Financier, ik noem ze één van de gemakkelijkste cakejes die er bestaan. Je hoeft niets romig of schuimig op te kloppen, geen kans op mislukkingen, gewoon alle ingrediënten even mengen en dat is het. Typisch voor dit Franse gebakje is het amandelmeel en de “beurre noisette” die in het deeg gaan. Wel bij deze versie van financiers met pistache en rababers gaan we de amandelen duidelijk vervangen door pistachenoten. Wie goed ziet, ziet zelfs een licht groene schijn.
Dat andere typische element “beurre noisette“, letterlijk vertaald is dit hazelnootboter. Wat niet gelogen is aangezien ze ook effectief naar noten zal ruiken. Normaal smelt je boter en je haalt het meteen van het vuur. Nu laat je nog iets langer staan, tot deze begint te kleuren (mooi goudbruin) en naar hazelnoten begint te ruiken. Dit geeft een heerlijke smaak aan je financiers.
Eenmaal het mooie groene deeg in de bakvormpjes is gegoten, wordt er bij elks nog een stukje rabarber toegevoegd. Rabarber en pistache dat werkt nu eenmaal super goed. Natuurlijk kan je hier ook perfect voor ander fruit gaan zoals frambozen, bramen of peer.
Hoe maken we deze financiers met pistache en rabarber?
We beginnen met het maken van de beurre noisette. Hiervoor doe je boter in een pannetje, laat deze eerst zachtjes smelten. Zet deze nu op een middelhoog vuur en laat al roerend pruttelen tot de boter mooi goudbruin is en naar noten begint te ruiken. Haal van het vuur en laat ietwat afkoelen.
Doe de (ongezouten) pistachenoten in een blender en maal deze fijn (tot textuur van amandelmeel). Meng vervolgens deze fijngemalen pistachenoten met een beetje amandelmeel, poedersuiker, patisseriebloem, zeste van citroen, bakpoeder en eiwitten. Als laatste voeg je de afgekoelde boter toe en meng nog even kort tot een mooi glad deeg.
TIP! Geen fan van pistachenoten, dan vervang je ze gewoon door klassiek amandelmeel/poeder.
Schep het deeg in de (ingevette) vormpjes (vul ze voor zo’n 3/4), werk af met 1 a 2 stukjes/reepjes rabarber. Bak de cakejes mooi gaar en lichtjes goudbruin in de oven. Eenmaal gaar laat de cakejes eerst zo’n 10min afkoelen in de vorm alvorens te ontvormen en verder te laten afkoelen.
TIP !! Je kan hiervoor gewoon je cupcake bakvorm gebruiken, ik adviseer om siliconen vormpjes te gebruiken. Vet zelfs deze siliconen vormpjes goed in anders zullen ze aan de bodem blijven kleven.
TIP ! Vervang de rabarber door frambozen, bramen peer of appel.
Ter info! Voor deze financiers heb je dus enkel eiwitten nodig, meer bepaald 5. Gooi vooral de eigelen niet weg. Hier kan je bijvoorbeeld mayonaise nog mee maken een lekkere crème brûlée of banketbakkersroom.
Financiers met pistache en rabarber
Equipment
- Cupcake bakvorm (best siliconen)
Ingrediënten
- 125 gr boter
- 110 gr pistachenoten (gepeld en ongezouten)
- 50 gr amandelmeel (of poeder)
- 250 gr poedersuiker
- 1/2 tl bakpoeder
- 1/2 tl zeste van citroen
- 5 eiwitten
- 2 takken rabarber
Instructies
- We beginnen met het maken van de beurre noisette. Hiervoor doe je boter in een pannetje, laat deze eerst zachtjes smelten. Zet deze nu op een middelhoog vuur en laat al roerend pruttelen tot de boter mooi goudbruin is en naar noten begint te ruiken. Haal van het vuur en laat ietwat afkoelen.
- Doe de pistachenoten in een blender en maal fijn (tot de textuur van amandelmeel).Doe de fijngemalen pistachenoten in een mengkom samen met het amandelmeel, poedersuiker, bakpoeder, zeste van citroen en eiwitten. Meng goed, dit zal een vrij stevig deeg zijn. Giet hierbij de afgekoelde boter en meng of mix nog even kort.
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet de bakvormpjes goed in met wat boter. Dit is heel belangrijk anders zullen de cakejes aan de bodem blijven kleven. Vul de vormpjes voor zo'n 3/4 met het deeg en leg er 1 a 2 stukjes/reepjes rabarber op.Bak de financiers zo'n 15 a 20min in de oven tot ze mooi gaar en lichtjes goudbruin gebakken zijn.
- Haal de cakejes uit de oven en laat ze eerst 10min afkoelen in de vormp alvorens te ontvormen en verder volledig te laten afkoelen op een rooster.Smakelijk