Ik raad jullie alvast aan om te checken of jullie alle ingrediënten in huis hebben voor deze zalige cake! Zo niet, spring dan maar vlug in de auto😃. Want deze blauwe bessen cake met vlierbloesem wil je gewoon dit weekend nog bakken. Het geheim van deze heerlijke cake is de zure room dat aan het deeg wordt toegevoegd. Dit maakt de cake lekker luchtig. Als afwerking krijgt de cake nog een crème laagje op basis van mascarpone en zure room. Kortom een super makkelijke cake waarmee je kan uitpakken bij de koffie of thee.
Zoals je kan lezen, zit er ook een subtiel vleugje vlierbloesemsiroop in verwerkt. Als je nu gaat fietsen of wandelen zal je de struiken zeker al opgemerkt hebben. Die staat nu volop in bloei, met super mooie kleine bloemetje waar je dus siroop van kan maken. Je kan natuurlijk ook vlierbloesemsiroop van de winkel gebruiken. Kan je dit niet vinden of ben je geen fan, voeg dan wat citroensap en kaneel toe voor een lekkere kruidige toets.
Leuk of handig om te weten, is dat je de blauwe bessen perfect kan vervangen door eender welk fruit. Al het zomerfruit dat weer stilletjes aan te verkrijgen is, kan je hier ook in gaan verwerken.
Hoe maken we deze blauwe bessen cake met vlierbloesem?
Begin alvast met de boter te smelten op een zacht vuurtje. Eenmaal gesmolten, haal van het vuur en laat ietwat afkoelen.
Doe ondertussen suiker, eitjes, zeste van citroen, vanille extract en vlierbloesemsiroop in een mengkom van je keukenmachine. Mix dit op hoge snelheid luchtig en romig. Dit mengsel moet zeker verdubbeld zijn in volume. Giet er vervolgens rustig de gesmolten boter bij en blijf goed doormixen. Zet de mixer dan op de laagste stand en voeg afwisselend en in delen de bloem en zure room toe. Eenmaal alles gemengd en je een mooi glad deeg hebt, zet de mixer dan uit. Anders ga je het deeg overmixen en is het niet meer luchtig.
Als laatste voeg je de blauwe bessen toe, meng dit nog kort met een spatel.
Giet het deeg in een cakevorm of je kan ook muffin/cupcake bakvorm gebruiken. Bak de cake goudbruin en gaar in de oven. Check met een satéprikker of de cake gaar is binnenin. Haal dan uit de oven, laat 10min afkoelen in de vorm, ontvorm voorzichtig en laat verder volledig afkoelen op een rooster.
TIP !! Je kan hiervoor zowel verse als diepvries bessen gebruiken. Let wel op als je diepvries bessen gebruikt, zullen na het bakken de bessen een ietwat groene schijn hebben. Dat heb je niet als je verse blauwe bessen gebruikt.
De cake is zo al super lekker. Je kan hem nog lekkerder maken door hem af te werken met een crème van mascarpone en zure room. Hiervoor mix je eerst de mascarpone los met de zure room tot een gladde crème. Voeg poedersuiker en vlierbloesemsiroop toe, mix nog kort en smeer hiermee de cake bovenaan in. Werk af met nog wat blauwe bessen.
Blauwe bessen cake met vlierbloesem
Equipment
- Springvorm (+/- 22cm)
Ingrediënten
Blauwe bessen cake
- 225 gr boter
- 300 gr suiker
- 3 eieren
- 1 tl zeste van citroen (fijn geraspt)
- 2 tl vanille extract
- 2,5 el vlierbloesemsiroop (*)
- 240 gr zure room
- 270 gr Zelfrijzende bloem
- 200 gr blauwe bessen
Mascarpone-zure room crème
- 250 gr mascarpone
- 100 gr zure room
- 1 a 2 el poedersuiker
- 1 kl vlierbloesemsiroop (optioneel)
Instructies
Blauwe bessen cake
- Begin met het smelten van de boter op een zacht vuurtje.Eenmaal gesmolten, haal van het vuur en laat ietwat afkoelen.
- Verwarm de oven voor op 170 graden.Beleg een springvorm of cakevorm met bakpapier. Je kan hiervoor best eerst de zijkanten en bodem goed invetten zo zal het bakpapier beter blijven kleven.
- Doe de suiker, eitjes, zeste van citroen, vanille extract en vlierbloesemsiroop in een mengkom (van je keukenmachine als je deze hebt). Mix dit op hoge snelheid romig en luchtig voor zo'n 5min. Dit mengsel dit verdubbeld te zijn in volume. Giet hierbij heel rustig de gesmolten boter, blijf ondertussen mixen. Eenmaal alle boter is toegevoegd, mix nog zeker een minuutje door. Zet de mixer op de laagste stand en voeg nu in delen en afwisselende de bloem en zure room toe. Mix nu vooral niet te lang meer, is je deeg mooi gemengd zet de mixer dan uit. Voeg de bessen toe en spatel dit kort doorheen het deeg. Giet het deeg in de bakvorm en bak de cake mooi gaar en goudbruin in de oven. Reken toch op zo'n 50 a 60min. Check de cake zeker even na zo'n 50min bakken, doe dit met een satéprikker.
- Als de cake mooi gaar gebakken is, haal uit de oven en laat eerst zo'n 10min afkoelen in de vorm. Ontvorm vervolgens en laat verder volledig afkoelen op een rooster.
Mascarpone-zure room crème
- Doe de mascarpone en zure room in een mengkom. Mix deze even los tot een gladde crème. Voeg 1el poedersuiker en optioneel ook wat vlierbloesemsiroop toe. Mix opnieuw tot een gladde crème. Proef en voeg eventueel nog een beetje poedersuiker toe.
- Smeer de bovenkant van de afgekoelde cake in met deze crème en werk eventueel af met verse blauwe bessen. Smakelijk!