
Hoe maken we deze Hartige taart met prei en asperges?
Ga je voor een bladerdeeg korst, dan hoef je deze volgende stappen niet te volgen. Dan kan je meteen overgaan naar het bekleden van de vorm en blind bakken van het deeg. Ga je voor mijn versie, begin dan met het roosteren van walnoten en havermout in de oven. Laat vervolgens ietwat afkoelen en maal dan fijn tot meel. Voeg hier verder nog gewone bloem, bruine suiker, zout en koude blokjes boter aan toe. Meng dit (dit gaat het makkelijkste met een keukenmachine) tot je een kruimelig deeg krijgt. Als laatste voeg je er nog een eidooier aan toe tot je een mooi deegbal krijgt. Indien het deeg te plakkerig is, voeg nog wat bloem toe. Laat het deeg 20min opstijven in de koelkast.
Rol het deeg vervolgens uit, dit gaat het makkelijkste tussen 2 stukken bakpapier. Het is een vrij breekbaar deeg dus hou daar rekening mee. Met behulp van het bakpapier kan je het deeg in de taartvorm “kieperen”. Duw goed aan, het deeg zal vrij veel scheuren vertonen dus duw en kneed het op die plaatsen zodat je vorm mooi bedekt is. Verwijder het overtollige deeg.
Bak je taartbodem alvast de eerste 15min blind. Daarna verwijder je de bakbonen (linzen of rijst) en het bakpapier en bak nog eens voor zo’n 10min.
Ondertussen kan je de prei aanstoven. Mix ook alvast de ricotta, roomkaas, geraspte kaas (ik koos voor een mix van jonge kaas en cheddar kaas), eieren, peper en zout los. Voeg hier nog de aangestoofde prei aan toe, meng nog even en giet de vulling in de gebakken korst. Werk af met wat (ongekookte) groene asperges. Zet in de oven en bak nog eens voor zo’n 30min tot de vulling stevig gebakken is.
TIP ! Kan je geen cheddar vinden, je kan ook enkel voor jonge kaas gaan of een mix met belegen kaas.
Hartige taart met prei en asperges
Equipment
- taartvorm +/- 22cm
Ingrediënten
Korst (**)
- 60 gr walnoten
- 60 gr havermout
- 130 gr bloem
- 1 tl bruine suiker (= cassonade)
- 1 tl zout
- 110 gr koude boter
- 1 eigeel
Vulling
- 2 preien
- 1/2 tl tijm
- 250 gr ricotta
- 185 gr roomkaas (type philadelphia)
- 2 eieren
- 50 gr jonge kaas (fijn gerapst)
- 45 gr cheddar kaas (fijn geraspt – of vervang door jonge kaas)
- 1/2 bussel groene asperges
- Peper en zout
- Olijfolie
Instructies
Korst
- Begin met het roosteren van de walnoten en havermout. Verwarm de oven voor op 180 graden.Doe de havermout en walnoten in een ovenschaal of een beklede bakplaat. Rooster ze voor zo'n 10 a 12min. Hussel er even door na zo'n 5min. Haal uit de oven en laat zo'n 5min afkoelen. Maal daarna fijn in een blender tot meel.
- Doe dit meel van walnoten en havermout in een mengkom (van je keukenmachine als je deze hebt). Voeg hier de bloem, suiker en zout aan toe en meng goed. Doe hier de koude boter in kleine blokjes toe en mix/meng goed tot fijne kruimels. Voeg de helft van het eigeel toe en meng goed. Je moet een mooie deegbal krijgen. Is het nog iets te droog voeg dan nog een beetje eigeel toe. Verpak de deegbal in plasticfolie en laat 20min opstijven in de koelkast.
- Rol vervolgens het deeg uit. TIP ! Hou er rekening mee dat dit een vrij breekbaak deeg is.TIP ! Je kan het deeg het beste uitrollen tussen 2 vellen bakpapier. Met behulp van het bakpapier kan je het deeg in de taartvorm "kieperen". Het deeg zal scheuren. Snij het overhangende deeg (hiermee kan je de scheuren "dichtkleven") eerst weg en duw kneed dan het deeg dan mooi in de vorm. De vorm moet helemaal bedekt te zijn met het deeg.
- Verwarm de oven voor op 180 graden.Bak de korst de eerste 15min blind (met behulp van een vel bakpapier en bakbonen of linzen of rijst). Haal daarna de bakbonen of linzen en het bakpapier weg en bak nog eens 10min. Haal uit de oven en verlaag de oventemperatuur naar 165 graden.
Vulling
- Terwijl het deeg rust of aan het bakken is, kan je alvast de preien schoonmaken en fijnsnijden. Verhit een ruime pan met een scheut olijfolie en bak hierin de ui mooi glazig tot deze lichtjes begint te karameliseren. Roer regelmatig.Haal van het vuur en voeg de tijm toe. Meng even en laat iewat afkoelen.
- Doe de ricotta, roomkaas en de eieren in een mengkom en mix dit los tot een gladde massa.Voeg beide geraspte kazen toe samen met een beetje peper en zout. Meng opnieuw.Voeg hier ook de gestoofde prei aan toe en meng nog even.Schep dit mengsel in de gebakken taarvorm. Spreid goed uit.Werk de taart af met de groene asperges. Ik gebruikte fijne groene aspergepunten dus gebruikte ze in z'n gehele. Gebruik je grote ietwat dikkere asperges snij ze dan eerst dwars over de gehele lengte. Bak de taart voor zo'n 30 a 35min tot de vulling mooi stevig gebakken is en lichtjes bruin begint te kleuren.Serveer direct.