Deze bavarois met chocolade en bessen ziet er misschien spectaculair uit, ik garandeer jullie dat ze spectaculair makkelijk is om te maken. Ik creëerde een bavaroistaart maar je kan deze perfect in een glaasje serveren. De opbouw van de taart is vergelijkbaar met een kaastaart. De bodem bestaat uit verkruimelde koekjes en boter. Bovenop de korst komt die heerlijke bavarois (zonder ei) die bestaat uit bessen (ik gebruikte een mix van verschillende bessen) en chocolade. Geen witte, pure of melk chocolade … wel de roze Ruby chocolade.
De Ruby chocolade heeft een fruitig en licht zurig smaakje wat ideaal past in deze bessen bavarois. Je kan de roze Rubby chocolade callets nog niet in de supermarkt vinden maar je kan deze wel makkelijk online kopen bij o.a. à la tarte, De Notenshop, Bol.com, Bouwhuis, … Wil je het niet te moeilijk maken, wel dan kan je ook perfect witte chocolade gebruiken.
Vaak worden er eieren gebruikt voor het maken van bavarois. Deze bevat geen eieren. Voor deze versie heb je bessen (vers of diepvries), gelatine, room, suiker, vanille, citroen en Ruby chocolade nodig. Ik gebruikte een diepvries mix van verschillende soorten bessen (frambozen, bramen, blauwe bessen, rode bes …). Je zou deze taart ook kunnen maken met enkel frambozen of bramen.
Hoe maken we deze bavarois met chocolade en bessen?
Om de bavarois te maken hebben we het sap nodig van bessen, ik gebruikte een diepvries bosvruchten hiervoor. Je kan de avond voordien de bosvruchten uit de diepvries halen en een nachtje laten ontdooien. Haal de volgende dag door een zeef om al het sap op te vangen. Of je kan de dag zelf gewoon de bevroren bosvruchten in een kookpotje doen, op een zacht vuurtje zetten en zo’n 20min laten sudderen tot een dikke compote. Haal door een zeef en vang het sap op.
Voor de bodem van deze bavaroistaart, smelt je boter op een zacht vuurtje en maal je droge koekjes fijn. Meng beide en schep dit op de bodem van een beklede springvorm. Met een beklede springvorm bedoel ik dat de bodem als zijkanten bedekt zijn met bakpapier. Zorg dat de hele bodem mooi egaal bedekt is. Zet in de koelkast zodat de korst kan opstijven en je aan de bavarois kan beginnen.
Voor de bavarois, week je de blaadjes gelatine in koud water. Doe het bessensap in een kookpotje samen met het sap van een citroen en suiker. Verwarm dit tot net onder het kookput, laat vooral niet koken. haal van het vuur en voeg de uitgeknepen blaadjes gelatine toe. Roer goed zodat ze kunnen oplossen. Voeg direct daarna de Ruby chocolade druppels en de vanille extract toe. Roer opnieuw goed zodat de chocolade kan smelten en je een mooi glad mengsel krijgt. Laat dit afkoelen tot kamertemperatuur. Aangezien je de chocolade hebt toegevoegd en reeds goed hebt moeten roeren, duurt het normaal niet al te lang alvorens dit is afgekoeld. Zet dit vooral niet in de koelkast!
Eenmaal afgekoeld, klop je de room samen met de poedersuiker op. Klop tot je de textuur van dikke yoghurt hebt, aangezien je deze nog makkelijk moet kunnen mengen. Meng de opgeklopte room met het bessen-chocolade mengsel, doe dit met een spatel. Giet de bavarois over de opgesteven koekjeskorst en laat zo’n 3 a 4h (of nachtje) opstijven in de koelkast.
Serveer de bavaroistaart met verse bessen en schik eventueel rondom de zijkanten nog wat koekjes. Ik gebruikte hiervoor de amandelbrood koekjes van Jules Destrooper
Bavarois met chocolade en bessen
Equipment
- Springvorm van +/- 20 a 22cm
Ingrediënten
Bodem
- 150 gr droge koekjes (type Maria koekjes) (*)
- 80 gr boter
Bavarois
- 300 gr mix van bessen (diepvries) (**)
- 10 gr blaadjes gelatine (Dr. Oetker)
- 1 citroen
- 25 gr suiker
- 100 gr Ruby chocolade (of witte chocolade)
- 1 tl vanille extract
- 450 ml room
- 1 el poedersuiker
Instructies
Bodem
- Bekleed de bodem als zijkanten van een springvorm met bakpapier.Je kan best de zijkanten eerst wat insmeren met boter zo blijft het papier beter kleven.
- Begin met het maken van de bodem.Smelt hiervoor de boter op een zacht vuurtje. Maal de koekjes fijn. Meng de gesmolten boter met de koekjeskruimels tot een ietwat plakkerige massa. Schep dit in de springvorm, verdeel over de bodem zodat deze mooi egaal bedekt is. Laat opstijven in de koelkast terwijl je de bavarois maakt.
Bavarois
- Je hebt 2 opties met de diepvries bosvruchten.1. Je kan deze gewoon op kamertemperatuur laten ontdooien om vervolgens te mixen, door een zeef te halen en het sap op te vangen. Dan haal je de bosvruchten best de avond voordien uit de diepvries zodat ze een nachtje kunnen ontdooien. 2. Je doet de bevrozen bosvruchten in een kookpotje en zet op een zacht vuurtje. Laat zo'n 20 a 30min zachtjes sudderen tot je een mooie dikke compote hebt. Haal door een zeef en vang het sap op.
- Week ondertussen de blaadjes gelatine.
- Doe het opgevangen bessensap (terug) in een kookpotje samen met het sap van 1 citroen en de suiker. Verwarm dit tot onder het kookpunt (niet laten koken). Roer ook even zodat de suiker kan smelten.Haal het warme bessensap van het vuur en voeg de uitgeknepen blaadjes gelatine toe. Roer goed zodat ze kunnen oplossen.Voeg nu de Ruby chocolade toe samen met het vanille extract. Roer goed zodat de chocolade kan smelten en je een mooi glad egaal mengsel krijgt. Laat dit mengsel nu afkoelen tot kamertemperatuur. Laat dit gewoon op kamertemperatuur staan en zet vooral niet in de koelkast want dan gaat de gelatine en chocolade reeds opstijven en dat mag nog niet.TIP! Ik gebruikte Ruby Chocolade, deze was reeds in kleine chocoladedruppels die ik niet meer fijn hoefde te hakken. Gebruik je witte chocolade, en is dit een reep, hak deze dan eerst fijn.
- Wanneer het bessen-chocolade mengsel kamertemperatuur heeft, kan je de room met de poedersuiker gaan opkloppen. Klop deze niet te stijf, maar tot je de textuur hebt van dikke yoghurt.Schep de opgeklopte room bij het bessen-chocolade mengsel en meng dit met een spatel tot een mooie luchtige massa. Giet deze bavarois over de opgesteven koekjesbodem. Laat minstens 3 a 4h (of nachtje) opstijven in de koelkast
- Voor het serveren, verwijder je de springvorm.Decoreer de taart met verse bessen & eventueel kan je rondom de zijkanten nog koekjes schikken. Ik gebruikt hiervoor de amandelbrood koekjes van Jules DestrooperSmakelijk
ik vond een over heerlijk dessert om bij de koffie te geven