Ovenschotel met zalm en asperges, een lekker makkelijk maaltje om de komende weken zeker op je weekmenu te zetten. We zitten volop in het asperge seizoen en daar moeten we volop van profiteren want dat seizoen is veel te kort. Dus maak zeker een lekker aspergesoepje of de bekende asperges à la flamande en deze ovenschotel mag zeker ook niet ontbreken. Heerlijk witte asperges in een witte saus met wat prei, zalm en pommes duchesse aardappelen. Heel simpel om te maken en gewoon overheerlijk!
TIP! Ik maakte deze ovenschotel met witte asperges omdat we in het seizoen zitten. Zijn we buiten het seizoen, dan gebruik je gewoon wat meer prei. Of voeg wat gekookte bloemkool of broccoli toe.
Nog meer inspiratie nodig voor lekker simpele receptjes met asperges. Check dan zeker ook even deze receptjes

Welke ingrediënten heb je nodig voor deze Ovenschotel met zalm en asperges?
- Witte asperges
- Ui
- Prei
- Boter
- Bloem
- Melk
- Bouillonblokje
- Zalmfilet
- Pommes duchesse (diepvries)
- Citroen
Hoe maak je deze Ovenschotel met zalm en asperges?
Begin met het schillen van de asperges en breek het harde achterste af. Doe de schillen en harde uiteinden niet weg, hiervan gaan we nog een snelle bouillon maken die we in de saus gebruiken. Snij de asperges in iets kleinere stukjes. Vervolgens breng je zo’n 300ml water met snuifje zout aan de kook. Wanneer dit kookt, kook je de stukjes asperges voor zo’n 5min. Schep ze dan uit het water en laat ietwat uitlekken. Ze mogen nog wat beet hebben. Doe nu de schillen en harde uiteinden in hetzelfde water en laat zachtjes sudderen voor zo’n 10 a 15min. Deze gaan we gebruiken voor de saus.
Ondertussen kan je de ui pellen en fijn hakken. Was de prei en hak fijn. Verhit een stoofpot met een klontje boter. Stoof hierin de ui en prei aan voor zo’n 4 a 5min, roer regelmatig zodat ze niet aanbakken. Vervolgens strooi je er de bloem over en roer goed. Dit zal nu een droge massa worden. Giet er dan al roerend zo’n 250ml van de asperge bouillon (gezeefd) bij gevolgd door de melk. Verbrokkel er ook een half bouillon blokjes over. Blijf roeren en zet het vuur iets hoger zodat de saus kan indikken.
Wanneer de saus mooi is ingedikt, haal van het vuur. Breng de saus op smaak met wat citroensap, peper en zout. Doe er ook de stukjes asperges bij. Schep de saus met asperges dan in een ovenschaal. Snij de zalmfilet in kleine stukjes en duw deze ietwat in de saus. Werk af met pommes duchesse aardappelen. Bak in de oven voor zo’n 25 a 30min.

Vergeet me niet te volgen op Instagram en Facebook! Daar krijg je dagelijks inspiratie van me.
En heb je dit receptje gemaakt? Dan zou ik het super leuk vinden als je hier helemaal onderaan een leuke comment en/of sterretjes geeft.

Ovenschotel met zalm en asperges
Ingrediënten
- 1 bussel witte asperges
- 1 ui
- 1 prei
- 40 gr bloem
- 250 ml melk
- 1/2 bouillonblokje (kip of groente)
- 500 gr zalmfilet
- +/- 12 pommes duchesse (diepvries)
- 1 klontje boter
- Peper en zout
Instructies
- Begin met het schillen van de asperges en breek het harde achterste af. Doe de schillen en harde achterste niet weg, we gaan daar nog verder een bouillon van trekken.Snij de asperges in ietwat kleinere stukjes.
- Breng water aan de kook (zo'n 300ml) met een snuifje zout. Wanneer het water kookt, doe er de stukjes asperges in en kook ze voor zo'n 5min. Ze mogen nog een beet hebben aangezien ze nog wat verder zullen garen in de saus. Na zo'n 5min schep je de asperges uit het water en laat ze ietwat uitlekken.Doe nu de schillen en harde achtersten in het warme water en laat dit nog zo'n 10 a 15min zachtjes sudderen. Deze bouillon zullen we gebruiken voor het maken van de saus.
- Ondertussen kan je de ui pellen en fijnhakken. Was de prei en hak fijn.
- Verhit een ruime stoofpot met klontje boter. Stoof hierin de ui en prei aan voor zo'n 4 a 5min. Roer regelmatig zodat de groentjes niet aanbakken. Strooi er dan de bloem over en roer goed. Dit zal nu een droge massa vormen. Gier er dan al roerend 250ml van de asperge bouillon bij gevolgd door de melk. Verbrokkel er ook het bouillonblokje over. Blijf goed roeren en zet het vuur iets harder tot de saus begint in te dikken.Zet het vuur dan uit en breng de saus op smaak met wat citroensap, peper en zout. Doe er ook de asperges bij, meng kort.
- Verwarm de oven voor op 185 graden
- Schep de saus met de asperges in een ovenschaal. Snij dan de zalmfilet in kleine stukjes en duw ze in de saus. Ze mogen ook nog ietwat zichtbaar zijn. Verdeel er de pommes duchesse over. Bak in de oven voor zo'n 25 a 30minServeer dan direct.