Ovenschotel met witte kool en gehakt, een zalig doordeweeks receptje waar groot als klein van zullen smullen. Onder het laagje aardappeltjes is er een heerlijk laagje witte kool in witte saus. Helemaal onderaan vind je een laagje gehakt met stukjes appel in. Een heel eenvoudig receptje met basic ingrediënten en dat je makkelijk de dag voordien al kan maken. Kortom een ovenschotel om op je weekmenu te zetten.
TIP! Ik werkte de ovenschotel af met plakjes/schijfjes aardappel. Je zou deze ook kunnen afwerken met aardappelpuree
Nog meer lekkere ovenschotel receptjes? Check dan zeker deze receptjes
Welke ingrediënten heb je nodig voor deze Ovenschotel met witte kool en gehakt?
- Witte kool : Je zou deze ook kunnen vervangen door bloemkool of broccoli.
- Ui
- Gehakt : gemengd of kip.
- Appel
- Boter
- Bloem
- Kerriepoeder
- Melk
- Aardappel plakjes of schijfjes
Hoe maak je deze Ovenschotel met witte kool en gehakt?
We gaan beginnen met de fijngesneden witte kool fijn even te koken. Breng hiervoor een kookpot met water en zout aan de kook. Kook de witte kool heel kort in het water. Giet dan af en laat even uitlekken.
Vervolgens gaan we het gehakt bakken. Stoof eerst een fijngesneden ui aan in een ruime pan met wat olijfolie. Doe er dan het gehakt bij samen met met wat peper en zout. Bak dit rul. Op het laatste voeg je kleine blokjes appel toe en laat deze ook zeker nog zo’n 2min mee bakken. Haal dan van het vuur en verdeel dit over de bodem van een ovenschaal.
Dan gaan we de witte kool in witte saus maken. Smelt boter in een kookpotje. Doe er dan de bloem en kerriepoeder bij en roer goed tot een droge kruimelige massa (=roux). Giet er vervolgens de melk bij en roer nu goed met een garde en laat de saus rustig indikken. Eenmaal je een mooie witte saus hebt, haal dan van het vuur. Doe er de witte kool bij en meng goed.
Schep vervolgens bovenop het gehakt en spreid mooi uit. Leg hierop plakjes of schijfjes aardappel zodat de ovenschotel mooi helemaal bedekt is. Kruid de aardappeltjes nog even met wat peper en zout.
TIP! Tot hier kan je de schotel makkelijk 1 a 2 dagen op voorhand maken. Dek dan goed af met plasticfolie en bewaar in de koelkast.
Bak de ovenschotel in de oven voor zo’n 20 a 25min. Als je ze op voorhand maakt, dan zal ze iets langer in de oven moeten.
Vergeet me niet te volgen op Instagram en Facebook! Daar krijg je dagelijks inspiratie van me.
En heb je dit receptje gemaakt? Dan zou ik het super leuk vinden als je hier helemaal onderaan een leuke comment en/of sterretjes geeft.
Ovenschotel met witte kool en gehakt
Ingrediënten
- 600 gr witte kool (*) – Fijngesneden
- 1 ui of sjalot
- 500 gr gehakt (gemengd of kip)
- 2 appelen (Type Jonagold)
- 60 gr boter
- 70 gr bloem
- 1/2 tl kerriepoeder
- 400 ml melk
- 400 gr aardappel plakjes/schijfjes (**)
- Peper en zout
- Olijfolie
Instructies
- We gaan beginnen met de fijngesneden witte kool even af te koken in water.Breng hiervoor water aan de kook met zout. Eenmaal dit kookt, doe je er de witte kool in. Kook voor zo'n 2 a 3min (als de witte kool iets grover gesneden is, reken dan op zo'n 4 a 5min). Giet dan af en laat even uitlekken
- Ondertussen kan je de ui fijnsnijden.Schil ook de appelen, verwijder het klokhuis en snij in kleine blokjes. Verhit een ruime pan met wat olijfolie. Stoof hierin de ui aan voor zo'n 4 a 5min. Roer regelmatig zodat deze niet te bruin wordt. Doe er het gehakt bij en bak mooi rul. Doe er op het laatste ook de blokjes appel bij en laat deze ook nog 2min mee bakken. Kruid goed met peper en zoutSchep het gehakt mengsel dan in een ruime ovenschaal. Spreid mooi egaal uit zodat de gehele bodem bedekt is.
- Vervolgens gaan we de witte saus maken. Smelt de boter in een kookpotje. Doe er dan de bloem en kerriepoeder bij en roer goed zodat je een droge korrelige massa krijgt (roux). Gier er nu in delen de melk bij. Blijf nu continu roeren, zet het vuur een klein tikkeltje hoger tot de saus mooi begint in te dikken. Haal van het vuur en voeg de afgekookte witte kool toe. Meng goed en breng op smaak met peper en zout. Proef goed voor de kruiding.Schep het witte kool mengsel op het gehakt en spreid ook mooi egaal uit.
- Verwarm de oven voor op 190 graden.
- Het laatste laagje zijn de plakjes/schijfjes aardappel. Bedek hiermee de ovenschotel. Kruid ze ook nog even met peper en zout. Zet in de oven voor zo'n 20 a 25min. Serveer direct