Zo goed en lekker ga je gnocchi nog nooit hebben gegeten. Voor dit recept van gnocchi met pesto, asperges en ham gaan we de aardappel deegballetjes niet koken in water. We gaan ze bakken in de pan, hierdoor worden ze lekker krokant en veel lekkerder dan wanneer ze gekookt zijn. We combineren de gnocchi met gebakken groene asperges, kerstomaten, wat gedroogde ham, burrata en een romige pestosaus. Kortom Italië op je bord!
Gnocchi, is een leuke afwisseling voor gewone klassieke pasta of rijst. Enkel wanneer je ze kookt, de normale bereidingswijze, worden ze zo “slijmerig” en plakkerig vind ik persoonlijk. Ik vind ze dan ook vrij smaakloos. Wanneer je ze bakt, heb je dat dus allemaal niet! Zo lekker krokant zijn ze, super lekker van smaak dat ze eigenlijk nog weinig extra’s of veel saus nodig hebben. DUS, vanaf nu gaan we ze niet meer koken wel bakken. Probeer het 1X en ik weet zeker dat je niets anders meer wilt.
Ter info!! Ik maak zelf geen gnocchi, iets te veel werk. In de supermarkt kan je tegenwoordig lekkere versie gnocchi’s terugvinden.
Naast de gnocchi’s, bak ik wat groene asperges en kerstomaatjes in een pan. Maak een super snelle romige pestosaus door (homemade of zelfgekochte) groene pesto te mixen met wat ricotta. Hierdoor wordt de pesto niet zo “overweldigend” zoals ie soms wel kan zijn. Je kan trouwens ook rode pesto hiervoor gebruiken. Doe daarbij nog plakjes gedroogde ham, wat burrata (of mozzarella) en pijnboompitten en je hebt een zalig gemakkelijke maaltijd! Eentje dat extra hard zal smaken op een zonnige zomerse dag.
Hoe maken we deze gnocchi met pesto, asperges en ham?
Aangezien de gnocchi’s toch even in de pan dienen te bakken, gaan we hiermee beginnen en je kan ondertussen de rest voorbereiden. Neem een ruime pan, verhit deze en giet er een royale scheut olijfolie of zonnebloem in. De gnocchi’s zullen wel wat olie opslorpen dus wees er niet te zuinig mee. Voeg de (ongekookte) gnocchi’s toe en bak ze langs beide kanten mooi goudbruin en krokant. Reken hier toch zeker op zo’n 12 a 15min.
Ondertussen kan je een tweede pan verhitten met een klein scheutje olijfolie. Snij de groene asperges in kleine stukjes en bak deze mooi beetgaar in de pan. Voeg op het laatste de kerstomaten toe en bak kort mee. Kruid met een beetje peper en zout.
TIP!! Je kan de asperges ook weglaten en de kerstomaten ongebakken serveren.
Je kan ook de romige pestosaus maken, hiervoor doe je gewoon (homemade of zelfgekochte) groene pesto, ricotta, citroensap, peper en zout in een blender. Mix dit tot een gladde saus. Bewaar in de koelkast
TIP!! Je kan ook rode pesto gebruiken.
TIP!! Geen fan van pesto, je zou dit ook kunnen serveren met balsamico crème
Als de gnocchi’s mooi krokant en goudbruin gebakken zijn, kan je serveren.
Serveer ze met de groene asperges, kerstomaten, stukjes gedroogde ham, burrata, pijnboompitten en de romige pestosaus.
Gnocchi met pesto, asperges en ham
Ingrediënten
- 500 gr gnocchi (gebruik verse kant-en-klaar) (*)
- 1 bussel groene asperges
- 500 gr kerstomaten
- 12 a 15 sneetjes gedroogde ham (type Ganda ham, prosciutto, …)
- 1 a 2 bollen burrata (of mozzarella)
- 1 handvol pijnboompitten
- Olijfolie of zonnebloemolie
- Peper en zout
Pestosaus
- 125 gr pesto (*)
- 250 gr ricotta
- 1 el citroensap
Instructies
- Verhit een ruime pan met een royale scheut olijfolie of zonnebloemolie.De gnocchi's nemen wel wat olie op dus wees hier niet te zuinig mee. Bak de gnocchi's op middelhoog vuur mooi goudbruin langs beide kanten. Reken toch op zo'n 12 a 15min baktijd.
- Verwijder het harde gedeelte van de groene asperges. Snij in stukjes van zo'n 2 a 3cm.Verhit een pan met een scheutje olijfolie en bak hierin de asperges mooi beetgaar. Voeg de laatste 2 a 3min de kerstomaten toe (in z'n geheel). Deze dienen gewoon heel even op te warmen. Kruid met peper en zout.
- Voor de romige pestosaus.Doe de pesto, ricotta en citroensap in een blender en mix tot een gladde saus.Voeg eventueel naar smaak nog wat peper en zout toe.
- Als de gnocchi mooi goudbruin gebakken is, serveer met de asperges, kerstomaten en stukjes gedroogde ham. Werk af met burrata, pijnboompitten en de pestosaus. Smakelijk