Eenpansgerecht met couscous en zalm

Dit gezonde Eenpansgerecht met couscous en zalm is het ideale gerechtje om op je weekmenu te zetten. Een gemakkelijk en snel te maken one pot recept met parelcouscous, zalm en venkel om doordeweeks te maken. Je kan eindeloos variëren met wat je toevoegt.
Naar recept gaan

Eenpansgerechten ook wel “one pot recepten” genaamd, altijd handig en makkelijk tijdens de week. Dit eenpansgerecht met couscous en zalm hoort dan ook op jullie volgende weekmenu te staan😃. Een receptje bomvol smaak, lichtjes pikant, de nodige groentjes, romig en is gewoon super lekker. Eigenlijk kan je hier weer volop gaan spelen en variëren met ingrediënten en dat maakt dit gerechtje net zo leuk! Ik verwerkte venkel in deze one pot wat heerlijk is in combinatie met zalm.

Ik gebruikte parelcouscous voor dit receptje, vervangen door gewone fijne couscous zou ik niet doen. Wil je deze toch vervangen gebruik dan risotto of gebruik orzo/riso pasta. Naast venkel, gaan er ook kerstomaten en wat passata in dit eenpansgerecht. Je kan hier echter volop mee gaan spelen met de groente die je graag eet of die in het seizoen zijn. Ik denk dan aan spinazie, paprika, kikkererwten, courgette, aubergine … alles kan eigenlijk!

Ook de zalm in dit gerechtje kan je perfect gaan vervangen. Je zou hier ook eendere welke witte visfilet voor kunnen gebruiken. Geen fan van vis? Je zou de schotel op het laatste nog kunnen bedekken met plakjes halloumi en dit even onder de ovengrill zetten. Je kan er ook gehaktballetjes bij kunnen serveren. Alvorens je de groentjes begint aan te stoven, bak deze dan eerst goudbruin langs alle kanten (hoeven nog niet gaar te zijn). Schep uit de stoofpot en volg dan dezelfde stappen. Op het laatste leg je de balletjes dan samen met de couscous in de pot en laat zo garen.
Je ziet, je hebt eindeloos veel opties met dit receptje!

Dit gezonde Eenpansgerecht met couscous en zalm is het ideale gerechtje om op je weekmenu te zetten. Een gemakkelijk en snel te maken one pot recept met parelcouscous, zalm en venkel om doordeweeks te maken. Je kan eindeloos variëren met wat je toevoegt.
Dit gezonde Eenpansgerecht met couscous en zalm is het ideale gerechtje om op je weekmenu te zetten. Een gemakkelijk en snel te maken one pot recept met parelcouscous, zalm en venkel om doordeweeks te maken. Je kan eindeloos variëren met wat je toevoegt.

Hoe maken we dit eenpansgerecht met couscous en zalm?

We beginnen met het snijden van de groentjes. De ui, look en venkel hak je fijn, de kerstomaten halveer je gewoon. Verhit een ruime stoofpot en stoof hierin de ui en venkel eerst aan tot deze lichtjes begint te karameliseren. Voeg er de look en harissa aan toe en laat 1min mee bakken.
Tip!! Ik gebruikte de harissa van Mill&Mortar, dit zijn droge kruiden waar je niet te veel van hoeft te gebruiken en is vrij pittig. Je kan harissa ook in de supermarkt vinden, dit is de de vorm van een dikke pasta. Deze kan je ook perfect gebruiken, hiervan mag je iets meer gebruiken.

Voeg de parelcouscous toe en laat 1min mee bakken met de groenten. Giet er de bouillon, passata en de kerstomaten bij, roer goed. Laat zachtjes garen tot de couscous het meeste vocht heeft opgenomen en gaar is. Roer regelmatig, wordt het te droog en is de couscous nog niet gaar voeg nog wat water toe. Eenmaal gaar, voeg een beetje room toe (dit is optioneel), meng goed. Leg vervolgens de zalmfilets in de couscous. Ik heb de visfilets eerst wat ingewreven met de harissa kruiden. Zet het deksel op de stoofpot en laat zo’n 10min zachtjes garen. Het vuur mag niet te hoog staan anders zal de couscous aan de bodem plakken. Eenmaal gaar, serveer direct

Dit gezonde Eenpansgerecht met couscous en zalm is het ideale gerechtje om op je weekmenu te zetten. Een gemakkelijk en snel te maken one pot recept met parelcouscous, zalm en venkel om doordeweeks te maken. Je kan eindeloos variëren met wat je toevoegt.
Dit gezonde Eenpansgerecht met couscous en zalm is het ideale gerechtje om op je weekmenu te zetten. Een gemakkelijk en snel te maken one pot recept met parelcouscous, zalm en venkel om doordeweeks te maken. Je kan eindeloos variëren met wat je toevoegt.

Eenpansgerecht met couscous en zalm

Dit gezonde Eenpansgerecht met couscous en zalm is het ideale gerechtje om op je weekmenu te zetten. Een gemakkelijk en snel te maken one pot recept met parelcouscous, zalm en venkel om doordeweeks te maken. Je kan eindeloos variëren met wat je toevoegt.
Gang Hoofdgerecht
Porties 4

Ingrediënten
  

  • 2 kleine uien
  • 1 middelgrote venkel
  • 2 teetjes look
  • 250 gr kerstomaten
  • 1 tl harissa (**) + extra
  • 200 gr parelcouscous (***)
  • 400 ml bouillon (kip of groente)
  • 200 gr passata
  • 1,5 tl oregano
  • 100 ml room (optioneel)
  • 4 zalmfilets
  • Peper en zout
  • Olijfolie

Instructies
 

  • Begin met het versnijden van de groentjes.
    Pel de ui en look en hak fijn.
    Hak de venkel fijn.
    Halveer de kerstomaten.
  • Verhit een ruime stoofpot met scheut olijfolie.
    Stoof hierin de ui en venkel eerst mooi aan voor zo'n 8 a 10min tot deze mooi glazig, zacht zijn en lichtjes beginnen te karameliseren. Roer regelmatig en laat niet te bruin worden.
    Voeg de look en harissa toe, meng even en laat 1min mee bakken.
    Doe de parelcouscous bij de groenten, meng even en laat 1min mee bakken.
  • Begin met zo'n 300ml bouillon en de passata toe te voegen. Doe er ook de gehalveerde kerstomaten en oregano bij.
    Roer even en laat zachtjes sudderen tot de couscous gaar is en al het vocht heeft opgenomen. Roer regelmatig zodat de couscous niet aan de bodem kan kleven.
    Heeft de couscous al het vocht opgenomen maar is ie nog niet gaar, voeg nog wat resterende bouillon toe.
  • Zodra de couscous gaar is, voeg je de room (en eventueel wat zout naar smaak) toe en meng even. De couscous mag nu niet te droog zijn aangezien de vis nog even dient te garen en de couscous gaat nog meer vocht opnemen.
    Leg nu de stukjes zalmfilet in de couscous, duw de vis echt in de couscous.
    TIP! Ik heb de zalm eerst nog gekruid met nog wat harissa. Je kan de vis ook gewoon kruiden met wat peper en zout.
    Zet het deksel op de pot en laat nog eens zo'n 8 a 10min (eventueel langer, afhankelijk van de grootte van de vis) op een heel zacht vuurtje garen.
    Als de zalm net gaar is, kan je serveren
    Smakelijk!

Notities

(**) Ik gebruikte de harissa van Mill&Mortar, dit zijn droge kruiden waar je niet veel van nodig hebt. Zeker een aanrader! Je kan ook de harissa van de supermarkt gebruiken, deze hebben de textuur van tomatenpasta en je gaat iets meer moeten gebruiken om deze te kunnen proeven. Ik zou in dit recept zeker 1el (of meer naar eigen smaak) toevoegen. 
 
(***) Je kan de parelcouscous niet vervangen door gewone fijne couscous. Kan je geen parelcouscous vinden, dan kan je deze ook vervangen door risotto rijst of riso/orzo pasta.
Trefwoord couscous, doordeweeks recept, eenpansgerecht, kerstomaten, parelcouscous, venkel, zalm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.